Pečeni losos u soli (S domaćom majonezom s bosiljkom i salsom od čilija)
Pečenje lososa u soli izgleda sjajno, a i riba će biti sjajno pečena.
- 3 kg cijelog lososa, bez utrobe, ali s krljušti
- 4 limuna
- 2 koromača
- ½ stručka peršina
- ½ stručka svježeg mažurana
- ½ stručka vlasca
- 4 kg kamene soli
- 2 velika jaja iz slobodnog uzgoja
- ekstradjevičansko maslinovo ulje
- bijeli vinski ocat
- mljeveni crni papar
Za majonezu s bosiljkom
- 1 veliki žumanjak
- 1 žličica senfa
- 500 ml ekstradjevičanskog maslinova ulja
- 1 stručak svježeg bosiljka
Za salsu od čilija
- 1 svježi čili bez sjemenki
-
½ stručka svježe metvice
Pomiješajte kamenu sol, jaja i 250 ml vode u velikoj zdjeli, a zatim ravnomjerno raširite trećinu soli preko velikog pladnja za pečenje (otprilike 35 x 45 cm). Ostavite udubinu u koju će losos stati. Položite lososa dijagonalno na pladanj, a zatim žlicom nanesite preostalu smjesu soli, tako da bude ravnomjerno pokriven - sloj soli treba biti debeo otprilike 2 cm. Stavite ga u vruću pećnicu na oko 40 minuta ili dok nije gotov. Losos je gotov ako, kad probodete ražnjić kroz sol u najdeblji dio ribe - izlazi topao nakon pet sekundi.
U međuvremenu, napravite majonezu od bosiljka. Stavite žumanjak i senf u zdjelu, a zatim postupno dodajte ekstradjevičansko maslinovo ulje, miješajući sve dok nije svilenkasto glatka. Istucite bosiljak tučkom u mužaru, a dodajte ekstradjevičanskog maslinova ulja dok ne dobijete glatku pastu. Procijedite kroz fino sito u majonezu, zatim promiješajte, kušajte i dodajte sok od limuna ili malo octa, ako je potrebno, a zatim odložite.Za salsu, sitno nasjeckajte čili i metvicu, a zatim stavite u zdjelu s 1½ žlicom ekstradjevičanskog maslinova ulja i 1 žličicom octa. Začinite soli i paprom, a zatim stavite na stranu.
Izvadite lososa iz pećnice i ostavite da se hladi oko 20 minuta, a zatim vrhom noža pažljivo zarežite u sol, režući tik uz lososovu kralježnicu, pazeći da ne zarežete ribu. Lagano podignite koru od soli s lososa, zatim žlicom uklonite preostalu sol.Prebacite ribu na veliki pladanj, a zatim zarežite kožu duž kralježnice, preko repa i ispod škrgi i ogulite kožu. Podijelite lososa i poslužite uz majonezu s bosiljkom, čili salsu i s kriškama limuna.
Pečenje lososa u soli izgleda sjajno, a i riba će biti sjajno pečena.
- 3 kg cijelog lososa, bez utrobe, ali s krljušti
- 4 limuna
- 2 koromača
- ½ stručka peršina
- ½ stručka svježeg mažurana
- ½ stručka vlasca
- 4 kg kamene soli
- 2 velika jaja iz slobodnog uzgoja
- ekstradjevičansko maslinovo ulje
- bijeli vinski ocat
- mljeveni crni papar
Za majonezu s bosiljkom
- 1 veliki žumanjak
- 1 žličica senfa
- 500 ml ekstradjevičanskog maslinova ulja
- 1 stručak svježeg bosiljka
Za salsu od čilija
- 1 svježi čili bez sjemenki
-
½ stručka svježe metvice
Pomiješajte kamenu sol, jaja i 250 ml vode u velikoj zdjeli, a zatim ravnomjerno raširite trećinu soli preko velikog pladnja za pečenje (otprilike 35 x 45 cm). Ostavite udubinu u koju će losos stati. Položite lososa dijagonalno na pladanj, a zatim žlicom nanesite preostalu smjesu soli, tako da bude ravnomjerno pokriven - sloj soli treba biti debeo otprilike 2 cm. Stavite ga u vruću pećnicu na oko 40 minuta ili dok nije gotov. Losos je gotov ako, kad probodete ražnjić kroz sol u najdeblji dio ribe - izlazi topao nakon pet sekundi.
U međuvremenu, napravite majonezu od bosiljka. Stavite žumanjak i senf u zdjelu, a zatim postupno dodajte ekstradjevičansko maslinovo ulje, miješajući sve dok nije svilenkasto glatka. Istucite bosiljak tučkom u mužaru, a dodajte ekstradjevičanskog maslinova ulja dok ne dobijete glatku pastu. Procijedite kroz fino sito u majonezu, zatim promiješajte, kušajte i dodajte sok od limuna ili malo octa, ako je potrebno, a zatim odložite.Za salsu, sitno nasjeckajte čili i metvicu, a zatim stavite u zdjelu s 1½ žlicom ekstradjevičanskog maslinova ulja i 1 žličicom octa. Začinite soli i paprom, a zatim stavite na stranu.
Izvadite lososa iz pećnice i ostavite da se hladi oko 20 minuta, a zatim vrhom noža pažljivo zarežite u sol, režući tik uz lososovu kralježnicu, pazeći da ne zarežete ribu. Lagano podignite koru od soli s lososa, zatim žlicom uklonite preostalu sol.Prebacite ribu na veliki pladanj, a zatim zarežite kožu duž kralježnice, preko repa i ispod škrgi i ogulite kožu. Podijelite lososa i poslužite uz majonezu s bosiljkom, čili salsu i s kriškama limuna.