Pečena guska s tradicionalnim nadjevom od krumpira i jabuka
Recept iz: Rachel Allen
Poznata kuharica Rachel Allen pokazat će ti kako pripremiti pečenu gusku ukusan način za cijelu obitelj.
Sastojci
- 1 guska oko 45 kg
- morska sol i svježe mljeveni papar
- 1 mali luk
- 1 mrkva
- 1 grančica majčine dušice
- 3 ili 4 stabljike peršina malo celera
- 6 ili 7 zrna papra
- 900 g krumpira
- 50 g maslaca
- 450 g nasjeckanog luka
- 450 g jabuka Bramley oguljenih i nasjeckanih
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- 1 žlica nasjeckanog matičnjaka
Priprema
- Prvo napravite nadjev. Krumpire skuhajte u ljusci u kipućoj slanoj vodi. Ogulite ih i dobro zgnječite. U loncu otopite maslac i pirjajte luk na laganoj vatri otprilike 5 minuta. Dodajte jabuke i kuhajte ih dok ne omekšaju, zatim umiješajte pire od krumpira i začinsko bilje. Začinite solju i paprom. Ostavite nadjev da se dobro ohladi.
- Priprema guske: Prvo dobro očistite gusku. Izvadite prsnu kost za lakše rezanje. Stavite gusku u lonac s iznutricama, lukom, mrkvom, začinskim buketom i paprom. Prekrijte hladnom vodom, pustite da zavrije i kuhajte na laganoj vatri otprilike 2 sata. (Dodajte krilca u temeljac ako želite.)
- Unutrašnjost guske začinite solju i svježe mljevenim paprom te je ispunite hladnim nadjevom. Pospite malo morske soli po prsima te je utrljajte i u kožicu. Stavite da se peče 2 do 2 i pol sata u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
- Izvadite posudu iz pećnice 3-4 puta tijekom pečenja i izlijte višak masnoće. (Pohranite tu masnoću u hladnjak – traje mjesecima i odlična je za pečenje ili prženje krumpira.) Kako biste provjerili je li meso pečeno, nožićem ubodite najdeblji dio batka. Sok koji iscuri trebao bi biti bistar; ako je ružičaste boje, mora se još malo peći. Jednom kad je guska pečena, stavite je na pladanj za posluživanje te ostavite u lagano zagrijanoj pećnici dok ne napravite umak.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Janjeća rebrica s ljetnim povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Tatarski odrezak
Recepti Michel Albert Roux
Biserke s maslinama
Recepti Michel Albert Roux
Pečeni zec s timijanom
Recepti Ainsley Harriott
Janjeći kotleti i ražnjići s cherry rajčicama
Recepti Ainsley Harriott
Azijski popečci od janjetine na zapečenoj manioki
Recepti Curtis Stone
Aromatični janjeći kotleti s umakom od octa i metvice te popečcima od tikvice i fete
Recepti Donal Skehan
Rolice s kobasicom char siu
Recepti Nadiya Hussain
Janjeća rebarca
Recepti Nico Reynolds
Jerk marinada