Pašteta od pileće jetrice
Recept iz: David Skoko
David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.
Sastojci
- 700 g pileće jetrice (domaće)
- 50 g maslinovog ulja
- 1 poriluk
- 50 g orahovca
- 100 g maslaca
- 1 jabuka Granny Smith
- nekoliko grančica svježeg timijana
- naribana korica pola naranče
- sol i papar
- kruh (koji ćemo prepeći za serviranje)
- 3 glavice luka
- 150 g šećera
- korica naranče
- sok pola naranče
- 0.5 ml prošeka
Priprema
- 1. Operemo i nasjeckamo poriluk.
- 2. U široku tavu stavimo maslinovo ulje i na njemu pirjamo usitnjeni poriluk. Kada luk uvene dodamo kockice oguljene jabuke i pustimo da omekšaju i zapeku se. Tada dodajemo jetrica i naglo ih zapečemo sa svih strana. Podlijemo orahovcem i dodajemo timijan. Ostavimo da se krčka i na samom kraju začinjavamo solju i paprom i dodamo naribanu koricu naranče.
- 3. Prebacimo jetrica u blender i prelijemo omekšanim maslacem te izblendamo.
- 4. Paštetu izlijemo u kalup ili staklenku i ohladimo prije serviranja.
- 5. Za našu paštetu napravit ćemo i džem od luka i naranče. Na maslinovom ulju popržimo nasjeckani luk i kad luk malo omekša dodajemo mu šećer, korice naranče i malo prošeka. Na samom kraju dodajemo mu i sok pola naranče. Dinstati dok se sav luk ne rastopi.
- 6. Serviramo našu paštetu uz fetu kruha i džem od luka i naranče.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Sendvič s jajima
Recepti Mark Moriarty
Irska peciva jambon
Recepti Ainsley Harriott
Patlidžani punjeni sirom i orasima
Recepti Ainsley Harriott
Zapečeni kruh s pirjanim gljivama i rastopljenim sirom
Recepti Luca Ciano
Gnocco fritto s dimljenom scamorzom
Recepti Luca Ciano
Košarice od palente s gorgonzolom i salamom
Recepti Luca Ciano
Smokve u pršutu s umakom od gorgonzole
Recepti Silvia Colloca
Napuljska torta od krumpira
Recepti Nadiya Hussain
Prutići od halloumija
Recepti Nadiya Hussain
Furikake krumpirići