Palačinke blini s ikrom i gljivama

Palačinke blini s ikrom i gljivama

Opis

Priprema:

1. Rastopiti kvasac u mlakoj vodi i umutiti brašno. Ostaviti tijesto da odstoji par sati ili do idućeg dana na toplom mjestu, povremeno promiješati. Miješanje čini tijesto prozračnim i daje fin i kiselkast okus.

2.  Dodati žumanjke, sol i šećer i na kraju otopljeni maslac. Ako tijesto djeluje pregusto, dodati vode. Umutiti bjelanjke dok se ne zgusnu i dodati ih u tijesto prije pečenja.

3. Zagrijati metalnu tavu za palačinke i dodati maslac. Staviti tijesto u sredinu i razmazati ga jednako po stranicama. Peći lagano, na srednjoj vatri, kako bi se tijesto nadiglo i ispeklo. Povećati malo temperaturu i okrenuti palačinku. Po potrebi, dodati maslac. Kada palačinka izgleda dovoljno smeđom, smanjiti temperaturu ponovo na srednje. Na ovaj će način palačinke biti hrskave na površini i pečene u sredini.

4. Za punjenje od gljiva, natopiti posoljene gljive u vodu jedan dan. Zatim ocijediti višak vode. Nasjeckati ih na komadiće. Pomiješati u glatku smjesu zajedno s ostalim sastojcima i začiniti solju i paprom.

5. Za punjenje od ikre, pomiješati sve sastojke i začiniti crnim paprom.

6.Po mogućnosti, servirati palačinke odmah po vađenju iz tave, s gljivama i punjenjem od ikre.

Sastojci

Tijesto za bline

  • 1 boca piva niskog postotka alkohola ili 3 dl kvasa (domaće pripremljenog piva)
  • 15 g kvasca
  • 1.5 dl pšeničnog brašna
  • 1.5 dl brašna za bline ili ječmenog brašna
  • 5 žumanjaka
  • malo soli
  • Malo šećera
  • 5 bjelanjaka
  • otopljenog maslaca

Punjenje od ikre

  • 150 g ikre bijele ribe
  • 1-2 žlice ljubičastog luka
  • narezanog
  • 3-4 žlice vrhnja
  • crnog papra

Punjenje od gljiva

  • 1.5 dl gljiva (kiseljenih slanih)
  • 3
  • 5 žlice slatkog vrhnja
  • 1 žlica bezmasnog vrhnja
  • 2 žlice ljubičastog luka
  • narezanog
  • vlasac
  • narezan
  • malo soli
  • par kapi ulja od tartufa
  • crni papar
  • sok od limuna

Povezani recepti