Opis
Priprema:
1. Umočiti listove želatina u posudu s vodom dok ne omekšaju.
U međuvremenu, prepoloviti štapić vanilije i izvaditi unutrašnje sjemenke u zdjelu.
2. Staviti štapić vanilije u posudu. Dodati vrhnje i šećer i ostaviti smjesu da se zagrije kako bi se šećer rastopio i okusi pomiješali.
Ocijediti listove želatine, istiskujući višak vode, i dodati smjesu u posudu. Kada se želatina otopi, maknuti posudu s vatre i ostaviti da se ohladi.
3. Uzeti vrhnje i malo ga izmiješati. Uliti ohlađenu želatinu u vrhnje i promiješati da se sjedini. Uliti u posude za serviranje ili čaše i staviti u hladnjak na 1 do 2 sata da se slegne.
4. Zatim pripremiti umak od karamele. Uliti vrhnje i smeđi šećer u posudu. Ostaviti da se prokuha 5 do 10 minuta dok se ne zgusne, staviti umak sa strane da se ohladi.
5. Izvaditi smjesu vrhnja za panakotu iz hladnjaka i ukrasiti s ¾ dl brusnica u svakoj čaši. Preliti umakom od karamele odozgo.
Sastojci
Panakota
- 2 dl vrhnja
- 200 g slatkog vrhnja
- 1 dl šećera
- 1/2 sjemenke vanilije
- 3 lista želatine
Umak od karamele
- 2 dl vrhnja
- 2 dl smeđeg šećera
Ukrašavanje
- 1 ½ dl brusnica