Opis

Za paprenu smjesu začina, stavite sve sastojke u mlinac za začine i sameljite.

Urežite ravnomjerno prostrane rupe u mesu vrhom malog noža i u svaku ubacite češnjak. Položite svinjetinu na sačuvanu kožu, zarolajte je i svežite mesarskim koncem kako bi ostala na mjestu. Koža će mesu zadržati vlagu. Poklopite i stavite u hladnjak na najmanje dva sata.

Unaprijed zagrijte pećnicu na 180C/160C na vrući zrak/Plin 4. Rastopite maslac u vatrostalnoj posudi na srednjoj vatri, dodajte svinjetinu i popržite sa svih strana. Izvadite svinjetinu pa dodajte repu, mrkvu i luk. Pržite povrće dok lagano ne posmeđi. Vratite svinjetinu natrag u posudu povrh povrća.

Prelijte temeljac po svinjetini pa dodajte timijan i lovorove listove. Začinite paprenom smjesom začina i malo soli. Prekrijte čvrsto prianjajućim poklopcem i pecite u pećnici ili kuhajte na kuhalu na slaboj vatri 1¼ sata. Pobrinite se da je svinjetina kuhana tako da u sredinu mesa zabodete ražnjić i provjerite izlaze li bistri sokovi bez traga ružičastog. Možete to provjeriti i termometrom za meso ako ga imate; unutrašnja temperatura mesa trebala bi biti 70C.

Premjestite meso iz posude na dasku i uklonite konac i kožu. Prekrijte meso folijom kako bi ostalo toplo i ostavite ga sa strane. Zagrijte roštilj na srednju temperaturu, a roštilj tavu na najnižu policu. Pospite kožu solju i pecite dok ne bude hrskava.

Povrće premjestite u posudu za posluživanje i to žlicom s prorezima te ga držite na toplom. Žlicom izvadite  višak masnoće iz sokova u zdjeli i malo smanjite gustoću. Procijedite sokove i ulijte ih u topli vrč. Kušajte i prilagodite začine ako je potrebno.

Izvadite kosti iz svinjetine i narežite meso na tanke kriške te poslužite uz povrće, hrskavu kožicu i sokove.

Sastojci

Za paprenu mješavinu začina

  • 1 chipotle čili, uklonjenih sjemenki
  • 1 pasilla čili, uklonjenih sjemenki
  • 2 žlice zrna crnog papra
  • 2 žlice bijelog papra
  • 2 žličice sečuanskog papra
  • 1 žlica soli

Za svinjetinu

  • 1kg svinjskog buta, s kostima. uklonjene kože koju sačuvate, a na mesu ostavite 1 cm masti
  • 2 češnja češnjaka, tanko narezana
  • 50g slanog maslaca
  • 300g repe, oguljene i narezane na komade od 3cm
  • 300g mrkve, oguljene i narezane na komade od 3cm
  • 300g luka, narezanog na komade od 3cm
  • 500ml goveđeg ili pilećeg temeljca (vidite savjet)
  • nekoliko grančica svježeg timijana
  • 2 lista lovora
  • ½ žličice paprene mješavine začina (vidi gore)
  • sol

Povezani recepti