Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva. 

Sastojci

  • 800 g slatkog vrhnja
  • 200 g mlijeka
  • 800 g bivoljeg jogurta
  • 1 mahuna vanilije, prerezana po duljini
  • 120 g kristalnog šećera
  • 5 listova jake želatine
  • 50 g keksa po želji, izmrvljenih
  • 400 g jagoda, očišćenih i grubo narezanih
  • 100 g jagoda, opranih i narezanih na četvrtine (za ukrašavanje)
  • 50 g kristalnog šećera
  • ⅓ šalice limoncella
  • listići metvice, za ukrašavanje
  • šećer u prahu, za posipanje

Priprema

  • 1. Listove želatine 5 minuta ili dok ne omekšaju namačite u hladnoj vodi pa dobro ocijedite da uklonite višak vode.
  • 2. U velikom loncu lagano zakuhajte vrhnje, mlijeko, mahunu i sjemenke vanilije pa dodajte šećer i otopite ga miješanjem. Prokuhajte ih pa dodajte listove želatine i 2 minute miješajte da je otopite.
  • 3. Tekuću smjesu sklonite s vatre pa dodajte jogurt i miješanjem razbijte grudice. Ostavite je da se ohladi.
  • 4. Tekuću smjesu prelijte u omiljenu zdjelicu ili kalup za deserte pa je najmanje 6 sati hladite u hladnjaku. Za najbolji je rezultat u hladnjaku ostavite preko noći.
  • 5. Jagode i šećer zagrijavajte u manjem loncu. Kad se šećer otopi i dobro sjedini s jagodama, dodajte limoncello i flambirajte alkohol. Krčkajte ih još 5 minuta pa usitnite u glatki preljev.
  • 6. Zdjelu ili kalup u kojem ste hladili panna cottu pažljivo preokrenite na tanjur za posluživanje. Prije posluživanja po vrhu izmrvite kekse, panna cottu ukrasite svježim jagodama i metvicom, pospite šećerom u prahu i prelijte preljevom od jagoda.

Povezani recepti

Vidi sve