Pastrva s lješnjacima i gratiniranim mahunama
Recept iz: David Skoko
David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.
Sastojci
- 2 pastrve
- 100 g lješnjaka
- 100 g krušnih mrvica
- 1 žlica mljevene dimljene paprike
- sol i papar
- limunova korica
- 50 g maslaca
- 400 g mahuna
- 3 režnja češnjaka
- muškatni orašćić
- listići svježe mente
Priprema
- 1. Pastrve očistimo i isfiletiramo te posušimo kuhinjskim papirom.
- 2. Lješnjake kratko tostiramo u suhoj tavi i sameljemo (ne do kraja). Dodamo malo krušnih mrvica, sol, malo muškatnog oraščića,režanj češnjaka i mljevenu dimljenu papriku.
- 3. Filete pastrve uvaljamo u smjesu lješnjaka i mrvica, na njih dodamo malo maslaca te položimo na pleh za pečenje prekriven masnim papirom. Pečemo u pećnici 10, 15min. na 180ºC.
- 4. Mahune isperemo i ocijedimo te odrežemo vrhove i razrežemo na komade. Blanširamo mahune u slanoj kipućoj vodi te ohladimo.
- 5. Rastopimo maslac i u njemu popržimo par režnjeva zdrobljenog češnjaka dok malo ne zarumene pa izvadimo režnjeve iz maslaca.
- 6. Na češnjakom aromatiziranom maslacu popržimo krušne mrvice, začinimo solju, paprom i muškatnim oraščićem. Kada mrvice potamne u njih dodajemo mahune i sotiramo 2-3 min.
- 7. Prvo serviramo gratinirane mahune i na mahune položimo filet pastrve. Dodamo par listića mente, naribamo malo korice limuna.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Donal Skehan
Košarice od vučenog tijesta s koktelom od kozica
Recepti Hera Te Kurapa
Teriyaki losos i povrće u tempuri
Recepti Hera Te Kurapa
Kamenice na tri načina
Recepti Mark Moriarty
Hrskavi losos s rajčicom i začinskim biljem
Recepti Mark Moriarty
Škampi s tartar umakom
Recepti Curtis Stone
Brancin s hrskavom kožicom, šafran rižom i umakom od maslina
Recepti Luke Nguyen
Tilapija s limunskom travom na roštilju
Recepti Michel Albert Roux
Pirjana sipa
Recepti Michel Albert Roux
Škarpina s divljim biljem
Recepti Michel Albert Roux
Morski plodovi s pastisom i crème fraicheom