Parfe
Recept iz: Božana Katsarova

Božana Katsarova pobjednica je treće sezone bugarskog Masterchefa. Hranu doživljava kao umjetnost i način izražavanja, a u svojoj kulinarskoj emisiji Nova balkanska kuhinja s Božanom gledateljima predstavlja svoju viziju balkanskih specijaliteta.
Sastojci
- 150 ml slatkog tekućeg vrhnja / slastičarskog vrhnja
- 50 g šećera
- 3 žumanjka
- 200 g naribane čokolade
- 100 g tekućeg umaka od karamele
- Za mrvice od maslaca
- 150 g brašna
- 100 g mekanog maslaca
- 50 g smeđeg šećera
- 50 g sirovih orašida
- ½ štapića cimeta
- ¼ jabuke
- Prstohvat soli
- ½ žličice naribane limunove korice
- Za pečeni ananas
- ¼ ananasa
- 30 g smeđeg šećera
- 1 žličica octa od maline
- ½ štapića cimeta
- Za karamelizirani nadjev
- 50 g šećera
- 30 ml vode
- 10 g maslaca
- 100 g običnog cornflakesa
Priprema
- 1. Hladno vrhnje istucite mikserom dok ne poveća volumen i ne postane gušće. Tučeno vrhnje ostavite u hladnjaku.
- 2. U drugoj posudi istucite žumanjke sa šećerom s pomoću miksera dok se šećer potpuno ne rastopi, a obujam utrostruči.
- 3. Rastopite čokoladu na pari. Dodajte karamelizirani umak i miješajte špatulom do homogenosti.
- 4. Dodajte tučene žumanjke u smjesu s čokoladom i lagano promiješajte. Dodajte 1/3 tučenog vrhnja i lagano promiješajte. Smjesu od čokolade isipajte u ostatak tučenog vrhnja i oprezno promiješajte. Smjesu isipajte u slastičarsku vrećicu za jednokratnu upotrebu. Napunite 15 rupa silikonskoga kalupa za muffine. Kalup stavite u zamrzivač na 3 sata.
- 5. Za mrvice od maslaca prvo isipajte brašno u lim prekriven papirom za pečenje, dodajte maslac i sitno narezane orašide. Fino naribajte štapić cimeta, a zatim i jabuku. Sastojke promiješajte rukama gnječeći ih prstima. Dodajte šećer i ponovno mijesite dok ne nastanu mrvice. Na kraju pospite prstohvatom soli i fino naribanom limunovom korom. Dodajte i zvjezdasti anis. Mrvice rasporedite u jedan sloj i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
- 6. Ogulite i narežite ananas na komade. Poredajte ih u lim prekriven papirom za pečenje i pospite šećerom i octom od maline. Stavite i štapić cimeta. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
- 7. Za nadjev napravite karamel tako da dodate šećer i vodu u tavu. Čim se šećer rastopi, dodajte maslac i pričekajte da se rastopi. Čim nastane tamnozlatni karamel, dodajte cornflakes i promiješate da se karamel zalijepi po njima.
- 8. Zalijepite dva po dva, ukupno 10 parfea, s karameliziranim cornflakesom između polovica. Po želji ih poprskajte sprejem sa slastičarskom bojom. Poslužite par parfea i još jedan ukrašen mrvicama od maslaca i pečenim ananasom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Makovnjača
Recepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća