Pastirska pita prekrivena pireom i sirom
Sastojci
- maslinovo ulje za prženje
- 1 kg mljevene janjetine
- 2 oguljena i sitno nasjeckana češnja češnjaka
- 1 oguljeni luk nasjeckan na kockice
- 2 poriluka očišćena prerezana napola po dužini i sitno narezana
- 2 žličice umaka Worcestershire
- 1 žličica pasirane rajčice
- 100 ml crnog vina
- 250 ml kokošjeg temeljca
- 2 grančice ružmarina nasjeckati samo listove
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
- 750 g krumpira primjerice sorte Maris Piper oguljenih i narezanih na kockice
- 50 g maslaca
- 3 očišćena i sitno nasjeckana mlada luka
- 100 g naribanog cheddar sira
- 75 ml mlijeka (prema želji)
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 180 ºC. Stavite veliku, široku tavu za prženje ili vatrostalnu posudu prikladnu za uporabu na štednjaku na srednje jaku vatru. Dodajte malo ulja i pržite mljeveno meso u više navrata dok ne poprimi smeđu boju te začinite svaki dio. Posljednje dvije minute prženja dodajte češnjak. Prebacite na tanjur.
- 2. Dodajte malo ulja u istu tavu i pirjajte luk i poriluk na srednje jakoj vatri 5-7 minuta dok ne omekšaju do kraja. Dodajte umak Worcestershire po ukusu te umiješajte pasiranu rajčicu.
- 3. Vratite mljeveno meso u tavu i dobro promiješajte. Dodajte vino i sastružite sve sastojke s dna tave. Neka vrije nekoliko minuta kako bi alkohol ispario pa dodajte temeljac i zavrijte. Smanjite vatru na temperaturu laganog vrenja, dodajte ružmarina i začinite po potrebi. Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta dok se umak ne reducira i dok se svi okusi ne povežu. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
- 4. U međuvremenu pripremite nadjev. Kuhajte krumpire dok ne omekšaju pa ih ocijedite i zgnječite dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte maslac i začine pa dodajte mladi luk i tri četvrtine sira te ponovno promiješajte. Kušajte i začinite po potrebi. Ako je pire previše suh, razrijedite ga s malo mlijeka.
- 5. Stavite smjesu mljevene janjetine u lim za pečenje dimenzija 28 x 22 cm i prekrijte pireom. Pospite ostatkom sira te posolite i popaprite. Pecite 15-20 minuta ili dok krumpir ne poprimi zlatnosmeđu boju i dok meso ne počne cvrčati. Poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Salata sa zelenom papajom i sušenim bizonovim mesom
Recepti Adam Liaw
Janjeća lopatica s hrskavim krumpirom iz pećnice
Recepti Hera Te Kurapa
Sporo pečena plećka, pire od bundeve i mlade brokule
Recepti Mark Moriarty
Burritosi sa steakom
Recepti Mark Moriarty
Porchetta
Recepti Mark Moriarty
Giros s janjetinom
Recepti Mark Moriarty
Janjeći boulangère
Recepti Curtis Stone
Janjetina s koricom od bilja i pečenim Cherry rajčicama
Recepti Lora i Stoyan
Domaći ćevapi od janjetine
Recepti Lora i Stoyan
Brzo varivo sa svinjskim kotletima