Opis
Način pripreme:
1. Školjkama uklonite ljušture. Meso narežite na kriške.
2. Narežite luk na sitno, a češnjak na tanke kriške. Poriluk i paprike narežite na vrlo tanke trakice i promiješajte.
3. U mužaru usitnite indijski oraščiće sve dok ne postanu prah. Rastopite maslac u tavi i dodajte indijske oraščiće na nekoliko sekundi te miješajte. Zatim dodajte narezani češnjak i luk. Pospite majčinom dušicom, dodaje anis i vrhnje. Promiješajte.
4. Cvjetove cvjetače narežite na sitno. Dodajte u tavu. Začinite solju i paprom. Nakon 1-2 minute uklonite tavu s vatre i ostavite smjesu da se ohladi. Zatim je sameljite ili pasirajte.
5. Rukama zagrabite narezani poriluk i paprike, uvaljajte lagano u brašno i pržite nekoliko sekundi u dubokom ulju da se sjedine.
6. Za tempuru u posudi pomiješajte brašno i gaziranu vodu dok ne nestane glatka smjesa i začinite solju i paprom. Isipajte brašno u tanjur. Uvaljajte komade školjaka, jednu po jednu, i kratko pržite u dubokom ulju. Zatim ih izvadite i ponovno uvaljajte u brašno, a potom utopite u tempuru i na kraju ih uvaljajte u prženo povrće. Ponovno kratko ispržite školjke.
7. Poslužite mousse od cvjetače i indijske oraščiće kao podlogu, a gore poredajte pržene školjke s povrćem.
Sastojci
Sastojci
- 300 g školjki (Jakobove kapice)
- 50 g blanširanih indijskih oraščića
- 1 glavica luka
- 1 stabljika poriluka
- 1 crvena ljuta paprika
- 50 g maslaca
- 2 češnja češnjaka
- 100 g kiselog vrhnja
- 50 g brašna
- 25 ml gazirane vode
- sol i papar
- ulje
- 1 žlica majčine dušice
- 2 zvjezdasta anisa