Pečena tjestenina s rajčicama i mozzarellom

Pečena tjestenina s rajčicama i mozzarellom

Opis

Ovo jelo s tjesteninom omiljeno je diljem Italije. Jede se na obiteljskim okupljanjima ili proslavama. Kad sam bio u Altamuri, u Puglii, posjetio sam školu u kojoj su pečenu tjesteninu jeli čak i za ručak! Međutim, talijanski zakoni propisuju da škole moraju koristiti organsku tjesteninu i ekstradjevičansko maslinovo ulje, a imali su i svježe napravljenu mozzarellu! Kada se ovo jelo napravi ovako, kako treba, jako je ukusno. Ovo je bio recept koji je rađen za 1000 djece u školi koju sam posjetio i bio je jako, jako dobar. 

Prethodno zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih te na štednjaku u velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu. U lonac prikladne veličine dodajte oko četiri velike žlice dobrog ekstradjevičanskog maslinova ulja, luk, češnjak i čili papričicu te polako pržite oko 10 minuta na srednjoj do niskoj temperaturi dok ne omekša, ali ne smije promijeniti boju. Ako koristite svježe rajčice, vrhom nožića odstranite sredinu, uronite ih u kipuću vodu na oko 40 sekundi dok se kožica ne počne odvajati, izvadite ih s pomoću žlice s rupicama ili procijedite i maknite lonac s vatre.

Stavite rajčice u zdjelu i prelijte ih hladnom vodom. Potom ogulite kožicu, odstranite sjemenke i grubo narežite. Dodajte svježe rajčice ili iz konzerve u luk i češnjak zajedno s malom čašom vode. Pustite da uzavre te kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Sada sve stavite u multipraktik ili sokovnik kako biste dobili umak. U umak natrgajte listove bosiljka te začinite solju, paprom i s malo octa od crnog vina.

Kada postignete savršeni okus umaka, pustite da voda opet uzavre. U vodu dodajte tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakiranju. Zatim ocijedite te pomiješajte s polovinom umaka od rajčica i šakom ribanog parmezana. Uzmite posudu za pečenje, lonac ili glinenu posudu prikladne veličine te je namastite s malo maslinova ulja. Dodajte sloj tjestenine, zatim umak od rajčice, šaku naribanog parmezana i 1 narezanu kuglu mozzarelle. Potom sve to ponovite dok ne potrošite sve sastojke. Završite debelim slojem sira. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 15 minuta ili dok ne porumeni, postane hrskavo i počne ključati. Talijani rado ovo jelo jedu na sobnoj temperaturi ili hladno, no meni je draže kad je vruće. 

Sastojci

Sastojci

  • morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • ekstradjevičansko maslinovo ulje
  • 1 mali bijeli luk
  • oguljen i sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnja češnjaka
  • oguljena i grubo sjeckana
  • 1 sušene čili papričice
  • 1.5 zrelih rajčica
  • 1 velikih žlica octa od crnog vina
  • 400 g suhe tjestenine orecchiette
  • 4 šake svježe ribanog parmezana
  • 450 g kugle mozzarelle