Parmezanski mus s poširanim kruškama začinjenim lambruscom
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- Mus:
- 1. Zakuhajte mlijeko i vrhnje u plitkoj posudi. Kad zavrije, malo ispod 80°C, maknite s vatre i pomalo umiješajte preostali parmezan. Nastavite miješati dok se sir posve ne otopi.
- 2. Ostavite da se ohladi i odmori na sobnoj temperaturi 2 sata. Dvaput procijedite, zatim odlijte i ohladite u hladnjaku. U punjaču za tučenje vrhnja s plinskom bocom, snažno protresite.
- Poširane kruške:
- 3. Stavite kruške u lonac srednje veličine i podlijte vinom. Dodajte šećer, cimet, klinčiće, zvjezdasti anis i koru limuna. Zakuhajte na jakoj vatri. Smanjite vatru i kuhajte 15-20 minuta - dok kruške ne omekšaju. Izvadite kruške i ostavite ih sa strane da se ohlade. Procijedite sirup u čistu posudu za umake, odbacujući krutine. Zagrijte sirup na srednje jakom plamenu i kuhajte 10-15 minuta dok se ne smanji na oko 3⁄4 šalice i ne zgusne do glazure. Stavite sa strane.
- 4. Kruške prerežite na polovice, odstranite izvadite sjemenke. Procijedite mus na vrh s punjačem za tučenje vrhnja i ukrasite kruškama.
Priprema
- Mus:
- 200 g 30 mjeseci starog parmezana Reggiano, ribanog
- 205 ml vrhnja
- 225 ml mlijeka
- Kruške:
- 4 čvrste kruške viljamovke, oguljene, peteljke netaknute
- 750 ml kvalitetnog crnog vina
- 150 g šećera u prahu
- 1 pero cimeta
- 2 cijela klinčića
- 1 cijeli zvjezdasti anis
- 1 limun, oguljene kore
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Banana i limoncello gelato, prženi orasi, limoncello krema
Recepti Luca Ciano
Panna cotta od kave s bijelom čokoladom
Recepti Luca Ciano
Hrskavi cvjetići tikvice
Recepti Luca Ciano
Tekući ravioli od parmezana reggiano i crnog tartufa
Recepti Luca Ciano
Svježe talijatele sa cvjetićima tikvice i blagim provolone umakom
Recepti Luca Ciano
Bivolja bocconcini lizalica punjena s inčunima, medom i bottargom
Recepti Luca Ciano
Pečena ‘bijela scamorza’ sa slaninom i rajčicama
Recepti Luca Ciano
Rižoto ‘ala puttanesca’ s burrata sirom
Recepti Luca Ciano
Focaccia od krumpira
Recepti Luca Ciano
Ljubičasti njoki s rajčicom i fondutom od parmezana