Pečena kokoš s limunom i začinskim travama
Priprema:
Uklonite iznutrice i vrat s kokoši.
S pomoću kuharskog noža zdrobite češnjak i njime istrljajte kokoš iznutra, ostavite češnjak u šupljini.
Prepolovite limun, ocijedite sok i ostavite sa strane. U šupljinu dodajte polovice limuna, luk i peršin. Zavežite nožice s pomoću kuhinjskog konca, a krilca ugurajte ispod leđa. Stavite s prsima prema gore na rešetku posude za pečenje. Ispod kokoši ugurajte ružmarin.
U maloj posudi zajedno pomiješajte preostali limunov sok, ulje, sol i papar i prelijte preko kokoši. Ulijte ¾ šalice (175 ml) vode u lonac. Pecite u pećnici na 190 °C, povremeno zalijte i dodajte ¾ šalice (175) vode na pola vremena pečenja dok termometar koji ste ugurali u batak ne pokaže 85 °C, sat i 20 minuta do sat i pol u konvekcijskoj pećnici, sat i 45 minuta do 2 sata u standardnoj pećnici.
Uklonite sadržaj šupljine, a sokove iz šupljine prebacite u lonac s preostalim sokovima. Prebacite kokoš na pladanj i pokrijte folijom, pustite da odstoji 20 minute prije rezanja.
Pokupite masnoću iz lonca. Pospite brašnom, kuhajte na srednjoj do visokoj temperaturi i uz miješanje 1 minutu. Ulijte pileći temeljac i preostale sokove s pladnja, uzavrite, uz miješanje dok se ne zgusne oko 3 minute. Procijedite u zagrijanu posudu za umak. Poslužite s piletinom.
Sastojci
- Pečena kokoš s limunom i začinskim travama 1 kokoš iz slobodnog uzgoja 4 češnja češnjaka 1 luk pola vezice peršina 1 limun pola vezice ružmarina ulje sol i papar 1 velika žlica brašna
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom