Pačja prsa u tamnom pivu
Recept iz: Primož Dolničar

Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Nakon srednje škole upisao je studij filozofije, a tijekom studija pridružio se plesnom kazalištu. Pred sam kraj studija putovao je po Južnoj Americi, a po povratku u Ljubljanu nastavio je plesati u kazalištu, ali i baviti se fotografijom. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio i stolarsku radionicu. Kuha, piše kulinarski blog te izrađuje drveni namještaj.
Sastojci
- 4 komada pačjih prsa
- 2 dcl tamnoga piva
- 500 g krumpira
- 2 manja pastrnjaka
- 50 g maslaca
- 2 dcl mlijeka
- cikorija
- sol
- maslinovo ulje
- svježi timijan
- svježi vlasac
Priprema
- 1. Pačja prsa zarežite ondje gdje je koža i kratko ih u zagrijanoj tavi sotirajte s kožom prema dolje, bez dodavanja masnoće.
- 2. Masnoću koja se tijekom sotiranja nakupi u tavi sačuvajte za poslije.
- 3. Prsa vakuumirajte i kuhajte ih na pari u sous-vide ili u parnoj pećnici jedan sat na 59 °C. Ako nemate parnu pećnicu ni sous-vide, zamotajte pačja prsa u aluminijsku foliju i pecite ih u pećnici 4-5 sati na 59 °C.
- 4. Pačja prsa stavite u tavu i prelijte ih masnoćom koju ste sačuvali od prženja i tekućinom koja se nakupila u vakuumskoj vrećici ili u aluminijskoj foliji tijekom pečenja.
- 5. Prelijte ih tamnim pivom.
- 6. Pačja prsa stavite na drvenu dasku za posluživanje i pustite nakratko da se sokovi slegnu.
- 7. U umak koji je preostao u tavi dodajte žličicu maslaca.
- 8. Umak zagrijavajte dok se ne zgusne.
- 9. Pačja prsa narežite, posolite krupnom solju i prelijte s malo maslinova ulja
- 10. Krumpir ogulite i narežite ga na manje komade.
- 11. Skuhajte krumpir u slanoj vodi.
- 12. Pastrnjak očistite i narežite ga na kratke štapiće.
- 13. Skuhajte pastrnjak u mlijeku.
- 14. Dodajte maslac i sve zajedno pasirajte štapnim mikserom.
- 15. Dodajte krumpir i izgnječite pire.
- 16. Posolite po želji.
- 17. Cikoriju tri minute parite u pećnici ili je otprilike pet minuta kuhajte na pari da omekša. Prepržite je na maslinovu ulju.
- 18. Posluživanje: na tanjur stavite umak, na njega položite pire, na pire komade pačjih prsa. Ukrasite cikorijom i vlascem.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Dimljena patka sa zelenim čajem (vit hom khoi)
Recepti Luke Nguyen
Patka pečena u fermentiranom tofuu (vit nuong chao)
Recepti Justine Schofield
Pačji ragu s paštom pappardelle
Recepti Mark Moriarty
Pačji batci s palačinkama
Recepti Lora i Stoyan
Pačji bataci s korjenastim povrćem i crvenim kupusom
Recepti Shane Delia
Patka dimljena na čaju, crni kupus s lješnjacima
Recepti Justine Schofield
Pačje noge Miso
Recepti Sara La Fountain
Patka s bobicama i korom od papra
Recepti Shane Delia
Patka fesenjan (polako pečena patka u umaku od šipka I oraha)
Recepti Rachel Allen
Proljetne rolice s pačetinom i šljivama uz prilog od kineskog kupusa