Pečena tjestenina s rajčicama i mozzarellom

Sastojci

  • morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • ekstradjevičansko maslinovo ulje
  • 1 mali bijeli luk
  • oguljen i sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnja češnjaka
  • oguljena i grubo sjeckana
  • 1 sušene čili papričice
  • 1.5 zrelih rajčica
  • 1 velikih žlica octa od crnog vina
  • 400 g suhe tjestenine orecchiette
  • 4 šake svježe ribanog parmezana
  • 450 g kugle mozzarelle

Priprema

  • Prethodno zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih te na štednjaku u velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu.
  • U lonac prikladne veličine dodajte oko četiri velike žlice dobrog ekstradjevičanskog maslinova ulja, luk, češnjak i čili papričicu te polako pržite oko 10 minuta na srednjoj do niskoj temperaturi dok ne omekša, ali ne smije promijeniti boju.
  • Stavite rajčice u zdjelu i prelijte ih hladnom vodom. Potom ogulite kožicu, odstranite sjemenke i grubo narežite. Dodajte svježe rajčice ili iz konzerve u luk i češnjak zajedno s malom čašom vode.
  • Pustite da uzavre te kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Sada sve stavite u multipraktik ili sokovnik kako biste dobili umak.
  • U umak natrgajte listove bosiljka te začinite solju, paprom i s malo octa od crnog vina.
  • Ocijedite te pomiješajte s polovinom umaka od rajčica i šakom ribanog parmezana.
  • Uzmite posudu za pečenje, lonac ili glinenu posudu prikladne veličine te je namastite s malo maslinova ulja.
  • Dodajte sloj tjestenine, zatim umak od rajčice, šaku naribanog parmezana i 1 narezanu kuglu mozzarelle. Potom sve to ponovite dok ne potrošite sve sastojke. Završite debelim slojem sira.
  • Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 15 minuta ili dok ne porumeni, postane hrskavo i počne ključati.