Paris Brest kolač s listićima badema punjen kremom od kupina
Recept iz: Justine Schofield
Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica. Zajedno s njom nauči raditi izvrsna jela.
Sastojci
- 65ml punomasnog mlijeka
- 65ml vode
- Prstohvat soli
- 5g finog šećera (kotač šećer)
- 45g maslaca
- 70g običnog brašna
- 2-3 jaja
- 25g listića badema
- 450g punomasnog slatkog vrhnja
- 125g svježih kupina
- 100g finog šećera (kotač šećer)
- Šećer u prahu za posipanje
- 250g svježih kupina, prepolovljenih
Priprema
- Zagrijati pećnicu na 170°C.
- Pripremite lim za pečenje tako da ga namastite s malo maslaca ili biljnim uljem u spreju.
- Lagano pospite lim brašnom i označite 70 mm krugove na koje će te istiskivati Paris Brest kremu, kako bi vam između svakog kruga ostao prostor od 50 mm.
- Stavite mlijeko, vodu, sol, šećer i maslac u srednje veliki lonac i pustite da zavrije. Kada je smjesa proključala, skinite s vatre i dodajte prosijano brašno.
- Brzo miješajte smjesu i vratite je na vatru. Nastavite miješati dok se na vrhu ne pojavi sjaj i tijesto se ne počne odvajati od lonca.
- Maknite s vatre i prebacite smjesu u posudu za miješanje.
- U posudu dodajte zamućena jaja. Kada dodajete jaja, radite to malo po malo, kako bi se prije svakog dodavanja jaja potpuno integrirala u smjesu.
- Provjerite gustoću smjese za tijesto prije dodavanja svih jaja, kada smjesa lagano otkliže sa žlice spremna je za istiskivanje. Nakon dodavanja jaja, ova smjesa, prekrivena vlažnom krpom, može ostati u hladnjaku do sat vremena prije istiskivanja na lim.
- Pripremljenu smjesu za tijesto stavite u dresir vrećicu sa 16 mm nastavkom. Istiskujte tijesto u krugove koje ste prethodno označili na limu za pečenje. Ako vam se pri istiskivanju stvore vrhovi na tijestu, namočite prst u vodu i lagano utisnite svaki vrh prema dolje.
- Svaki Paris Brest pospite listićima badema. (Paris Brest smjesu možete smrznuti prije istiskivanja). Istisnutu Paris Brest smjesu stavite u pećnicu, ako je moguće, sve odjednom. Ne otvarajte pećnicu za vrijeme pečenja sve dok Paris Brest nisu narasli i dobili zlatno smeđu boju.
- Pecite 10 minuta na 170°C, zatim smanjite temperaturu pećnice na 150°C i nastavite peći još 10-15 minuta, onda ponovo smanjite temperaturu na 130°C dodatnih 15-20 minuta ili dok Paris Brest nisu čvrsti i izvana zlatno smeđe boje.
- Kada su pečeni, otvorite vrata pećnice da oslobodite paru i ostavite ih da se suše još par minuta.
- Chantilly krema od kupina
- Tucite sve sastojke zajedno, sve dok se ne postigne željena čvrstoća.
- Kremu stavite u hladnjak dok ne dođe vrijeme za punjenje.
- S nožem koji ima nazubljenu oštricu, prerežite Paris Brest na pola, odvojite ih, ali ostavite blizu jedno drugom da se ne pomiješaju s ostalima.
- Stavite pripremljenu Chantilly kremu u dresir vrećicu koja ima 12-16 mm nastavak u obliku zvijezde. Kružnim pokretima istisnite smjesu na Paris Brest pokušavajući ostati unutar baze tijesta.
- Svježe kupine poslažite po vrhu kreme i na njih vratite gornji dio tijesta. Prije serviranja lagano pospite šećerom u prahu. Kao i svako kuhano tijesto, Paris Brest najbolje je pojesti na dan pripreme. Kuhano tijesto, ne punjeno, možete držati u zamrzivaču do mjesec dana.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Makovnjača
Recepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća