Pečena torta Aljaska

Donal Skehan je pisac, fotograf i televizijski voditelj koji živi i radi u Dublinu u Irskoj. Dolazi iz obitelji strastvenih ljubitelja hrane, a koja je u prehrambenoj industriji radila više od 60 godina te su mu oduvijek bili inspiracija. Kuhanje obilne domaće hrane oduvijek je bio njegov način života.

Sastojci

  • Limenka crnih višanja u sirupu, bez koštica
  • 2 x 500 g sladoleda od vanilije
  • 4 x 40 g čokoladnih prutića Honeycomb Bars, nasjeckanih
  • 6 jaja iz slobodnog uzgoja
  • 250 g šećera
  • 2 naranče, sitno naribana korica
  • 2 žličice mljevenog đumbira
  • 1 žličica paste od mahune vanilije
  • 250 g brašna za dizana tijesta
  • 4 bjelanjka
  • 300 g šećera u prahu

Priprema

  • 1. Procijedite sok višanja iz limenke u tavicu i kuhajte na umjerenoj vatri dok se sirup ne reducira pa ostavite da se potpuno ohladi.
  • 2. Obložite folijom dva kalupa za torte s odvojivim dnom.
  • 3. Izvadite sladoled iz zamrzivača da malo omekša pa stavite po tri velike žlice sladoleda na dno svakog kalupa. Stavite polovicu količine višanja, komadića čokoladnih prutića.
  • 4. Ponovite postupak sa sladoledom, višnjama i čokoladnim prutićima pa sve prelijte s malo sirupa od višanja. Zagladite lopaticom i ostavite u zamrzivaču minimalno 3 sata.
  • 5. Kad se sladoled stegne, premjestite ga iz kalupa ali ga ostavite u zamrzivaču.
  • 6. Tri kalupa za torte namastite i obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  • 7. Za podlogu torte, miksajte 6 jaja sa šećerom 10 minuta dok smjesa ne postane gusta i pjenasta.
  • 8. Dodajte narančinu koricu, mljeveni đumbir i pastu od mahune vanilije te ponovno promiješajte.
  • 9. Prosijte pola brašna i lagano umiješajte u smjesu. Ponovite s drugom polovicom brašna pazeći da zadrži što više zraka.
  • 10. Izlijte smjesu u 3 kalupa pa kalupe lagano udarite o radnu površinu kako biste uklonili sve mjehuriće zraka. Stavite u zagrijanu pećnicu na 15 - 20 minuta dok slojevi torte ne poprime zlatnu boju a štapić kojim ste proboli sloj u sredini izađe čist.
  • 11. Kad su slojevi torte pečeni, izvadite ih iz pećnice da se hlade u kalupu 10 minuta, a zatim ih okrenite na rešetku i ostavite da se potpuno ohlade.
  • 12. Prije nego što počnete slagati slojeve i sladoled, provjerite imate li dovoljno mjesta u zamrzivaču za sastavljenu tortu.
  • 13. Stavite tortu na dasku pa odvojite sloj sladoleda s folije i stavite na vrh sloja torte, na to stavite drugi sloj torte i sladoleda pa odozgo stavite treći sloj torte. Sve stavite u zamrzivač na minimalno 3 sata ili preko noći.
  • 14. Počnite pripremu meringe tako da od 4 jaja odvojite bjelanjke od žumanjaka. Pazite da se ne pomiješaju.
  • 15. U zdjeli pomiješajte bjelanjke i šećer u prahu pa zdjelu stavite na posudu sa zavrelom vodom. Miksajte dok smjesa ne postane sjajna i gusta. Maknite s posude na vatri i nastavite miksati dok se potpuno ne ohladi.
  • 16. Meringa se može pripremiti unaprijed. Prekrijte je prozirnom folijom i ostavite preko noći pa prije upotrebe ponovno dobro izmiješajte pjenjačom.
  • 17. Stavite tortu na pladanj, premažite meringom koju zatim karamelizirajte kuhinjskim brenerom. Kako bi se torta lakše rezala, ostavite je na sobnoj temperaturi oko 15 minuta prije posluživanja.

Povezani recepti

Vidi sve