Donal Skehan obišao je azijske zemlje kako bi vam donio najbolje recepte tog područja! 

 

Sastojci

  • 500 g krušnog brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 1 x 7 g vrećica instant suhog kvasca
  • ½ žličice soli
  • 145 ml punomasnog mlijeka
  • 145 ml mlake vode
  • 50 g kristalnog šećera
  • 1 žlica biljnog ulja
  • dodatno biljno ulje za premazati stijenke zdjele
  • 6 pilećih bataka bez kože i kosti, prerezanih popola
  • 2 žlice umaka od soje
  • 2 žličice sezamovog ulja
  • 1 veliki režanj češnjaka, nariban
  • ½ žlice čili ulja s kozicama
  • ¼ prstohvata sečuanskog papra, sitno mljevenog
  • 1 jaje, blago umućeno
  • 150 g glatkog brašna
  • ½ žličice soli
  • ¼ žličice mljevenog bijelog papra
  • 1,2 litre biljnog ulja
  • 150 ml majoneze
  • 3 žlice srirache

Priprema

  • 1. Za tijesto, u veću zdjelu stavite brašno, šećer, instant suhi kvasac i prašak za pecivo. Ulijte mlijeko i vodu te dodajte prstohvat soli. Kuhačom lagano umiješajte mokre i suhe sastojke, pa ih rukama sjedinite u tijesto. Tijesto prebacite na radnu površinu i mijesite dobrih 10-15 minuta ili dok ne postane glatko i prestane se lijepiti za radnu površinu. Stavite ga u nauljenu zdjelu, pokrijte kuhinjskom krpom ili prianjajućom folijom i ostavite odstajati dok se ne udvostruči, otprilike sat vremena.
  • 2. U međuvremenu pripremite komade pilećih bataka tako da svaki blago spljoštite valjkom za tijesto. U zdjeli ih pomiješajte s umakom od soje, sezamovim uljem, češnjakom, čili uljem i mljevenim sečuanskim paprom. Sat ih vremena ostavite marinirati u hladnjaku.
  • 3. Za to vrijeme neprianjajući papir za pečenje izrežite u pravokutnike veličine 12 x 10 cm. Odložite ih dok vam ne zatrebaju. Kad se tijesto udvostruči, sabijte ga šakama, izvadite iz zdjele i podijelite na dva dijela. Oblikujte štrucu nalik kobasici i podijelite je na šest podjednakih dijelova, pa sve ponovite s preostalom polovicom tijesta. Dobivene komade tijesta dlanom oblikujte u čvrste loptice. Svaku lopticu valjkom spljoštite u pravilnu elipsu dugačku oko 12 cm i široku kojih 9 cm. Elipse položite na pravokutnike papira za pečenje i preklopite. Ostavite ih dizati 30 minuta.
  • 4. U međuvremenu pomiješajte majonezu i srirachu. Odložite ih sa strane. Pripremite veliku dvoslojnu posudu od bambusa za kuhanje na pari. Na obje razine rasporedite peciva bao pa je položite na lonac ključale vode. Peciva 30 minuta lagano kuhajte na pari.
  • 5. Biljno ulje zagrijte na 180 °C. Kad je ulje dovoljno vruće, u piletinu u marinadi umiješajte dobro umućeno jaje. Brašno dobro promiješajte sa soli i bijelim paprom. Komad po komad piletine izvadite iz marinade i s obje ga strane obložite brašnom. Otresite višak brašna i lagano ga položite u ulje. Piletinu pržite u dva navrata, po 2-3 minute sa svake strane ili dok komadi ne postanu zlatni i hrskavi. Prženu piletinu vadite na papirnati ručnik da upije višak ulja.
  • 6. Parena peciva izvadite iz posude za kuhanje na pari, rastvorite i 2 minute ostavite da se ohlade. U svako pecivo nanesite žlicu majoneze sa srirachom, gore stavite hrskavu prženu piletinu i nekoliko ploški kiselih krastavaca pa poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve