Pečena skuša s kozjom sirutkom i mediteranskom salatom

Sastojci

  • maslinovo ulje
  • 1 kg filea španjolske skuše  
  • sol i papar
  • ½ vezice lista bosiljka, sitno nasjeckane
  • lišće mente, sitno nasjeckano
  • ravan list peršina, sitno nasjeckan
  • rukola, sitno nasjeckana
  • sok 1 limete
  • Za salatu od cikle :
  • 3 cijele cikle
  • 150g šećera  
  • 100ml octa  
  • ½ čajne žličice sjemenki kima  
  • 1 štapić cimeta, izlomljen na komadiće  
  • 1 banana čili, sitno nasjeckan  
  • 1 zeleni čili, sitno nasjeckan
  • 1 mali luk, oguljen i sitno narezan  
  • 1 češanj češnjaka, zgnječen i sitno nasjeckan  
  • ¼ čajne žličice praha od kima  
  • sol i papar
  • Za kiseljenje:
  • 1 banana čili, bez sjemenki i nasjeckan
  •  malo crnog papra
  • 1 jušna žlica šećera  
  • 1 češanj češnjaka, oguljen i grubo nasjeckan  
  • 1 mali luk, oguljen i sitno nasjeckan
  • 1 jušna žlica octa  
  • 12 jušnih žlica maslinovog ulja
  • ½ čajne žličice sjemenki kima, pečenih i mljevenih
  • Za čips od kruhovca:
  • 1 kruhovac, oguljen i tanko narezan  
  • 300ml ulja
  • ½ čajne žličice soli  
  • ½ čajne žličice papra  
  • ½ čajne žličice čilija u prahu
  • Za jogurt od bivolje sirutke:
  • 150g bizonske ili kozje sirutke  
  • ½ čajne žličice soli
  • malo papra
  • sok 1 limete
  • papadomi, za posluživanje
  • sjemenke nara, za posluživanje

Priprema

  • Staviti ciklu u posudu sa šećerom, octom, sjemenkama kima i štapićima cimeta i uliti dovoljno vode da se prekriju sastojci. Staviti posudu na srednju vatru i kuhati 1 sat ili dok se cikla ne skuha, a da i dalje bude čvrsta. Skinuti s vatre i ostaviti da se ohladi u vodi. Kada se ohladi, ocijediti ciklu. Odrezati krajeve svake cikle i oguliti koru. Isjeckati ciklu na male kockice i ostaviti sa strane.
  • Zatim, napraviti smjesu za kiseljenje. Pomiješati čili, papriku, šećer, češnjak i ocat u maloj posudi. Umiješati maslinovo ulje i sjemenke kima i ostaviti sa strane do serviranja.
  • Za jogurt, pomiješati sve sastojke u posudu i umutiti dok ne postane glatka smjesa. Ostaviti sa strane do serviranja.
  • U međuvremenu napraviti čips od kruhovca. Zagrijati ulje u posudi na jakoj vatri dok se ne počne dimiti. Ubaciti kruhovac i ispržiti uz povremeno miješanje dok ne postane zlatno i hrskavo.
  • Izvaditi kruhovac iz ulja i procijediti. Staviti sol, papar i čili u malu posudu i umiješati kruhovac u smjesu. Ostaviti sa strane do serviranja.
  • Zagrijati ulje u tavi na srednjoj vatri. Začiniti filete skuše solju i paprom i kada se ulje zagrije, pažljivo ih spustiti u tavu.
  • Pržiti par minuta s jedne strane, a zatim ih okrenuti da se ispeku sa suprotne strane.
  • Dok se riba prži, napraviti salatu od cikle. Pomiješati ciklu s čili papričicama, lukom, češnjakom, mljevenim kimom, solju i paprom. Ostaviti sa strane do serviranja.
  • Okrenuti ribu ponovno i dodati bosiljak, mentu, peršin, rukolu i sok limete u tavu.
  • Skinuti tavu s vatre.
  • Za posluživanje, staviti kuglu jogurta na svaki tanjur. Odozgo staviti file skuše preliven sokovima začinskih biljaka iz tave. Servirati s malom količinom salate od cikle, malo kiselih proizvoda i papadomom. Na kraju posipati sve sjemenkama nara.

Povezani recepti

Vidi sve