Opis
Unaprijed zagrijte pećnicu na 175°C. Podložite okrugli prsten za torte promjera 18cm papirom za pečenje na dnu te sa strane te ga stavite na ravni lim za pečenje.
Stavite maslac, tamnu čokoladu i sol u zdjelu, a nju iznad lonca s kipućom vodom (bain-marie). Postupno ih rastopite, miješajući dok se ne povežu. Ostavite da se lagano ohladi na sobnoj temperaturi. Možete to obaviti i u mikrovalnoj pećnici.
U velikoj zdjeli istucite bjelanjke i tartarski umak srednjom brzinom te postupno dodajte rafinirani šećer (A). Nastavite miješati oko jednu minutu kako bi se šećer rastopio.
Stavite žumanjke i rafinirani šećer (B) u drugu veliku zdjelu i tucite dok ne postane blijedo i kremasto.
Nježno umiješajte čokoladnu smjesu u bjelanjke dok se sve ne poveže i ne ostane ni tračak bijeloga. Ulijte smjesu žumanjaka te opet promiješajte, a zatim grubo nasjeckajte čips od mliječne čokolade i umiješajte u smjesu.
Stavite tijesto u pripremljeni prsten za torte i pecite na 175°C otprilike 25-30 minuta (u sredini bi još trebalo biti drhtavo). Izvadite tortu iz pećnice i sasvim je ohladite prije nego je izvadite iz prstena za torte.
Kad se torta ohladi, žlicom stavite kremu odozgo i posipajte kakaom u prahu netom prije serviranja.
Sastojci
- 100g neslanog maslaca
- 225g tamne čokolade, fino narezane
- Prstohvat soli
- 5 velikih jaja, odvojenih žumanjaka i bjelanjaka
- 1 žličica tartarskog umaka
- 30g rafiniranog šećera (A)
- 30g rafiniranog šećera (B)
- 50g čipsa od mliječne čokolade
Nadjev
- 200g Bulla Dollop vrhnja
- Nizozemski kakao za posipanje