Otvorena pita od jabuke i kruške

Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica.

Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina.

Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • 200g Bramley jabuka, oguljenih, očišćenih i ugrubo narezanih na kocke
  • 2 zrele kruške, oguljene, očišćene i ugrubo narezane na kocke
  • 4 žlice limunske skute
  • 500g kupovnog lisnatog tijesta
  • 1 jaje iz slobodnog uzgoja, umućeno
  • 30g demerara šećera
  • šećer u prahu, za posluživanje

Priprema

  • 1. Ugrijte pećnicu na 220°C. Stavite pliticu za pečenje u pećnicu da se zagrije.
  • 2. Stavite narezane jabuke i kruške u zdjelu. Dodajte limunsku skutu i dobro promiješajte.
  • 3. Prostrite tijesto na radnu površinu posutu brašnom i nožem je izrežite u krug promjera 33 cm. Stavite tijesto na list papira za pečenje.
  • 4. Iskrenite smjesu jabuka i krušaka nasred tijesta. Rasporedite tako da ostane rub od 7,5 cm.
  • 5. Premažite rub tijesta umućenim jajem, pa ga presavijte da izgleda kao kornvalsko pecivo. Premažite rub s još jajeta, pa pospite voće i rub demerara šećerom.
  • 6. Stavite na vruću pliticu i pecite 35-40 minuta dok ne bude zlatno i hrskavo.
  • 7. Pospite šećerom u prahu za posluživanje.

Povezani recepti

Vidi sve