Palačinke blini s ikrom i gljivama
Recept iz: Sara La Fountain
Kulinarstvo je studirala na Američkom kulinarskom institutu, svjetski poznatoj kuharskoj školi u New Yorku, istodobno radeći u lokalnom restoranu. Također je organizirala kulinarske tečajeve, bavi se stilizacijom hrane i ima svoju tvrtku za catering.
Sastojci
- Tijesto za bline
- 1 boca piva niskog postotka alkohola ili 3 dl kvasa (domaće pripremljenog piva)
- 15 g kvasca
- 1.5 dl pšeničnog brašna
- 1.5 dl brašna za bline ili ječmenog brašna
- 5 žumanjaka
- malo soli
- malo šećera
- 5 bjelanjaka
- otopljenog maslaca
- Punjenje od ikre
- 150 g ikre bijele ribe
- 1-2 žlice ljubičastog luka narezanog
- 3-4 žlice vrhnja
- crnog papra
- Punjenje od gljiva
- 1.5 dl gljiva (kiseljenih slanih)
- 3.5 žlice slatkog vrhnja
- 1 žlica bezmasnog vrhnja
- 2 žlice ljubičastog luka narezanog
- vlasac narezan
- malo soli
- par kapi ulja od tartufa
- crni papar
- sok od limuna
Priprema
- 1. Rastopiti kvasac u mlakoj vodi i umutiti brašno. Ostaviti tijesto da odstoji par sati ili do idućeg dana na toplom mjestu, povremeno promiješati. Miješanje čini tijesto prozračnim i daje fin i kiselkast okus.
- 2. Dodati žumanjke, sol i šećer i na kraju otopljeni maslac. Ako tijesto djeluje pregusto, dodati vode. Umutiti bjelanjke dok se ne zgusnu i dodati ih u tijesto prije pečenja.
- 3. Zagrijati metalnu tavu za palačinke i dodati maslac. Staviti tijesto u sredinu i razmazati ga jednako po stranicama. Peći lagano, na srednjoj vatri, kako bi se tijesto nadiglo i ispeklo. Povećati malo temperaturu i okrenuti palačinku. Po potrebi, dodati maslac. Kada palačinka izgleda dovoljno smeđom, smanjiti temperaturu ponovo na srednje. Na ovaj će način palačinke biti hrskave na površini i pečene u sredini.
- 4. Za punjenje od gljiva, natopiti posoljene gljive u vodu jedan dan. Zatim ocijediti višak vode. Nasjeckati ih na komadiće. Pomiješati u glatku smjesu zajedno s ostalim sastojcima i začiniti solju i paprom.
- 5. Za punjenje od ikre, pomiješati sve sastojke i začiniti crnim paprom.
- 6.Po mogućnosti, servirati palačinke odmah po vađenju iz tave, s gljivama i punjenjem od ikre.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Čašice Banoffee pite
Recepti Mary Berry
Desert s čokoladnim tartufima
Recepti Mary Berry
Glazirani francuski tart od bresaka
Recepti Mary Berry
Čokoladne brownie kocke
Recepti Kirsten Tibballs
Parfe s bijelom čokoladom i kikirikijem
Recepti Mary Berry
Galette od krušaka i borovnica
Recepti Kirsten Tibballs
Semifredo s jagodama i vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Tart s malinama i slatkim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač rocky road
Recepti Kirsten Tibballs
Pikantni čokoladni napitak s ledom