Pečena tjestenina s rajčicama i mozzarellom
Sastojci
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
- ekstradjevičansko maslinovo ulje
- 1 mali bijeli luk
- oguljen i sitno nasjeckan
- 2 češnja češnja češnjaka
- oguljena i grubo sjeckana
- 1 sušene čili papričice
- 1.5 zrelih rajčica
- 1 velikih žlica octa od crnog vina
- 400 g suhe tjestenine orecchiette
- 4 šake svježe ribanog parmezana
- 450 g kugle mozzarelle
Priprema
- Prethodno zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih te na štednjaku u velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu.
- U lonac prikladne veličine dodajte oko četiri velike žlice dobrog ekstradjevičanskog maslinova ulja, luk, češnjak i čili papričicu te polako pržite oko 10 minuta na srednjoj do niskoj temperaturi dok ne omekša, ali ne smije promijeniti boju.
- Stavite rajčice u zdjelu i prelijte ih hladnom vodom. Potom ogulite kožicu, odstranite sjemenke i grubo narežite. Dodajte svježe rajčice ili iz konzerve u luk i češnjak zajedno s malom čašom vode.
- Pustite da uzavre te kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Sada sve stavite u multipraktik ili sokovnik kako biste dobili umak.
- U umak natrgajte listove bosiljka te začinite solju, paprom i s malo octa od crnog vina.
- Ocijedite te pomiješajte s polovinom umaka od rajčica i šakom ribanog parmezana.
- Uzmite posudu za pečenje, lonac ili glinenu posudu prikladne veličine te je namastite s malo maslinova ulja.
- Dodajte sloj tjestenine, zatim umak od rajčice, šaku naribanog parmezana i 1 narezanu kuglu mozzarelle. Potom sve to ponovite dok ne potrošite sve sastojke. Završite debelim slojem sira.
- Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 15 minuta ili dok ne porumeni, postane hrskavo i počne ključati.