Pastirska pita prekrivena pireom i sirom

Sastojci

  • maslinovo ulje za prženje
  • 1 kg mljevene janjetine
  • 2 oguljena i sitno nasjeckana češnja češnjaka
  • 1 oguljeni luk nasjeckan na kockice
  • 2 poriluka očišćena prerezana napola po dužini i sitno narezana
  • 2 žličice umaka Worcestershire
  • 1 žličica pasirane rajčice
  • 100 ml crnog vina
  • 250 ml kokošjeg temeljca
  • 2 grančice ružmarina nasjeckati samo listove
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • 750 g krumpira primjerice sorte Maris Piper oguljenih i narezanih na kockice
  • 50 g maslaca
  • 3 očišćena i sitno nasjeckana mlada luka
  • 100 g naribanog cheddar sira
  • 75 ml mlijeka (prema želji)

Priprema

  • 1.                Zagrijte pećnicu na 180 ºC. Stavite veliku, široku tavu za prženje ili vatrostalnu posudu prikladnu za uporabu na štednjaku na srednje jaku vatru. Dodajte malo ulja i pržite mljeveno meso u više navrata dok ne poprimi smeđu boju te začinite svaki dio. Posljednje dvije minute prženja dodajte češnjak. Prebacite na tanjur.
  • 2.                Dodajte malo ulja u istu tavu i pirjajte luk i poriluk na srednje jakoj vatri 5-7 minuta dok ne omekšaju do kraja. Dodajte umak Worcestershire po ukusu te umiješajte pasiranu rajčicu.
  • 3.                Vratite mljeveno meso u tavu i dobro promiješajte. Dodajte vino i sastružite sve sastojke s dna tave. Neka vrije nekoliko minuta kako bi alkohol ispario pa dodajte temeljac i zavrijte. Smanjite vatru na temperaturu laganog vrenja, dodajte ružmarina i začinite po potrebi. Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta dok se umak ne reducira i dok se svi okusi ne povežu. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
  • 4.                U međuvremenu pripremite nadjev. Kuhajte krumpire dok ne omekšaju pa ih ocijedite i zgnječite dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte maslac i začine pa dodajte mladi luk i tri četvrtine sira te ponovno promiješajte. Kušajte i začinite po potrebi. Ako je pire previše suh, razrijedite ga s malo mlijeka.
  • 5.                Stavite smjesu mljevene janjetine u lim za pečenje dimenzija 28 x 22 cm i prekrijte pireom. Pospite ostatkom sira te posolite i popaprite. Pecite 15-20 minuta ili dok krumpir ne poprimi zlatnosmeđu boju i dok meso ne počne cvrčati. Poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve