Mark Moriarty je zvijezda u kulinarskom svijetu koja je radila u poznatom Greenhouse restoranu u Dublinu i proglašen je mladim kuharom godine Svjetske organizacije San Pellegrino. Njegov inovativni i kreativni pristup hrani donio mu je mjesto na Forbesovoj 30under30 listi.

 

Sastojci

  • 1-1.5kg ne dimljene šunke bez kosti
  • 1 glavica York kupusa
  • 100ml jabučnog octa
  • 60g maslaca
  • 60g brašna
  • 500ml mlijeka
  • 50g peršina, nasjeckanog
  • 2žlice senfa
  • ½ kocke pilećeg temeljca
  • Šaka kapara, nasjeckanih
  • Sok limuna

Priprema

  • Pećnicu zagrijte na 200C. Šunku izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije kuhanja.
  • Šunku umotajte u 3 sloja aluminijske folije, dodajte 250 ml vode, zamotajte i stavite u kalup za pečenje.
  • Stavite u pećnicu zagrijanu na 200C na 5 minuta, zatim smanjite temperaturu na 80C i pecite 8 sati (stavite u pećnicu prije nego odete na posao ujutro ili preko noći).
  • Glavicu kupusa prepolovite, zagrijte veliku tavu, začinite sa soli i karamelizirajte prerezane strane kupusa, zatim ubacite u pećnicu zagriju na 200C na pet minuta. Izvadite iz pećnice, tavu prekrijte alu folijom, ostavite tako da odstoji 10 minuta. Kada kupus omekša, prepolovite i poslužite.
  • Za umak, zagrijte mlijeko na malo višu od tjelesne temperature, obilno začinite sa soli, ne dopustite da prokuha. Pustite da ocat ispari, dodajte maslac i otopite, zatim ubacite brašno. Kuhajte smjesu na visokoj temperaturi dvije minute dok ne postane blijedo žute boje.
  • Uz miješane, pomalo dodajte mlijeko dok se ne formira gusti umak. Maknite s vatre i dovršite dodavanjem senfa, pilećeg temeljca, kapara, peršina i soka limuna. Prilagodite začine i poslužite dok je toplo.

Povezani recepti

Vidi sve