Opis

Kuhano tijesto

Zagrijati pećnicu na 170°C.

Pripremite lim za pečenje tako da ga namastite s malo maslaca ili biljnim uljem u spreju.

Lagano pospite lim brašnom i označite 70 mm krugove na koje će te istiskivati Paris Brest kremu, kako bi vam između svakog kruga ostao prostor od 50 mm.Stavite mlijeko, vodu, sol, šećer i maslac u srednje veliki lonac i pustite da zavrije. Kada je smjesa proključala, skinite s vatre i dodajte prosijano brašno.

Brzo miješajte smjesu i vratite je na vatru. Nastavite miješati dok se na vrhu ne pojavi sjaj i tijesto se ne počne odvajati od lonca.

Maknite s vatre i prebacite smjesu u posudu za miješanje.

U posudu dodajte zamućena jaja. Kada dodajete jaja, radite to malo po malo, kako bi se prije svakog dodavanja jaja potpuno integrirala u smjesu.

Provjerite gustoću smjese za tijesto prije dodavanja svih jaja, kada smjesa lagano otkliže sa žlice spremna je za istiskivanje. Nakon dodavanja jaja, ova smjesa, prekrivena vlažnom krpom, može ostati u hladnjaku do sat vremena prije istiskivanja na lim.

Pripremljenu smjesu za tijesto stavite u dresir vrećicu sa 16 mm nastavkom. Istiskujte tijesto u krugove koje ste prethodno označili na limu za pečenje. Ako vam se pri istiskivanju stvore vrhovi na tijestu, namočite prst u vodu i lagano utisnite svaki vrh prema dolje.

Svaki Paris Brest pospite listićima badema. (Paris Brest smjesu možete smrznuti prije istiskivanja). Istisnutu Paris Brest smjesu stavite u pećnicu, ako je moguće, sve odjednom. Ne otvarajte pećnicu za vrijeme pečenja sve dok Paris Brest nisu narasli i dobili zlatno smeđu boju.

Pecite 10 minuta na 170°C, zatim smanjite temperaturu pećnice na 150°C i nastavite peći još 10-15 minuta, onda ponovo smanjite temperaturu na 130°C dodatnih 15-20 minuta ili dok Paris Brest nisu čvrsti i izvana zlatno smeđe boje.

Kada su pečeni, otvorite vrata pećnice da oslobodite paru i ostavite ih da se suše još par minuta.

Chantilly krema od kupina

Tucite sve sastojke zajedno, sve dok se ne postigne željena čvrstoća.

Kremu stavite u hladnjak dok ne dođe vrijeme za punjenje.

Slaganje

S nožem koji ima nazubljenu oštricu, prerežite Paris Brest na pola, odvojite ih, ali ostavite blizu jedno drugom da se ne pomiješaju s ostalima.

Stavite pripremljenu Chantilly kremu u dresir vrećicu koja ima 12-16 mm nastavak u obliku zvijezde. Kružnim pokretima istisnite smjesu na Paris Brest pokušavajući ostati unutar baze tijesta.

Svježe kupine poslažite po vrhu kreme i na njih vratite gornji dio tijesta. Prije serviranja lagano pospite šećerom u prahu. Kao i svako kuhano tijesto, Paris Brest najbolje je pojesti na dan pripreme. Kuhano tijesto, ne punjeno, možete držati u zamrzivaču do mjesec dana.

 

 

Sastojci

Recept za kuhano tijesto

 • 65ml punomasnog mlijeka
 • 65ml vode
 • Prstohvat soli
 • 5g finog šećera (kotač šećer)
 • 45g maslaca
 • 70g običnog brašna
 • 2-3 jaja
 • 25g listića badema

 Chantilly krema od kupina

 • 450g punomasnog slatkog vrhnja
 • 125g svježih kupina
 • 100g finog šećera (kotač šećer)

Za ukrašavanje

Šećer u prahu za posipanje

 • 250g svježih kupina, prepolovljenih

Povezani recepti