Pastirska pita prekrivena pireom i sirom

1.                Zagrijte pećnicu na 180 ºC. Stavite veliku, široku tavu za prženje ili vatrostalnu posudu prikladnu za uporabu na štednjaku na srednje jaku vatru. Dodajte malo ulja i pržite mljeveno meso u više navrata dok ne poprimi smeđu boju te začinite svaki dio. Posljednje dvije minute prženja dodajte češnjak. Prebacite na tanjur.

2.                Dodajte malo ulja u istu tavu i pirjajte luk i poriluk na srednje jakoj vatri 5-7 minuta dok ne omekšaju do kraja. Dodajte umak Worcestershire po ukusu te umiješajte pasiranu rajčicu.

3.                Vratite mljeveno meso u tavu i dobro promiješajte. Dodajte vino i sastružite sve sastojke s dna tave. Neka vrije nekoliko minuta kako bi alkohol ispario pa dodajte temeljac i zavrijte. Smanjite vatru na temperaturu laganog vrenja, dodajte ružmarina i začinite po potrebi. Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta dok se umak ne reducira i dok se svi okusi ne povežu. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

4.                U međuvremenu pripremite nadjev. Kuhajte krumpire dok ne omekšaju pa ih ocijedite i zgnječite dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte maslac i začine pa dodajte mladi luk i tri četvrtine sira te ponovno promiješajte. Kušajte i začinite po potrebi. Ako je pire previše suh, razrijedite ga s malo mlijeka.

5.                Stavite smjesu mljevene janjetine u lim za pečenje dimenzija 28 x 22 cm i prekrijte pireom. Pospite ostatkom sira te posolite i popaprite. Pecite 15-20 minuta ili dok krumpir ne poprimi zlatnosmeđu boju i dok meso ne počne cvrčati. Poslužite.

 

Sastojci

  • Sastojci maslinovo ulje za prženje 1 kg mljevene janjetine 2 oguljena i sitno nasjeckana češnja češnjaka 1 oguljeni luk nasjeckan na kockice 2 poriluka očišćena prerezana napola po dužini i sitno narezana 2 žličice umaka Worcestershire 1 žličica pasirane rajčice 100 ml crnog vina 250 ml kokošjeg temeljca 2 grančice ružmarina nasjeckati samo listove morska sol i svježe mljeveni crni paparZa nadjev750 g krumpira primjerice sorte Maris Piper oguljenih i narezanih na kockice 50 g maslaca 3 očišćena i sitno nasjeckana mlada luka 100 g naribanog cheddar sira 75 ml mlijeka (prema želji)

Priprema