Panna cotta od kave s bijelom čokoladom

Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva. 

Sastojci

  • 100 g kuhanog pršuta Puopolo Smallgoods, grubo narezanog
  • 2 žlice 'Chef Luca Ciano’ ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 manji crveni luk, tanko narezan
  • 1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 1 vezica šparoga, vrhovi po dužini prepolovljeni, stabljika narezana na tanke ploške
  • 3 jaja
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 30 ml svježeg mlijeka
  • 30 g sira Parmigiano Reggiano, ribanog
  • sol i papar
  • 20 g nesoljenog putra, sobne temperature
  • 3 lista lisnatog tijesta
  • 100 g sira Vanella Ricotta
  • 1 g šafrana
  • 10 listova bosiljka
  • 3 lista želatine
  • 400 ml vrhnja
  • 100 ml mlijeka
  • 1 kuhinjska žlica zrna kave (opcionalno)
  • 100 ml Di Lorenzo espresso kave
  • 70 g šećera u prahu
  • ½ mahune vanilije
  • za umak od bijele čokolade:
  • 100 g bijele čokolade, grubo sjeckane
  • 100 g svježeg šlaga
  • za sirup od kave:
  • 2 Di Lorenzo espresso kave
  • 2 kuhinjske žlice šećera
  • 30 ml zgusnutog šlaga
  • za garnirung:
  • 30 g tamne čokolade, naribane
  • 100 g biskvit keksa, izmrvljenih
  • Menta i šećer u prahu
  • 200 ml šlaga umućenog sa 1 žlicom šećera u prahu

Priprema

  • 1. Za preljev od bijele čokolade, stavite čokoladu u zdjelu, dodajte kipuće vrhnje i miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Stavite na stranu.
  • 2. Za sirup od kave, dodajte espresso i šećer u malu posudu za umake, miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodajte vrhnje i još smanjite vatru dok ne dobijete gustu konzistenciju. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
  • 3. Listove želatine namočite u hladnoj vodi dok ne omekšaju.
  • 4. U manji lonac dodajte vrhnje, mlijeko, šećer, zrna kave (po želji), mahune vanilije i zakuhajte. Neprekidno miješajte dok se šećer ne otopi.
  • 5. Ocijedite vodu sa želatinu i dodajte u lonac kad smjesa zavrije, miješajte dok se ne otopi. Ostavite da vrije nekoliko minuta. Zatim dodajte espresso kavu i maknite s vatre. Procijedite tekućinu kroz sito odbacivši mahunu vanilije.
  • 6. Podijelite smjesu u 4-5 malih čaša, šalica ili ramekina te ohladite u hladnjaku dok se ne stegne.
  • 7. Poslužite na tanjuru ili pladnju s tučenim vrhnjem, preljevom čokoladnog umaka i sirupa od kave, izmrvljenim biskvitima, mentom, ribanom tamnom čokoladom i šećerom u prahu.

Povezani recepti

Vidi sve