Palačinke od heljde i sira s pečenim jajima i dimljenim lososom

Palačinke od heljde i sira s pečenim jajima i dimljenim lososom

Opis

PRIPREMA:

1. Za palačinke pomiješajte brašno, mlijeko i prašak za pecivo te dobro tucite da napravite tijesto.

2. Dodajte gorušicu u prahu, cheddar i vlasac te sve zajedno promiješajte.

3. U velikoj zasebnoj posudi umutite bjelanjke s prstohvatom soli kako biste dobili mekani snijeg.

4. Nježno u tijesto umiješajte bjelanjke.

5. Zagrijte tavu za prženje. Dodajte malo maslaca.

6. Na vruću tavu dodajte vrhom pune velike žlice tijesta kako biste ispekli palačinke srednje veličine – promjera oko 10 cm. Pecite dok se ne pojave mali mjehurići, a palačinke odozdo ne poprime zlatnu boju. Zatim okrenite te pecite i s druge strane. Nastavite dok ne potrošite čitavo tijesto te ih držite na toplome ispod folije ili u pećnici.

7. Za pečena jaja u posudi umutite jaja te začinite solju i paprom.

8. Zagrijte malu tavu na srednjoj temperaturi i dodajte kockicu maslaca. Kada se maslac otopi, ulijte jaja te malo promiješajte kako se ne bi pretvorila u omlet. Ostavite tavu na vatri otprilike minutu, nakon čega je maknite, a jaja će se nastaviti peći sama.

9. Kod posluživanja, na tanjur stavite 1 do 2 palačinke, odozgo dodajte pečena jaja i pospite s još malo sjeckanog vlasca, a sa strane dodajte nekoliko listića dimljenog lososa i krišku limuna. 

Sastojci

Tanke palačinke (blini):

  • 175 g brašna od heljde
  • 300 ml mlijeka
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 2 velike žlice gorušice u prahu Colmans
  • 500 g cheddar sira – naribanog
  • mala šaka sjeckanog vlasca
  • 4 organska jaja ili jaja iz slobodnog uzgoja
  • odvojiti
  • kockica maslaca

Pečena jaja

  • 4 organska jaja ili iz slobodnog uzgoja (plus 4 žumanjka koja se neće koristiti za palačinke)
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • kockica maslaca
  • još malo sjeckanog vlasca za serviranje
  • 125 g dimljenog lososa
  • 1 limun