Palačinke blini s ikrom i gljivama

Kulinarstvo je studirala na Američkom kulinarskom institutu, svjetski poznatoj kuharskoj školi u New Yorku, istodobno radeći u lokalnom restoranu. Također je organizirala kulinarske tečajeve, bavi se stilizacijom hrane i ima svoju tvrtku za catering

Sastojci

  • Tijesto za bline
  • 1 boca piva niskog postotka alkohola ili 3 dl kvasa (domaće pripremljenog piva)
  • 15 g kvasca
  • 1.5 dl pšeničnog brašna
  • 1.5 dl brašna za bline ili ječmenog brašna
  • 5 žumanjaka
  • malo soli
  • malo šećera
  • 5 bjelanjaka
  • otopljenog maslaca
  • Punjenje od ikre
  • 150 g ikre bijele ribe
  • 1-2 žlice ljubičastog luka narezanog
  • 3-4 žlice vrhnja
  • crnog papra
  • Punjenje od gljiva
  • 1.5 dl gljiva (kiseljenih slanih)
  • 3.5 žlice slatkog vrhnja
  • 1 žlica bezmasnog vrhnja
  • 2 žlice ljubičastog luka narezanog
  • vlasac narezan
  • malo soli
  • par kapi ulja od tartufa
  • crni papar
  • sok od limuna

Priprema

  • 1. Rastopiti kvasac u mlakoj vodi i umutiti brašno. Ostaviti tijesto da odstoji par sati ili do idućeg dana na toplom mjestu, povremeno promiješati. Miješanje čini tijesto prozračnim i daje fin i kiselkast okus.
  • 2.  Dodati žumanjke, sol i šećer i na kraju otopljeni maslac. Ako tijesto djeluje pregusto, dodati vode. Umutiti bjelanjke dok se ne zgusnu i dodati ih u tijesto prije pečenja.
  • 3. Zagrijati metalnu tavu za palačinke i dodati maslac. Staviti tijesto u sredinu i razmazati ga jednako po stranicama. Peći lagano, na srednjoj vatri, kako bi se tijesto nadiglo i ispeklo. Povećati malo temperaturu i okrenuti palačinku. Po potrebi, dodati maslac. Kada palačinka izgleda dovoljno smeđom, smanjiti temperaturu ponovo na srednje. Na ovaj će način palačinke biti hrskave na površini i pečene u sredini.
  • 4. Za punjenje od gljiva, natopiti posoljene gljive u vodu jedan dan. Zatim ocijediti višak vode. Nasjeckati ih na komadiće. Pomiješati u glatku smjesu zajedno s ostalim sastojcima i začiniti solju i paprom.
  • 5. Za punjenje od ikre, pomiješati sve sastojke i začiniti crnim paprom.
  • 6.Po mogućnosti, servirati palačinke odmah po vađenju iz tave, s gljivama i punjenjem od ikre.

Povezani recepti

Vidi sve