Pečena guska s tradicionalnim nadjevom od krumpira i jabuka

Poznata kuharica Rachel Allen pokazat će ti kako pripremiti pečenu gusku ukusan način za cijelu obitelj. 

Sastojci

  • 1 guska oko 45 kg
  • morska sol i svježe mljeveni papar
  • 1 mali luk
  • 1 mrkva
  • 1 grančica majčine dušice
  • 3 ili 4 stabljike peršina malo celera
  • 6 ili 7 zrna papra
  • 900 g krumpira
  • 50 g maslaca
  • 450 g nasjeckanog luka
  • 450 g jabuka Bramley oguljenih i nasjeckanih
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • 1 žlica nasjeckanog matičnjaka

Priprema

  • Prvo napravite nadjev. Krumpire skuhajte u ljusci u kipućoj slanoj vodi. Ogulite ih i dobro zgnječite. U loncu otopite maslac i pirjajte luk na laganoj vatri otprilike 5 minuta. Dodajte jabuke i kuhajte ih dok ne omekšaju, zatim umiješajte pire od krumpira i začinsko bilje. Začinite solju i paprom. Ostavite nadjev da se dobro ohladi.
  • Priprema guske: Prvo dobro očistite gusku. Izvadite prsnu kost za lakše rezanje. Stavite gusku u lonac s iznutricama, lukom, mrkvom, začinskim buketom i paprom. Prekrijte hladnom vodom, pustite da zavrije i kuhajte na laganoj vatri otprilike 2 sata. (Dodajte krilca u temeljac ako želite.)
  • Unutrašnjost guske začinite solju i svježe mljevenim paprom te je ispunite hladnim nadjevom. Pospite malo morske soli po prsima te je utrljajte i u kožicu. Stavite da se peče 2 do 2 i pol sata u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
  • Izvadite posudu iz pećnice 3-4 puta tijekom pečenja i izlijte višak masnoće. (Pohranite tu masnoću u hladnjak – traje mjesecima i odlična je za pečenje ili prženje krumpira.) Kako biste provjerili je li meso pečeno, nožićem ubodite najdeblji dio batka. Sok koji iscuri trebao bi biti bistar; ako je ružičaste boje, mora se još malo peći. Jednom kad je guska pečena, stavite je na pladanj za posluživanje te ostavite u lagano zagrijanoj pećnici dok ne napravite umak.

Povezani recepti

Vidi sve