Otvorena pita od jabuke i kruške
Recept iz: Mary Berry

Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica.
Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina.
Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- 200g Bramley jabuka, oguljenih, očišćenih i ugrubo narezanih na kocke
- 2 zrele kruške, oguljene, očišćene i ugrubo narezane na kocke
- 4 žlice limunske skute
- 500g kupovnog lisnatog tijesta
- 1 jaje iz slobodnog uzgoja, umućeno
- 30g demerara šećera
- šećer u prahu, za posluživanje
Priprema
- 1. Ugrijte pećnicu na 220°C. Stavite pliticu za pečenje u pećnicu da se zagrije.
- 2. Stavite narezane jabuke i kruške u zdjelu. Dodajte limunsku skutu i dobro promiješajte.
- 3. Prostrite tijesto na radnu površinu posutu brašnom i nožem je izrežite u krug promjera 33 cm. Stavite tijesto na list papira za pečenje.
- 4. Iskrenite smjesu jabuka i krušaka nasred tijesta. Rasporedite tako da ostane rub od 7,5 cm.
- 5. Premažite rub tijesta umućenim jajem, pa ga presavijte da izgleda kao kornvalsko pecivo. Premažite rub s još jajeta, pa pospite voće i rub demerara šećerom.
- 6. Stavite na vruću pliticu i pecite 35-40 minuta dok ne bude zlatno i hrskavo.
- 7. Pospite šećerom u prahu za posluživanje.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća
Recepti Donal Skehan
Začinjeni karamel keksi