Pečeni losos u soli (S domaćom majonezom s bosiljkom i salsom od čilija)

Pečenje lososa u soli izgleda sjajno, a i riba će biti sjajno pečena.

  • 3 kg cijelog lososa, bez utrobe, ali s krljušti
  • 4 limuna
  • 2 koromača
  • ½ stručka peršina
  • ½ stručka svježeg mažurana
  • ½ stručka vlasca
  • 4 kg kamene soli
  • 2 velika jaja iz slobodnog uzgoja
  • ekstradjevičansko maslinovo ulje
  • bijeli vinski ocat
  • mljeveni crni papar

Za majonezu s bosiljkom

  • 1 veliki žumanjak
  • 1 žličica senfa
  • 500 ml ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 1 stručak svježeg bosiljka

Za salsu od čilija

  • 1 svježi čili bez sjemenki
  • ½ stručka svježe metvice
Zagrijte pećnicu na 180 °C (350 °F), plin na 4. Operite lososa iznutra i izvana, a zatim posušite kuhinjskim papirom  (ostavljanje krljušti pomaže da se ne isuši). Narežite 1 limun i koromač na kriške i napunite losos time i peršinom, mažuranom i vlascem.

Pomiješajte kamenu sol, jaja i 250 ml vode u velikoj zdjeli, a zatim ravnomjerno raširite trećinu soli preko velikog pladnja za pečenje (otprilike 35 x 45 cm). Ostavite udubinu u koju će losos stati. Položite lososa dijagonalno na pladanj, a zatim žlicom nanesite preostalu smjesu soli, tako da bude ravnomjerno pokriven - sloj soli treba biti debeo otprilike 2 cm.  Stavite ga u vruću pećnicu na oko 40 minuta ili dok nije gotov. Losos je gotov ako, kad probodete ražnjić kroz sol u najdeblji dio ribe - izlazi topao nakon pet sekundi.

U međuvremenu, napravite majonezu od bosiljka. Stavite žumanjak i senf u zdjelu, a zatim postupno dodajte ekstradjevičansko maslinovo ulje, miješajući sve dok nije svilenkasto glatka. Istucite bosiljak tučkom u mužaru, a dodajte ekstradjevičanskog maslinova ulja dok ne dobijete glatku pastu. Procijedite kroz fino sito u majonezu, zatim promiješajte, kušajte i dodajte sok od limuna ili malo octa, ako je potrebno, a zatim odložite.

Za salsu, sitno nasjeckajte čili i metvicu, a zatim stavite u zdjelu s 1½ žlicom ekstradjevičanskog maslinova ulja i 1 žličicom octa. Začinite soli i paprom, a zatim stavite na stranu.

Izvadite lososa iz pećnice i ostavite da se hladi oko 20 minuta, a zatim vrhom noža pažljivo zarežite u sol, režući tik uz lososovu kralježnicu, pazeći da ne zarežete ribu. Lagano podignite koru od soli s lososa, zatim žlicom uklonite preostalu sol.

Prebacite ribu na veliki pladanj, a zatim zarežite kožu duž kralježnice, preko repa i ispod škrgi i ogulite kožu. Podijelite lososa i poslužite uz majonezu s bosiljkom, čili salsu i s kriškama limuna.

Pečenje lososa u soli izgleda sjajno, a i riba će biti sjajno pečena.

  • 3 kg cijelog lososa, bez utrobe, ali s krljušti
  • 4 limuna
  • 2 koromača
  • ½ stručka peršina
  • ½ stručka svježeg mažurana
  • ½ stručka vlasca
  • 4 kg kamene soli
  • 2 velika jaja iz slobodnog uzgoja
  • ekstradjevičansko maslinovo ulje
  • bijeli vinski ocat
  • mljeveni crni papar

Za majonezu s bosiljkom

  • 1 veliki žumanjak
  • 1 žličica senfa
  • 500 ml ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 1 stručak svježeg bosiljka

Za salsu od čilija

  • 1 svježi čili bez sjemenki
  • ½ stručka svježe metvice
Zagrijte pećnicu na 180 °C (350 °F), plin na 4. Operite lososa iznutra i izvana, a zatim posušite kuhinjskim papirom  (ostavljanje krljušti pomaže da se ne isuši). Narežite 1 limun i koromač na kriške i napunite losos time i peršinom, mažuranom i vlascem.

Pomiješajte kamenu sol, jaja i 250 ml vode u velikoj zdjeli, a zatim ravnomjerno raširite trećinu soli preko velikog pladnja za pečenje (otprilike 35 x 45 cm). Ostavite udubinu u koju će losos stati. Položite lososa dijagonalno na pladanj, a zatim žlicom nanesite preostalu smjesu soli, tako da bude ravnomjerno pokriven - sloj soli treba biti debeo otprilike 2 cm.  Stavite ga u vruću pećnicu na oko 40 minuta ili dok nije gotov. Losos je gotov ako, kad probodete ražnjić kroz sol u najdeblji dio ribe - izlazi topao nakon pet sekundi.

U međuvremenu, napravite majonezu od bosiljka. Stavite žumanjak i senf u zdjelu, a zatim postupno dodajte ekstradjevičansko maslinovo ulje, miješajući sve dok nije svilenkasto glatka. Istucite bosiljak tučkom u mužaru, a dodajte ekstradjevičanskog maslinova ulja dok ne dobijete glatku pastu. Procijedite kroz fino sito u majonezu, zatim promiješajte, kušajte i dodajte sok od limuna ili malo octa, ako je potrebno, a zatim odložite.

Za salsu, sitno nasjeckajte čili i metvicu, a zatim stavite u zdjelu s 1½ žlicom ekstradjevičanskog maslinova ulja i 1 žličicom octa. Začinite soli i paprom, a zatim stavite na stranu.

Izvadite lososa iz pećnice i ostavite da se hladi oko 20 minuta, a zatim vrhom noža pažljivo zarežite u sol, režući tik uz lososovu kralježnicu, pazeći da ne zarežete ribu. Lagano podignite koru od soli s lososa, zatim žlicom uklonite preostalu sol.

Prebacite ribu na veliki pladanj, a zatim zarežite kožu duž kralježnice, preko repa i ispod škrgi i ogulite kožu. Podijelite lososa i poslužite uz majonezu s bosiljkom, čili salsu i s kriškama limuna.

Sastojci

    Priprema