Parmezanski mus s poširanim kruškama začinjenim lambruscom

Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva. 

Sastojci

  • Mus:
  • 1. Zakuhajte mlijeko i vrhnje u plitkoj posudi. Kad zavrije, malo ispod 80°C, maknite s vatre i pomalo umiješajte preostali parmezan. Nastavite miješati dok se sir posve ne otopi.
  • 2. Ostavite da se ohladi i odmori na sobnoj temperaturi 2 sata. Dvaput procijedite, zatim odlijte i ohladite u hladnjaku. U punjaču za tučenje vrhnja s plinskom bocom, snažno protresite.
  • Poširane kruške:
  • 3. Stavite kruške u lonac srednje veličine i podlijte vinom. Dodajte šećer, cimet, klinčiće, zvjezdasti anis i koru limuna. Zakuhajte na jakoj vatri. Smanjite vatru i kuhajte 15-20 minuta - dok kruške ne omekšaju. Izvadite kruške i ostavite ih sa strane da se ohlade. Procijedite sirup u čistu posudu za umake, odbacujući krutine. Zagrijte sirup na srednje jakom plamenu i kuhajte 10-15 minuta dok se ne smanji na oko 3⁄4 šalice i ne zgusne do glazure. Stavite sa strane.
  • 4. Kruške prerežite na polovice, odstranite izvadite sjemenke. Procijedite mus na vrh s punjačem za tučenje vrhnja i ukrasite kruškama.

Priprema

  • Mus:
  • 200 g 30 mjeseci starog parmezana Reggiano, ribanog
  • 205 ml vrhnja
  • 225 ml mlijeka
  • Kruške:
  • 4 čvrste kruške viljamovke, oguljene, peteljke netaknute
  • 750 ml kvalitetnog crnog vina
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 pero cimeta
  • 2 cijela klinčića
  • 1 cijeli zvjezdasti anis
  • 1 limun, oguljene kore

Povezani recepti

Vidi sve