Panna cotta od bivoljeg jogurta s preljevom od limoncella i jagoda
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- 800 g slatkog vrhnja
- 200 g mlijeka
- 800 g bivoljeg jogurta
- 1 mahuna vanilije, prerezana po duljini
- 120 g kristalnog šećera
- 5 listova jake želatine
- 50 g keksa po želji, izmrvljenih
- 400 g jagoda, očišćenih i grubo narezanih
- 100 g jagoda, opranih i narezanih na četvrtine (za ukrašavanje)
- 50 g kristalnog šećera
- ⅓ šalice limoncella
- listići metvice, za ukrašavanje
- šećer u prahu, za posipanje
Priprema
- 1. Listove želatine 5 minuta ili dok ne omekšaju namačite u hladnoj vodi pa dobro ocijedite da uklonite višak vode.
- 2. U velikom loncu lagano zakuhajte vrhnje, mlijeko, mahunu i sjemenke vanilije pa dodajte šećer i otopite ga miješanjem. Prokuhajte ih pa dodajte listove želatine i 2 minute miješajte da je otopite.
- 3. Tekuću smjesu sklonite s vatre pa dodajte jogurt i miješanjem razbijte grudice. Ostavite je da se ohladi.
- 4. Tekuću smjesu prelijte u omiljenu zdjelicu ili kalup za deserte pa je najmanje 6 sati hladite u hladnjaku. Za najbolji je rezultat u hladnjaku ostavite preko noći.
- 5. Jagode i šećer zagrijavajte u manjem loncu. Kad se šećer otopi i dobro sjedini s jagodama, dodajte limoncello i flambirajte alkohol. Krčkajte ih još 5 minuta pa usitnite u glatki preljev.
- 6. Zdjelu ili kalup u kojem ste hladili panna cottu pažljivo preokrenite na tanjur za posluživanje. Prije posluživanja po vrhu izmrvite kekse, panna cottu ukrasite svježim jagodama i metvicom, pospite šećerom u prahu i prelijte preljevom od jagoda.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Mille feuille pogačice s čokoladom
Recepti Michel Albert Roux
Oreilettes
Recepti Michel Albert Roux
Poširane breskve s mačjim jezicima
Recepti Michel Albert Roux
Sufle od jagoda s pistacijama
Recepti Michel Albert Roux
Glazirana dinja sa šećerom i borovnicama
Recepti Ainsley Harriott
Staklenke s jagodama, keksima i cheesecakeom
Recepti Ainsley Harriott
Betsyne palačinkice s džemom od rabarbare i maline i šlagom
Recepti Ainsley Harriott
Pire od jagoda s kremom od bazge
Recepti Curtis Stone
Slatki složenac od kroasana i lješnjaka
Recepti Luca Ciano
Sgroppino od limuna sa želeom od prosecca