Panna cotta od kave s bijelom čokoladom
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- 100 g kuhanog pršuta Puopolo Smallgoods, grubo narezanog
- 2 žlice 'Chef Luca Ciano’ ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 manji crveni luk, tanko narezan
- 1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan
- 1 vezica šparoga, vrhovi po dužini prepolovljeni, stabljika narezana na tanke ploške
- 3 jaja
- 100 ml vrhnja za šlag
- 30 ml svježeg mlijeka
- 30 g sira Parmigiano Reggiano, ribanog
- sol i papar
- 20 g nesoljenog putra, sobne temperature
- 3 lista lisnatog tijesta
- 100 g sira Vanella Ricotta
- 1 g šafrana
- 10 listova bosiljka
- 3 lista želatine
- 400 ml vrhnja
- 100 ml mlijeka
- 1 kuhinjska žlica zrna kave (opcionalno)
- 100 ml Di Lorenzo espresso kave
- 70 g šećera u prahu
- ½ mahune vanilije
- za umak od bijele čokolade:
- 100 g bijele čokolade, grubo sjeckane
- 100 g svježeg šlaga
- za sirup od kave:
- 2 Di Lorenzo espresso kave
- 2 kuhinjske žlice šećera
- 30 ml zgusnutog šlaga
- za garnirung:
- 30 g tamne čokolade, naribane
- 100 g biskvit keksa, izmrvljenih
- Menta i šećer u prahu
- 200 ml šlaga umućenog sa 1 žlicom šećera u prahu
Priprema
- 1. Za preljev od bijele čokolade, stavite čokoladu u zdjelu, dodajte kipuće vrhnje i miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Stavite na stranu.
- 2. Za sirup od kave, dodajte espresso i šećer u malu posudu za umake, miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodajte vrhnje i još smanjite vatru dok ne dobijete gustu konzistenciju. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
- 3. Listove želatine namočite u hladnoj vodi dok ne omekšaju.
- 4. U manji lonac dodajte vrhnje, mlijeko, šećer, zrna kave (po želji), mahune vanilije i zakuhajte. Neprekidno miješajte dok se šećer ne otopi.
- 5. Ocijedite vodu sa želatinu i dodajte u lonac kad smjesa zavrije, miješajte dok se ne otopi. Ostavite da vrije nekoliko minuta. Zatim dodajte espresso kavu i maknite s vatre. Procijedite tekućinu kroz sito odbacivši mahunu vanilije.
- 6. Podijelite smjesu u 4-5 malih čaša, šalica ili ramekina te ohladite u hladnjaku dok se ne stegne.
- 7. Poslužite na tanjuru ili pladnju s tučenim vrhnjem, preljevom čokoladnog umaka i sirupa od kave, izmrvljenim biskvitima, mentom, ribanom tamnom čokoladom i šećerom u prahu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Banana i limoncello gelato, prženi orasi, limoncello krema
Recepti Luca Ciano
Hrskavi cvjetići tikvice
Recepti Luca Ciano
Tekući ravioli od parmezana reggiano i crnog tartufa
Recepti Luca Ciano
Svježe talijatele sa cvjetićima tikvice i blagim provolone umakom
Recepti Luca Ciano
Bivolja bocconcini lizalica punjena s inčunima, medom i bottargom
Recepti Luca Ciano
Parmezanski mus s poširanim kruškama začinjenim lambruscom
Recepti Luca Ciano
Pečena ‘bijela scamorza’ sa slaninom i rajčicama
Recepti Luca Ciano
Rižoto ‘ala puttanesca’ s burrata sirom
Recepti Luca Ciano
Focaccia od krumpira
Recepti Luca Ciano
Ljubičasti njoki s rajčicom i fondutom od parmezana