Panakota od brusnice

Panakota od brusnice

Opis

Priprema: 

1. Umočiti listove želatina u posudu s vodom dok ne omekšaju.

U međuvremenu, prepoloviti štapić vanilije i izvaditi unutrašnje sjemenke u zdjelu.

2. Staviti štapić vanilije u posudu. Dodati vrhnje i šećer i ostaviti smjesu da se zagrije kako bi se šećer rastopio i okusi pomiješali.

Ocijediti listove želatine, istiskujući višak vode, i dodati smjesu u posudu. Kada se želatina otopi, maknuti posudu s vatre i ostaviti da se ohladi.

3. Uzeti vrhnje i malo ga izmiješati. Uliti ohlađenu želatinu u vrhnje i promiješati da se sjedini.  Uliti u posude za serviranje ili čaše i staviti u hladnjak na 1 do 2 sata da se slegne.

4. Zatim pripremiti umak od karamele. Uliti vrhnje i smeđi šećer u posudu. Ostaviti da se prokuha 5 do 10 minuta dok se ne zgusne, staviti umak sa strane da se ohladi.

5. Izvaditi smjesu vrhnja za panakotu iz hladnjaka i ukrasiti s ¾ dl brusnica u svakoj čaši. Preliti umakom od karamele odozgo. 

Sastojci

Panakota

  • 2 dl vrhnja
  • 200 g slatkog vrhnja
  • 1 dl šećera
  • 1/2 sjemenke vanilije
  • 3 lista želatine

Umak od karamele

  • 2 dl vrhnja
  • 2 dl smeđeg šećera

Ukrašavanje

  • 1 ½ dl brusnica

Povezani recepti