Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.

Sastojci

  • 4 velika krumpira, neoguljena
  • 500g kamene soli
  • 3 kriške slanine
  • 3 mlada luka, sitno nasjeckana
  • ½ stručka vlasca, sitno nasjeckanog
  • 50 ml vrhnja
  • 200g sira cheddar, ribanog
  • Prstohvat muškatnog oraščića
  • Sol i papar

Priprema

  • Unaprijed zagrijte pećnicu na 200°C.
  • Vilicom probodite krumpire 4-5 puta sa svih strana. Stavite cijele, neoguljene krumpire na lim za pečenje na kojem je podloga od kamene soli te pecite 20 minuta ili dok ne omekšaju (to će ovisiti o tome kakvi su krumpiri). Izvadite ih i ohladite kako bi se njima lakše rukovalo.  
  • Stavite slaninu u hladnu tavu, a zatim je stavite na štednjak i polako pojačavajte vatru. To će pomoći da se rastopi masnoća i kriške slanine postanu hrskave. Kad postanu čvrste, izvadite ih i osušite na kuhinjskom ubrusu. Narežite na male komade.
  • Narežite pečene krumpire na polovice i oprezno žlicom izvadite sredinu u veliku zdjelu, pazeći pritom da ne probušite koru. Poslažite kore natrag na lim za pečenje prerezanom stranom prema gore.
  • U zdjelu s pečenim krumpirima dodajte mladi luk, vlasac, slaninu, vrhnje i polovicu sira, sol i papar te muškatni oraščić. Pomiješajte sve sastojke zajedno tako da dobijete glatki pire. Rasporedite pire u kore krumpira i posipajte preostalim sirom. Vratite u pećnicu i pecite na 200°C 15 minuta ili dok na vrhu ne budu hrskavi I zlatne boje.

Povezani recepti

Vidi sve