Pečeni kupus, šunka i umak od peršina
Recept iz: Mark Moriarty
Mark Moriarty je zvijezda u kulinarskom svijetu koja je radila u poznatom Greenhouse restoranu u Dublinu i proglašen je mladim kuharom godine Svjetske organizacije San Pellegrino. Njegov inovativni i kreativni pristup hrani donio mu je mjesto na Forbesovoj 30under30 listi.
Sastojci
- 1-1.5kg ne dimljene šunke bez kosti
- 1 glavica York kupusa
- 100ml jabučnog octa
- 60g maslaca
- 60g brašna
- 500ml mlijeka
- 50g peršina, nasjeckanog
- 2žlice senfa
- ½ kocke pilećeg temeljca
- Šaka kapara, nasjeckanih
- Sok limuna
Priprema
- Pećnicu zagrijte na 200C. Šunku izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije kuhanja.
- Šunku umotajte u 3 sloja aluminijske folije, dodajte 250 ml vode, zamotajte i stavite u kalup za pečenje.
- Stavite u pećnicu zagrijanu na 200C na 5 minuta, zatim smanjite temperaturu na 80C i pecite 8 sati (stavite u pećnicu prije nego odete na posao ujutro ili preko noći).
- Glavicu kupusa prepolovite, zagrijte veliku tavu, začinite sa soli i karamelizirajte prerezane strane kupusa, zatim ubacite u pećnicu zagriju na 200C na pet minuta. Izvadite iz pećnice, tavu prekrijte alu folijom, ostavite tako da odstoji 10 minuta. Kada kupus omekša, prepolovite i poslužite.
- Za umak, zagrijte mlijeko na malo višu od tjelesne temperature, obilno začinite sa soli, ne dopustite da prokuha. Pustite da ocat ispari, dodajte maslac i otopite, zatim ubacite brašno. Kuhajte smjesu na visokoj temperaturi dvije minute dok ne postane blijedo žute boje.
- Uz miješane, pomalo dodajte mlijeko dok se ne formira gusti umak. Maknite s vatre i dovršite dodavanjem senfa, pilećeg temeljca, kapara, peršina i soka limuna. Prilagodite začine i poslužite dok je toplo.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Justine Schofield
Pirjani goveđi obrazi sa zvjezdastim anisom
Recepti Luke Nguyen
Goveđi fondue u rolicama od rižinog papira
Recepti Hera Te Kurapa
Gurmanski goveđi burger
Recepti Mark Moriarty
Burgeri u pecivu s majonezom i maslacem
Recepti Michel Albert Roux
Juneći jezik s umakom gribiche
Recepti Michel Albert Roux
Crvena riža s goveđim kobasicama
Recepti Ainsley Harriott
Goveđi ražnjići sa sezamom i sojom
Recepti Biftek “à café”
Recepti Adam Liaw
Jastučići s goveđim curryjem
Recepti Adam Liaw
Junetina u umaku za polizati prste