Pečena skuša s kozjom sirutkom i mediteranskom salatom
Sastojci
- maslinovo ulje
- 1 kg filea španjolske skuše
- sol i papar
- ½ vezice lista bosiljka, sitno nasjeckane
- lišće mente, sitno nasjeckano
- ravan list peršina, sitno nasjeckan
- rukola, sitno nasjeckana
- sok 1 limete
- Za salatu od cikle :
- 3 cijele cikle
- 150g šećera
- 100ml octa
- ½ čajne žličice sjemenki kima
- 1 štapić cimeta, izlomljen na komadiće
- 1 banana čili, sitno nasjeckan
- 1 zeleni čili, sitno nasjeckan
- 1 mali luk, oguljen i sitno narezan
- 1 češanj češnjaka, zgnječen i sitno nasjeckan
- ¼ čajne žličice praha od kima
- sol i papar
- Za kiseljenje:
- 1 banana čili, bez sjemenki i nasjeckan
- malo crnog papra
- 1 jušna žlica šećera
- 1 češanj češnjaka, oguljen i grubo nasjeckan
- 1 mali luk, oguljen i sitno nasjeckan
- 1 jušna žlica octa
- 12 jušnih žlica maslinovog ulja
- ½ čajne žličice sjemenki kima, pečenih i mljevenih
- Za čips od kruhovca:
- 1 kruhovac, oguljen i tanko narezan
- 300ml ulja
- ½ čajne žličice soli
- ½ čajne žličice papra
- ½ čajne žličice čilija u prahu
- Za jogurt od bivolje sirutke:
- 150g bizonske ili kozje sirutke
- ½ čajne žličice soli
- malo papra
- sok 1 limete
- papadomi, za posluživanje
- sjemenke nara, za posluživanje
Priprema
- Staviti ciklu u posudu sa šećerom, octom, sjemenkama kima i štapićima cimeta i uliti dovoljno vode da se prekriju sastojci. Staviti posudu na srednju vatru i kuhati 1 sat ili dok se cikla ne skuha, a da i dalje bude čvrsta. Skinuti s vatre i ostaviti da se ohladi u vodi. Kada se ohladi, ocijediti ciklu. Odrezati krajeve svake cikle i oguliti koru. Isjeckati ciklu na male kockice i ostaviti sa strane.
- Zatim, napraviti smjesu za kiseljenje. Pomiješati čili, papriku, šećer, češnjak i ocat u maloj posudi. Umiješati maslinovo ulje i sjemenke kima i ostaviti sa strane do serviranja.
- Za jogurt, pomiješati sve sastojke u posudu i umutiti dok ne postane glatka smjesa. Ostaviti sa strane do serviranja.
- U međuvremenu napraviti čips od kruhovca. Zagrijati ulje u posudi na jakoj vatri dok se ne počne dimiti. Ubaciti kruhovac i ispržiti uz povremeno miješanje dok ne postane zlatno i hrskavo.
- Izvaditi kruhovac iz ulja i procijediti. Staviti sol, papar i čili u malu posudu i umiješati kruhovac u smjesu. Ostaviti sa strane do serviranja.
- Zagrijati ulje u tavi na srednjoj vatri. Začiniti filete skuše solju i paprom i kada se ulje zagrije, pažljivo ih spustiti u tavu.
- Pržiti par minuta s jedne strane, a zatim ih okrenuti da se ispeku sa suprotne strane.
- Dok se riba prži, napraviti salatu od cikle. Pomiješati ciklu s čili papričicama, lukom, češnjakom, mljevenim kimom, solju i paprom. Ostaviti sa strane do serviranja.
- Okrenuti ribu ponovno i dodati bosiljak, mentu, peršin, rukolu i sok limete u tavu.
- Skinuti tavu s vatre.
- Za posluživanje, staviti kuglu jogurta na svaki tanjur. Odozgo staviti file skuše preliven sokovima začinskih biljaka iz tave. Servirati s malom količinom salate od cikle, malo kiselih proizvoda i papadomom. Na kraju posipati sve sjemenkama nara.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom