Pan de yema – kruščići sa žumanjkom
Recept iz: Pati Jinich
Za pripremu
U maloj zdjeli pomiješati granule kvasca s 1 žličicom šećera i mlake vode (provjeriti da vode ne bude hladna ni vruća, inače kvasac neće reagirati). Promiješati, ostaviti da odstoji u toplom dijelu kuhinje i nakon par minuta promiješati da se rastopi. Ostaviti da odstoji ponovno (na istom mjestu) još par minuta kako bi smjesa reagirala i počela se pjeniti na vrhu. Umiješati 128 g brašna. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se diže jedan sat.
Mikserom umutiti maslac s 86 g šećera na srednjoj brzini dok ne postane mekano i kremasto. Smanjiti brzinu miksera, uliti smjesu s kvascem zajedno sa žumanjcima, 2 jajeta i preostalim brašnom te malo soli.
Nakon par minuta, zamijeniti metlice na mikseru lopaticama u obliku spiralne kuke. Mikser treba mijesiti tijesto na slaboj brzini 10 do 12 minuta kako bi tijesto postalo mekano, glatko i sjajno.
Maslacem namazati veliku posudu. Oblikovati tijesto u kuglu i staviti u posudu. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i staviti u topli dio kuhinje. Ostaviti da se diže sat vremena kako bi se tijesto udvostručilo.
Zagrijati pećicu na 176 ° C i podmazati tri lima maslacem.
Otkriti tijesto i izmijesiti ga. Podijeliti tijesto na pola i postupno prepolavljati sve dijelove dok se na kraju ne dobije 16 jednakih komada tijesta. Svaki komad tijesta oblikovati u kuglu i staviti u namazane limove. Staviti u topli dio kuhinje da odstoji od 45 minuta do jednog sata.
U maloj posudi umutiti preostalo jaje sa žlicom vode. Napraviti tri zareza na površini svake žemlje i premazati bjelanjkom. Peći 20 minuta kako bi se kruh ispekao iznutra i dobio odozgo smeđu boju.
Sastojci
- Sastojci
- 3 vrećice aktivnog suhog kvasca
- 86 g šećera, plus 1 žličica
- 296 ml mlake vode
- 768 g svenamjenskog brašna, podijeljenog i dodatno za oblikovanje tijesta
- 236 g neslanog maslaca, dodatno za podmazivanje velike posude i limova za pečenje
- 9 žumanjaka
- 2 velika jaja plus 1 jaje izmućeno
- Prstohvat krupne morske soli
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Pati Jinich
Machaca sa škampima i burritosi s krumpirom
Recepti Pati Jinich
Serrano Salsa Cruda umak
Recepti Pati Jinich
Kolač od četiri vrste mlijeka sa šljivama i marelicama
Recepti Pati Jinich
Campechano Tacosi sa salsom u uličnom stilu
Recepti Pati Jinich
Salsa umak u uličnom stilu
Recepti Pati Jinich
Tjestenina u pikantnom umaku s kobasicama i školjkama
Recepti Pati Jinich
Komadi mesa sa smeđim šećerom
Recepti Pati Jinich
Enchilade s račićima u bogatom umaku od rajčica
Recepti Pati Jinich
Salata od lignji sa žara, radiča i endivije
Recepti Pati Jinich
Tortica od manga i limete