Opis
Priprema:
U zdjelici pomiješajte ocat, ulje, češnjak, timijan, origano, trakice limuna, papar u zrnu i sol i utrljajte u meso.
Stavite na rešetku posude za pečenje, u posudu dodajte 1 i pol šalicu (375 ml) vode. Pecite u pećnici 30 minuta na 260 °C. Smanjite temperaturu na 140 °C. Pecite dok termometar koji ste ugurali u sredinu ne pokaže 65 °C za srednje pečeno meso, oko sat i petnaest minuta.
Prebacite pečenje na dasku za rezanje, prekrijte folijom i pustite da odstoji 10 minuta prije negoli ga narežete na tanke kriške. U međuvremenu, pokupite masnoću iz tave. Pospite brašnom, kuhajte na srednjoj temperaturi uz miješanje 1 minutu. Umiješajte temeljac i pastu od rajčice i pustite da proključa. Smanjite vatru i pustite da lagano ključa dok se ne zgusne, oko 3 minute.
Maknite polovicu narezane govedine i ½ šalice (125 ml) umaka i pustite da se hladi 30 minuta. Zamotajte i stavite odvojeno u hladnjak da se hladi do 24 sata.
Sastojci
Pečena govedina sa začinskim biljem
- 1 velika žlica balzamičnog octa
- 1 velika žlica biljnog ulja
- 2 češnja češnjaka
- sjeckana
- 1/2 čajne žličice sušenog timijana
- 1/2 čajne žličice sušenog origana
- 1/2 čajne žličice naribanih trakica limuna
- 1/2 čajne žličice drobljenog papra u zrnu
- 1/2 čajne žličice
- 1
- 4 kg ramsteka za pečenje
- 1
- 4 kg središnjeg dijela stražnjeg buta
- 1/4 šalice brašna
- 2 1/2 šalice goveđeg temeljca
- 2 velike žlice paste od rajčice