Paella gnijezda s morskim plodovima

Paella gnijezda s morskim plodovima

Opis

Sastojci

  • 2 žlice biljnog ulja
  • 1 luk, oguljen i sitno nasjeckan
  • 1 mali koromač, očišćen i sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, oguljena i nasjeckana
  • 140 g rižinih rezanaca
  • maslac za premazivanje
  • 1 kobasicachorizo, nasjeckana na tanke kolutiće
  • 150 ml bijelog vina
  • 1 dobar prstohvat šafrana
  • 750 ml ribljeg temeljca
  • 200 g obraza grdobine ili bakalara
  • 250 g velikih sirovih kozica s oklopom
  • 150 g ljubičaste brokule, razdvojenih peteljki i cvatova
  • 600 g mješavine pripremljenih i očišćenih školjki i dagnji

Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 200C/180 °C, vrući zrak/plin 6. Zagrijte ulje u velikoj tavi s poklopcem i pržite luk, koromač i češnjak 10 minuta na niskom do srednjem plamenu.

2. Rezance stavite u zdjelu i prelijte kipućom vodom, ostavite 45 sekundi dok ne postanu savitljivi, ali ne premekani. Ocijedite ih i stavite na krpu da se ocijedi suvišna tekućina. Drugom krpom ih tapkajte dok ne budu potpuno suhi. Premažite 6 udubina na kalupu za muffine maslacem i obložite udubine rezancima. Pritisnite rezance sve do dna kalupa (malo će se skupiti). Stavite u pećnicu na 30 sekundi ili dok ne postanu hrskavi i zlatne boje.

3. U međuvremenu stavite chorizo u tavu gdje su luk, koromač i češnjak te pržite nepoklopljeno 8-10 minuta. Dodajte bijelo vino, šafran i pirjajte na smanjenom plamenu minutu pa dodajte temeljac. Ostavite da zavrije.

4. Dodajte obraze, kozice i stabljike brokule te pomiješajte s umakom. Ostavite neka krčka jednu minutu, a potom dodajte dagnje, ostale školjke i cvatove brokule. Promiješajte, poklopite i pojačajte plamen. Pirjajte poklopljeno 3 minute.

5. Maknite poklopac i procijedite kroz cjedilo nad zdjelom. Vratite tekućinu u tavu i kuhajte na laganoj vatri još 20 minuta dok se ne reducira do željene konzistencije (možete ostaviti tekuće ili kuhati do bogatog umaka).

6. Izvadite neke školjke iz ljuštura i bacite ljušture. Pazite da se morski plodovi ne ohlade dok se tekućina reducira.

7. Izvadite rezance iz pećnice i stavite ih u dvije velike plitke zdjele. U svako gnijezdo dodajte morske plodove te prelijte umakom. Oko gnijezda poslažite ribu i brokulu.

Sastojci

Povezani recepti