Paprenjaci

Paprenjaci:

Zagrijte pećnicu na 165 °C. Promiješajte maslac, sitno mljeveni smeđi šećer i med tako da smjesa bude glatka. Mikserom promiješajte prašak za pecivo, brašno i mješavinu pet začina dok ne dobijete ravnomjernu smjesu. Još malo mijesite tijesto rukom na radnoj plohi. Radnu plohu pospite brašnom. Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 5 mm. Kalupima u obliku čovječuljaka izrežite tijesto. Pecite čovječuljke oko 13 minuta tako da budu zlatno-smeđi.

Ganache od mliječne čokolade:

Vrhnje za šlag prokuhajte i dodajte nasjeckanu čokoladu. Miješajte dok ne dobijete glatki ganache, prelijte u zdjelu i pokrijte. Ostavite oko 1 sat u hladnjaku da se ohladi.

 

Marmelada od naranči

Nožem za guljenje ogulite naranče, a koricu narežite na komadiće. Odrežite gornji i donji kraj naranči. Izrežite kriške. Zadržite sok. Prokuhajte koricu, kriške i sok naranči. Potom dodajte želin. Kuhajte marmeladu oko 2 minute. Potom ostavite marmeladu da se ohladi.

Glazura za ukrašavanje

Promiješajte šećer u prahu i vodu tako da dobijete glazuru koja se lijepo može mazati. Stavite glazuru u vrećicu za ukrašavanje ili u kornet. Čovječuljke ukrasite na klasičan način.

 

Krokant

U lončiću postupno karamelizirajte sitno mljeveni šećer. Dodajte bademe u listićima, promiješajte i stavite na komad papira za pečenje. Ostavite krokant da se stvrdne i sameljite tako da dobijete prah.

Hiddeov način

Ganache stavite u vrećicu za ukrašavanje. Na polovicu čovječuljaka istisnite ganache po rubu. Ispunite marmeladom od naranči i položite drugu polovicu. Oprezno pritisnite i sa strane obložite sitno mljevenim krokantom.

 

Čokoladu otopite na pari. Temperirajte čokoladu na jedan od sljedećih načina:

Kalup napunite čokoladom i uklonite višak čokolade. Oprezno lupkajte kalupom po radnoj podlozi tako da izađe sav zrak. Okrenite kalup i istresite svu čokoladu iz njega. Sada je kalup prazan, a rub je lijepo prekriven čokoladom. Još jedanput uklonite svu čokoladu. Ostavite čokoladu da se stvrdne.

 

Temperiranje

Pri temperiranju dvije trećine čokolade ohlade se na oko 28 °C te se pomiješaju s preostalom čokoladom čija je temperatura oko 40 °C. Tako čokolada postiže savršenu temperaturu od 32 °C i može se dalje obrađivati. Pogledajte video da vidite kako možete temperirati čokoladu.

 

Temperiranje postepenim dodavanjem

Ako nemate mramornu ploču, čokoladu možete temperirati i u loncu. Postupak je sljedeći: dvije trećine čokolade rastopite na pari. Kad se čokolada otopila, lonac sklonite s vatre i dodajte preostalu trećinu neotopljene čokolade. Čokoladu zatim snažno miješajte špatulom. Nastavite miješati dok se sva čokolada ne rastopi. Osjetit ćete da je čokolada gušća i sjajnija.

Možete i sami provjeriti jeste li dobro temperirali čokoladu. Umočite vrh čistog noža u čokoladu i odložite ga. Temperiranje je uspjelo ako se čokolada nakon 4 minute stvrdne.

Punjenje čovječuljke namočite u čokoladu, ocijedite i položite na papir za pečenje.

Sastojci

  • Paprenjaci125 g maslaca 75 g sitno mljevenog smeđeg šećera 135 g meda 10 g praška za pecivo 330 g brašna 20 g mješavine pet začinaGanache od mliječne čokolade175 ml vrhnja za šlag 475 g mliječne čokoladeMarmelada od naranči 4 naranče 200 g želinaKrokant300 g sitno mljevenog bijelog šećera 150 g badema u listićimaGlazura za ukrašavanje200 g šećera u prahu malo vodeDovršetak200 g tamne čokoladeDodatne potrepštine Kalupi za paprenjake papir za pečenje lim za pečenje

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve