Opis

Unaprijed zagrijte pećnicu na 175°C. Podložite okrugli prsten za torte promjera 18cm papirom za pečenje na dnu te sa strane te ga stavite na ravni lim za pečenje.

Stavite maslac, tamnu čokoladu i sol u zdjelu, a nju iznad lonca s kipućom vodom (bain-marie). Postupno ih rastopite, miješajući dok se ne povežu. Ostavite da se lagano ohladi na sobnoj temperaturi. Možete to obaviti i u mikrovalnoj pećnici.

U velikoj zdjeli istucite bjelanjke i tartarski umak srednjom brzinom te postupno dodajte rafinirani šećer (A). Nastavite miješati oko jednu minutu kako bi se šećer rastopio.

Stavite žumanjke i rafinirani šećer (B) u drugu veliku zdjelu i tucite dok ne postane blijedo i kremasto.

Nježno umiješajte čokoladnu smjesu u bjelanjke dok se sve ne poveže i ne ostane ni tračak bijeloga. Ulijte smjesu žumanjaka te opet promiješajte, a zatim grubo nasjeckajte čips od mliječne čokolade i umiješajte u smjesu.

Stavite tijesto u pripremljeni prsten za torte i pecite na 175°C otprilike 25-30 minuta (u sredini bi još trebalo biti drhtavo). Izvadite tortu iz pećnice i sasvim je ohladite prije nego je izvadite iz prstena za torte.

Kad se torta ohladi, žlicom stavite kremu odozgo i posipajte kakaom u prahu netom prije serviranja.

Sastojci

  • 100g neslanog maslaca
  • 225g tamne čokolade, fino narezane
  • Prstohvat soli
  • 5 velikih jaja, odvojenih žumanjaka i bjelanjaka
  • 1 žličica tartarskog umaka
  • 30g rafiniranog šećera (A)
  • 30g rafiniranog šećera (B)
  • 50g čipsa od mliječne čokolade

Nadjev

  • 200g Bulla Dollop vrhnja
  • Nizozemski kakao za posipanje

Povezani recepti