Panakota s crumbleom i kremom od marakuje
Recept iz: Nina Babić
Nina dolazi iz marketinške branše. 1999. otišla je u New York gdje je stekla znanje iz klasičnog oglašavanja, a zatim je prešla na nove medije, radeći za klijente poput MTV-a, VH1 i Women Management. Nakon 11. rujna, počela je raditi u neprofitnom sektoru.
Sastojci
- 1 l slatkog vrhnja (35% masti)
- 28 g šećera
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 8 g želatina (1 vrećica)
- 60 g maslaca
- 88 g demerara šećera
- 70 g brašna
- 20 g bademovog brašna
- 50 g kokosovog brašna
- ½ žličice mljevenog cimeta
- 220 g šećera
- 110 g maslaca na sobnoj temperaturi
- 4 velika jajeta
- 125 g pirea od marakuje
- 4 g želatina
Priprema
- 1. Stavite želatin u zdjelicu i dodajte 3 žlice hladne vode da odstoji bar 10 min.
- 2. Zagrijte vrhnje i šećer u lončiću, miješajući povremeno da ne zagori. Dovedite do ključanja i čim proključa, maknite s vatre. Dodajte ekstrakt vanilije i procvjetali želatin u vrhnje i miješajte dok se sasvim ne rastvori.
- 3. Podijelite smjesu u čaše, oko 125 g u svaku. Stavite ih na pladanj i premjestite u frižider kako bi se dobro ohladile.
- 4. Za crumble zagrijte pećnicu na 160°C. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje. Isjecite maslac na kockice. Stavite u zdjelu miksera maslac, šećer, brašno, bademovo brašno, kokos i cimet. Miješajte na srednjoj brzini dok smjesa ne postane grudasta (4-5 mm), otprilike 2 min.
- 5. Razvucite po pripremljenom limu i pecite oko 20-25 min, povremeno miješajući lopaticom sve dok ne postane hrskavo i zlatne boje. Ostavite da se potpuno ohladi.
- 6. Za kremu od marakuje stavite želatin u 3 žlice vode i ostavite da procvjeta. Stavite šećer i mekani maslac u zdjelu miksera. Mutite dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte jaja, jedno po jedno i mutite dok smjesa ne postane svjetlija. Onda dodajte pire marakuje i mutite dok se ne spoje.
- 7. Prenesite u manji lonac i kuhajte na niskoj vatri dok se maslac ne rastopi, a zatim pojačajte vatru i zagrijavajte, miješajući svo vrijeme. Kuhajte par minuta, sve dok se krema ne zgusne.Maknite s vatre i dodajte procvjetali želatin.
- 8. Namrvite crumble u čašu u kojoj se nalazi panakota. Kremu od marakuje stavite u slastičarsku vrećicu i ukrasite.
- *Pecite u pećnici bez konvekcije.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća