Parfe

Božana Katsarova pobjednica je treće sezone bugarskog Masterchefa. Hranu doživljava kao umjetnost i način izražavanja, a u svojoj kulinarskoj emisiji Nova balkanska kuhinja s Božanom gledateljima predstavlja svoju viziju balkanskih specijaliteta. 

Sastojci

  • 150 ml slatkog tekućeg vrhnja / slastičarskog vrhnja
  • 50 g šećera
  • 3 žumanjka
  • 200 g naribane čokolade
  • 100 g tekućeg umaka od karamele
  • Za mrvice od maslaca
  • 150 g brašna
  • 100 g mekanog maslaca
  • 50 g smeđeg šećera
  • 50 g sirovih orašida
  • ½ štapića cimeta
  • ¼ jabuke
  • Prstohvat soli
  • ½ žličice naribane limunove korice
  • Za pečeni ananas
  • ¼ ananasa
  • 30 g smeđeg šećera
  • 1 žličica octa od maline
  • ½ štapića cimeta
  • Za karamelizirani nadjev
  • 50 g šećera
  • 30 ml vode
  • 10 g maslaca
  • 100 g običnog cornflakesa

Priprema

  • 1. Hladno vrhnje istucite mikserom dok ne poveća volumen i ne postane gušće. Tučeno vrhnje ostavite u hladnjaku.
  • 2. U drugoj posudi istucite žumanjke sa šećerom s pomoću miksera dok se šećer potpuno ne rastopi, a obujam utrostruči.
  • 3. Rastopite čokoladu na pari. Dodajte karamelizirani umak i miješajte špatulom do homogenosti.
  • 4. Dodajte tučene žumanjke u smjesu s čokoladom i lagano promiješajte. Dodajte 1/3 tučenog vrhnja i lagano promiješajte. Smjesu od čokolade isipajte u ostatak tučenog vrhnja i oprezno promiješajte. Smjesu isipajte u slastičarsku vrećicu za jednokratnu upotrebu. Napunite 15 rupa silikonskoga kalupa za muffine. Kalup stavite u zamrzivač na 3 sata.
  • 5. Za mrvice od maslaca prvo isipajte brašno u lim prekriven papirom za pečenje, dodajte maslac i sitno narezane orašide. Fino naribajte štapić cimeta, a zatim i jabuku. Sastojke promiješajte rukama gnječeći ih prstima. Dodajte šećer i ponovno mijesite dok ne nastanu mrvice. Na kraju pospite prstohvatom soli i fino naribanom limunovom korom. Dodajte i zvjezdasti anis. Mrvice rasporedite u jedan sloj i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
  • 6. Ogulite i narežite ananas na komade. Poredajte ih u lim prekriven papirom za pečenje i pospite šećerom i octom od maline. Stavite i štapić cimeta. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
  • 7. Za nadjev napravite karamel tako da dodate šećer i vodu u tavu. Čim se šećer rastopi, dodajte maslac i pričekajte da se rastopi. Čim nastane tamnozlatni karamel, dodajte cornflakes i promiješate da se karamel zalijepi po njima.
  • 8. Zalijepite dva po dva, ukupno 10 parfea, s karameliziranim cornflakesom između polovica. Po želji ih poprskajte sprejem sa slastičarskom bojom. Poslužite par parfea i još jedan ukrašen mrvicama od maslaca i pečenim ananasom.

Povezani recepti

Vidi sve