Panna cotta od espressa s krokantom od cimeta i lješnjaka

Panna cotta od espressa s krokantom od cimeta i lješnjaka

Opis

1.Stavite listiće želatine u malu zdjelicu hladne vode i ostavite 5-10 minuta dok ne omekšaju. Izvadite četiri keramička kalupa ili četiri kalupa dariole od 175 ml.

2.Stavite vrhnje, mlijeko, šećer i kavu u malu posudu s debelim dnom. Stavite na srednje jaku vatru i kuhajte do temperature laganog vrenja. Odmah maknite s vatre.

3.Ocijedite namočene listiće želatine i umiješajte ih u vruće vrhnje te dobro miješajte dok se ne rastope dokraja. Odložite da se smjesa malo ohladi.

4.U međuvremenu, isperite kalupe dariole ili keramičke kalupe u hladnoj vodi, ali nemojte ih osušiti. Na taj ćete način lakše izvaditi panna cottu kada se zgusne. Prelijte smjesu za panna cottu kroz cjedilo u vrč, a zatim je ulijte u pripremljene kalupe. Stavite u hladnjak i ostavite preko noći.

 

5.Zagrijte pećnicu na 180 ºC.

 

6.U međuvremenu, pripremite krokant. Stavite lješnjake na lim za pečenje i pecite u pećnici 10 minuta ili dok ne poprime zlatnu boju.

7.Obložite drugi lim za pečenje papirom koji ne propušta masti ili silikonskom podlogom. Stavite šećer u tavu za prženje s debelim dnom i kuhajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi ili dok ne poprimi zlatnu boju. Okrećite tavu kako bi se šećer jednoliko karamelizirao. Kada šećer poprimi tamnozlatnu boju, dodajte tostirane lješnjake i mljeveni cimet, okrećite tavu da povežete sastojke i istresite ih na pripremljeni lim za pečenje. Odložite dok smjesa potpuno ne očvrsne.

8.Prije posluživanja uronite kalupe u kipuću vodu na 5 sekundi. Stavite tanjur na kalup te čvrsto držeći preokrenite tanjur s kalupom i po potrebi ga lagano protresite. Izlomite krokant na komadiće i poslužite uz panna cottu.

Sastojci

Sastojci

  • 3 listića želatine
  • 400 ml vrhnja za kuhanje
  • 75 ml punomasnog mlijeka
  • 100 g šećera
  • 50 ml espresso kave
  • 50 g lješnjaka
  • 200 g sitnog kristalnog šećera i dodatna količina za dekoraciju
  • 1 žličica cimeta