Pariški profiteroli

 

 

Sastojci

  • 125 ml vode
  • 2 žličice finog šećera
  • 40 g slanog maslaca
  • 70 g običnog brašna
  • 2 jaja srednje veličine iz slobodnog uzgoja umućena vilicom
  • 300 ml punomasnog mlijeka
  • 1 žlica ruma
  • 1 žumanjak
  • 40 g finog šećera
  • 20 g običnog brašna
  • 1 recept za mršavi čokoladni preljev

Priprema

  • 1. Zagrijte mlijeko u mikrovalnoj da bude vruće.
  • 2. Prvo napravite slastičarsku kremu tako da umutite žumanjak sa šećerom dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu.
  • 3. Kroz sito dodajte brašno i izmiješajte da se sve dobro poveže.
  • 4. Polako dodajte toplo mlijeko i miješajte pjenjačom dok ne nestanu grudice i potroši se mlijeko.
  • 5. Prebacite smjesu u čisti lonac te miješajte na laganoj vatri dok smjesa ne poprimi teksturu zgusnute kreme. Dodajte rum i ponovno promiješajte. Izlijte na tanjur i prekrijte plastičnom folijom.
  • 6. Zagrijte prethodno pećnicu na 200 °C te papirom za pečenje obložite lim za pečenje.
  • 7. U lončić stavite vodu, šećer i maslac. Uzavrite.
  • 8. Smanjite vatru te dodajte sve brašno. Čim se brašno poveže, tucite smjesu drvenom kuhačom dok ne dobijete glatku pastu. Nastavite tući smjesu dok se ne počne odvajati od lonca, još oko 1 minutu.
  • 9. Odložite drvenu žlicu i zamijenite je pjenjačom.
  • 10. Maknite lonac s vatre i dodajte jaja, malo-pomalo, te nakon svakog dodavanja dobro izmiješajte. Kada potrošite sva jaja i dobijete sjajnu, jednoličnu smjesu, prestanite tući.
  • 11. S pomoću dvije čajne žličice, na lim za pečenje slažite loptice od tijesta (ukupno ih treba biti 18). Pazite da ih ne slažete preblizu jer će se u pečenju napuhati. Pecite u pećnici 20 minuta na srednjoj razini.
  • 12. Nakon što su se pekle 20 minuta, dići će se i poprimiti zlatnu boju. Probijte svaki profiterol čačkalicom. Jedna je rupica po profiterolu dovoljna.
  • 13. Potom ugasite pećnicu i pustite profiterole da odstoje u toploj pećnici još 5 minuta. Prije punjenja ohladite ih 10 minuta na papiru za pečenje.
  • 14. Pripremite vrećicu za ukrašavanje s malim završetkom te svaki profiterol napunite slastičarskom kremom. Posložite profiterole na pladanj za posluživanje, potom napravite mršavi čokoladni umak te prije serviranja njime obilato prelijte profiterole.

Povezani recepti

Vidi sve