Pačja prsa u tamnom pivu

Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Nakon srednje škole upisao je studij filozofije, a tijekom studija pridružio se plesnom kazalištu. Pred sam kraj studija putovao je po Južnoj Americi, a po povratku u Ljubljanu nastavio je plesati u kazalištu, ali i baviti se fotografijom. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio i stolarsku radionicu. Kuha, piše kulinarski blog te izrađuje drveni namještaj.

Sastojci

  • 4 komada pačjih prsa
  • 2 dcl tamnoga piva
  • 500 g krumpira
  • 2 manja pastrnjaka
  • 50 g maslaca
  • 2 dcl mlijeka
  • cikorija
  • sol
  • maslinovo ulje
  • svježi timijan
  • svježi vlasac

Priprema

  • 1. Pačja prsa zarežite ondje gdje je koža i kratko ih u zagrijanoj tavi sotirajte s kožom prema dolje, bez dodavanja masnoće.
  • 2. Masnoću koja se tijekom sotiranja nakupi u tavi sačuvajte za poslije.
  • 3. Prsa vakuumirajte i kuhajte ih na pari u sous-vide ili u parnoj pećnici jedan sat na 59 °C. Ako nemate parnu pećnicu ni sous-vide, zamotajte pačja prsa u aluminijsku foliju i pecite ih u pećnici 4-5 sati na 59 °C.
  • 4. Pačja prsa stavite u tavu i prelijte ih masnoćom koju ste sačuvali od prženja i tekućinom koja se nakupila u vakuumskoj vrećici ili u aluminijskoj foliji tijekom pečenja.
  • 5. Prelijte ih tamnim pivom.
  • 6. Pačja prsa stavite na drvenu dasku za posluživanje i pustite nakratko da se sokovi slegnu.
  • 7. U umak koji je preostao u tavi dodajte žličicu maslaca.
  • 8. Umak zagrijavajte dok se ne zgusne.
  • 9.  Pačja prsa narežite, posolite krupnom solju i prelijte s malo maslinova ulja
  • 10. Krumpir ogulite i narežite ga na manje komade.
  • 11. Skuhajte krumpir u slanoj vodi.
  • 12.  Pastrnjak očistite i narežite ga na kratke štapiće.
  • 13. Skuhajte pastrnjak u mlijeku.
  • 14. Dodajte maslac i sve zajedno pasirajte štapnim mikserom. 
  • 15. Dodajte krumpir i izgnječite pire.
  • 16. Posolite po želji.
  • 17. Cikoriju tri minute parite u pećnici ili je otprilike pet minuta kuhajte na pari da omekša. Prepržite je na maslinovu ulju.
  • 18. Posluživanje: na tanjur stavite umak, na njega položite pire, na pire komade pačjih prsa. Ukrasite cikorijom i vlascem.

Povezani recepti

Vidi sve