Za pripremu

U maloj zdjeli pomiješati granule kvasca s 1 žličicom šećera i mlake vode (provjeriti da vode ne bude hladna ni vruća, inače kvasac neće reagirati). Promiješati, ostaviti da odstoji u toplom dijelu kuhinje i nakon par minuta promiješati da se rastopi. Ostaviti da odstoji ponovno (na istom mjestu) još par minuta kako bi smjesa reagirala i počela se pjeniti na vrhu. Umiješati 128 g brašna. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se diže jedan sat.

Mikserom umutiti maslac s 86 g šećera na srednjoj brzini dok ne postane mekano i kremasto. Smanjiti brzinu miksera, uliti smjesu s kvascem zajedno sa žumanjcima, 2 jajeta i preostalim brašnom te malo soli.

Nakon par minuta, zamijeniti metlice na mikseru lopaticama u obliku spiralne kuke. Mikser treba mijesiti tijesto na slaboj brzini 10 do 12 minuta kako bi tijesto postalo mekano, glatko i sjajno.

Maslacem namazati veliku posudu. Oblikovati tijesto u kuglu i staviti u posudu. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i staviti u topli dio kuhinje. Ostaviti da se diže sat vremena kako bi se tijesto udvostručilo.

Zagrijati pećicu na 176 ° C i podmazati tri lima maslacem.

Otkriti tijesto i izmijesiti ga. Podijeliti tijesto na pola i postupno prepolavljati sve dijelove dok se na kraju ne dobije 16 jednakih komada tijesta. Svaki komad tijesta oblikovati u kuglu i staviti u namazane limove. Staviti u topli dio kuhinje da odstoji od 45 minuta do jednog sata.

U maloj posudi umutiti preostalo jaje sa žlicom vode. Napraviti tri zareza na površini svake žemlje i premazati bjelanjkom. Peći 20 minuta kako bi se kruh ispekao iznutra i dobio odozgo smeđu boju.

Sastojci

  • Sastojci
  • 3 vrećice aktivnog suhog kvasca
  • 86 g šećera, plus 1 žličica
  • 296 ml mlake vode
  • 768 g svenamjenskog brašna, podijeljenog i dodatno za oblikovanje tijesta
  • 236 g neslanog maslaca, dodatno za podmazivanje velike posude i limova za pečenje
  • 9 žumanjaka
  • 2 velika jaja plus 1 jaje izmućeno
  • Prstohvat krupne morske soli

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve