Opis
Način pripreme:
- Pomiješajte origano, dimljenu papriku, sol i papar u zdjeli. Natrljajte pile polovicom maslaca. Začinite pile iznutra smjesom začina. Ispunite šupljine pileta timijanom, kaduljom i češnjevima polovice češnjaka. Dobro i temeljito posipajte pile izvana smjesom začina. Zavežite pile kuhinjskim koncem.
- Zagrijte pladanj debelog dna na grijaču. Stavite maslinovo ulje i na njega stavite pile s prsima prema gore. Pecite 5 - 10 minuta.
- Dodajte mrkve, luk i oguljeni i grubo nasjeckani celer skupa s preostalom polovicom češnjaka. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 - 50 minuta.
- Izvadite pile iz pećnice. Prebacite ga na pladanj skupa s povrćem i ostavite sa strane da počine.
- Stavite lim od pečenja na grijaču ploču. Dodajte još maslaca i zagrijte. Dodajte brašno i dobro popržite. Ulijte pileći temeljac. Kad se umak zgusne, maknite s vatre i procijedite. začinite solju i paprom.
- Poslužite piletinu s umakom.
*Pecite u pećnici na vrući zrak.
Sastojci
- 1 pile
- 125 g maslaca (sobne temperature)
- 200 ml pilećeg temeljca
- 4 mrkve
- 1 luk
- 4 stabljike rebrastog celera
- 1 glavica češnjaka
- 30 ml maslinovog ulja
- 1/4 žličice dimljene paprike
- 1 grančica kadulje
- 1/4 žličice sušenog origana
- 1 grančica timijana
- 2 žlice brašna
- Soli i papra po ukusu