Palačinke s čokoladnom mascarpone pjenicom
Recept iz: Lora i Stoyan
Lora i Stoyan donose vam odlične recepte savršene za svaku kuhinju. Recepti ovog dua poznati su po svojim jedinstvenim okusima koje kombiniraju klasičnim namirnicama.
Sastojci
- Za palačinke:
- 200 g brašna
- 400 ml mlijeka
- 150 ml mineralne vode
- 2 jaja
- 1 prstohvat šećera
- 1 prstohvat soli
- 1 žlica kakaa
- maslac za pečenje
- Za čokoladnu mascarpone pjenicu:
- 250 g Mascarpone sir
- 200 g tamne čokolade (70%)
- 80–100 g šećera u prahu
- 1 žličica želatine
- 150 ml vrhnja za šlag (35%)
- 1 žlica Marsala vina
- Za ukrašavanje:
- 2 jagode
- 200 ml vrhnja za šlag (35%)
- 1 žlica šećera
Priprema
- 1. Kako biste napravili palačinke, u zdjeli pomiješajte brašno, mlijeko, mineralnu vodu, jaja, šećer i sol. Miješajte dok se ne stvori glatko tijesto. Odvojite jednu zaimaču tijesta i umiješajte kakao.
- 2. Na namašćenoj tavi ispecite 8 palačinki, na svaku palačinku prilikom pečenja stavite malo smjese s kakaom. Ispečene palačinke prekrijte folijom kako se ne bi osušile.
- 3. Čokoladu otopite iznad lonca sa zakuhanom vodom i u nju umiješajte istučeni mascarpone sir.
- 4. U 20 ml hladne vode stavite želatinu. Kada nabubri, zagrijte je i umiješajte u smjesu s čokoladom. Žustro miješajte kako biste spriječili stvaranje grudica.
- 5. Zajedno istucite vrhnje i šećer. Spojite s marsala vinom i dodajte u vrhnje.
- 6. Jednu palačinku stavite iznad kalupa za muffine, do vrha napunite s čokoladnom pjenicom kako biste spriječili sušenje. Dio palačinke koji viri izvan premažite s kremom i preklopite tako da zatvorite nadjev. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku na 4 sata.
- 7. Palačinke oprezno izvadite iz kalupa i ukrasite s tučenim vrhnjem i narezanim jagodama.
- Naputak:
- Koristite žlicu ili dresir vrećicu za lakše punjenje palačinki.
- Mascarpone sir možete zamijeniti s krem sirom, ricotta sirom ili svježim sirom.
- Za još bolju prezentaciju paketića palačinki, na vrh kalupa za muffine stavite neku vrstu utega.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Mille feuille pogačice s čokoladom
Recepti Michel Albert Roux
Oreilettes
Recepti Michel Albert Roux
Poširane breskve s mačjim jezicima
Recepti Michel Albert Roux
Sufle od jagoda s pistacijama
Recepti Michel Albert Roux
Glazirana dinja sa šećerom i borovnicama
Recepti Ainsley Harriott
Staklenke s jagodama, keksima i cheesecakeom
Recepti Ainsley Harriott
Betsyne palačinkice s džemom od rabarbare i maline i šlagom
Recepti Ainsley Harriott
Pire od jagoda s kremom od bazge
Recepti Curtis Stone
Slatki složenac od kroasana i lješnjaka
Recepti Luca Ciano
Sgroppino od limuna sa želeom od prosecca