Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Sastojci

  • 100g neslanog maslaca
  • 225g tamne čokolade, fino narezane
  • Prstohvat soli
  • 5 velikih jaja, odvojenih žumanjaka i bjelanjaka
  • 1 žličica tartarskog umaka
  • 30g rafiniranog šećera (A)
  • 30g rafiniranog šećera (B)
  • 50g čipsa od mliječne čokolade
  • Nadjev
  • 200g Bulla Dollop vrhnja
  • Nizozemski kakao za posipanje

Priprema

  • 1. Unaprijed zagrijte pećnicu na 175°C.
  • 2. Podložite okrugli prsten za torte promjera 18cm papirom za pečenje na dnu te sa strane te ga stavite na ravni lim za pečenje.
  • 3. Stavite maslac, tamnu čokoladu i sol u zdjelu, a nju iznad lonca s kipućom vodom (bain-marie).
  • 4. Postupno ih rastopite, miješajući dok se ne povežu.
  • 5. Ostavite da se lagano ohladi na sobnoj temperaturi.
  • 6. Možete to obaviti i u mikrovalnoj pećnici.
  • 7. U velikoj zdjeli istucite bjelanjke i tartarski umak srednjom brzinom te postupno dodajte rafinirani šećer (A).
  • 8. Nastavite miješati oko jednu minutu kako bi se šećer rastopio.
  • 9. Stavite žumanjke i rafinirani šećer (B) u drugu veliku zdjelu i tucite dok ne postane blijedo i kremasto.
  • 10. Nježno umiješajte čokoladnu smjesu u bjelanjke dok se sve ne poveže i ne ostane ni tračak bijeloga.
  • 11. Ulijte smjesu žumanjaka te opet promiješajte, a zatim grubo nasjeckajte čips od mliječne čokolade i umiješajte u smjesu.
  • 12. Stavite tijesto u pripremljeni prsten za torte i pecite na 175°C otprilike 25-30 minuta (u sredini bi još trebalo biti drhtavo).
  • 13. Izvadite tortu iz pećnice i sasvim je ohladite prije nego je izvadite iz prstena za torte.
  • 14. Kad se torta ohladi, žlicom stavite kremu odozgo i posipajte kakaom u prahu netom prije serviranja.

Povezani recepti

Vidi sve