Osnovno tijesto za tjesteninu s jajima

Majka dviju mladih djevojčica, Michela je postala stručnjakinja za brzo pripravljanje večera. Ona odlično razumije što bi trebao svaki zaposleni roditelj - kako brzo i zdravo hraniti cijelu svoju obitelj posebno one najmlađe. Proglašena je jednom od 15 najboljih Britanskih vlogera na temu hranjenja djece i vodi program na tu temu na kanalu Jamie Olivera. Također je autorica „Simply Italian“ koja je objavljena 2014. godine, kao i redoviti suradnik časopisa Grazia. Michela je predstavila emisiju o tjestenini na kanalu 4, a njezina nova emisija „Michela Tuscan“ će se prikazivati na FOXtelu u Australiji.

Sastojci

 • 400 g brašna tipa 00
 • 4 jaja
 • prstohvat soli

Priprema

 • 1. Stavite brašno na dasku ili u zdjelu i napravite udubinu u sredini. U nju razbijte jaja, dodajte prstohvat soli i potom vilicom umiješajte jaje što je više moguće kako ne bi bilo ljepljivo. Ne brinite se ako u tijestu bude grudica. Nastavite mijesiti i kada nastanu mrvice, stavite sve zajedno na ravnu plohu i mijesite. Ovaj postupak možete ubrzati ako sastojke pomiješate u blenderu dok se ne povežu.
 • 2. Kada su sastojci povezani, mijesite dok ne dobijete glatko, svilenkasto, elastično tijesto. Cilj je dobiti teksturu poput plastelina. Ako vam se tijesto mrvi (presuho je), dodajte čajnu žličicu maslinova ulja. Ako vam se tijesto lijepi za prste (prevlažno je), dodajte još malo brašna. Pokrijte prozirnom folijom i neka se odmori 30 minuta.
 • 3. Koristite li se aparatom za izradu tjestenine, količinu tijesta veličine teniske loptice spljoštite prstima (neka ostatak tijesta ostane prekriven prozirnom folijom kako se ne bi osušilo i dobilo koricu), provucite ga kroz aparat namješten na najveći razmak između valjaka. Preklopite na tri dijela i ponovite postupak tri puta. Kada dobijete nepravilan četvrtast oblik, protiskujte ga kroz aparat smanjujući svaki put razmak među valjcima za jedan stupanj, sve do najtanjeg položaja. Ako vam je tjestenina previše ljepljiva, neće se dati valjati te je malo pobrašnite s obje strane prije nego što je provučete kroz valjke. Nastojte ne staviti previše brašna – što ga manje upotrijebite, to bolje, inače će vam tjestenina,kada se skuha, biti teška i grudasta.
 • 4. Trebali biste dobiti dugu traku tijesta, široku 8-10 cm. Stavite je na ravnu površinu koju ste prethodno pobrašnili kako se tijesto ne bi lijepilo. Ovo je najpodatnija tjestenina jer od nje možete praviti različite oblike i jela. Pogledajte naše zasebne recepte da vidite kako se prave rezanci linguine, široki rezanci tagliatelle, mašnice ili leptirići pappardelle, ravioli, tortelli itd.
 • 5. Tijesto možete razvaljati i ručno koristeći se valjkom za tijesto, no trebat ćete se potruditi kako biste dobili dovoljno tanke listove tjestenine (debljine oko 1 igraće karte).
 • 6. Tijesto možete ostaviti preko noći u hladnjaku ako ga ne želite odmah izrezivati, no ostane li dulje, riskirate da popljesnivi.
 • 7. Kada izrežete željene oblike tjestenine, ako ste napravili više tjestenine nego što vam treba (ja obično kuham 100 g tjestenine po osobi), ostavite je 2-3 dana na zraku da se prosuši. Kada se tjestenina sasvim osuši, možete je nekoliko mjeseci čuvati u vrećici ili staklenci.
 • Savjeti kuhara:
 • - KOLIČINE: od 100 g brašna nastane otprilike 150 g tijesta – dovoljno za 1-2 osobe. Od 400 g brašna dobije se otprilike 600 g tijesta – dovoljno za 4-6 osoba. Dodajte jedno jaje na svakih 100 g brašna te količinu povećavajte ili smanjujte, ovisno o broju ljudi koje ćete poslužiti.
 • - ŠALICA: pronađite šalicu u koju, kada je puna, stane 100 g brašna. Neka vam je nadohvat ruke kako ne biste morali svaki put vagati brašno.
 • - TIJESTO: ovaj je recept jednostavan, temeljan i ne mijenja se. Ono što se mijenja jest kvaliteta brašna, veličina jaja i vlažnost zraka (sjetite se kako vam kosa različito reagira kad je operete na sunčan ili na vlažan dan). Nemojte paničariti. Važno je znati kakvu konzistenciju želite postići pa ćete tomu prilagoditi ostalo.
 • - OSJEĆAJ: konzistencija tijesta trebala bi biti slična plastelinu – ne bi smjelo biti previše suho niti bi se smjelo raspadati, ali ne bi smjelo biti ni previše vlažno niti se lijepiti za ruke. U redu je ako se malo mrvi, ali ako je sve brašno povezano. Nakon što odstoji, bit će mnogo bolje. Kuglom tijesta trebali biste mogli s lakoćom pokupiti sve preostalo brašno s radne plohe.
 • - NE PREVIŠE BRAŠNA: nemojte doći u napast dodati previše brašna – što više brašna dodate, to će tjestenina biti žilavija. Kad se brašno doda u vodu, ono se pretvara u ljepilo pa ako u smjesu dodate previše brašna, tjestenina će postati žilava i teška. Zato tjesteninu koju ste napravili uvijek treba staviti na pladanj posut palentom ili grizom, a ne brašnom jer će se oni raspršiti kada stavite tjesteninu u vodu.
 • - TIP BRAŠNA: kada pravite svježu, domaću tjesteninu, najbolje je koristiti se brašnom tipa 00 jer je ono najbolje za teksturu. Nemojte si komplicirati život i zato uložite u svoje brašno!
 • - TIP JAJA: možete rabiti bilo kakva jaja srednje veličine, no što je kvaliteta bolja, bolje će biti i tijesto. U Italiji kupuju jaja golemih i veoma žutih žumanjaka koja tijestu i tjestenini daju žarko žutu boju – za jednak efekt pokušajte i s jajima kokoši hranjenih kukuruzom.
 • - PROZIRNA FOLIJA: kada oblikujete tijesto, uvijek ga držite prekrivenog prozirnom folijom ili plastičnom vrećicom – inače bi se moglo stvrdnuti i dobiti koricu.
 • - ODMARANJE: ako ste u žurbi, nije nužno da se tijesto odmara, no ako imate vremena, 15 ili 30 minuta, odmaranja će pomoći da tjestenina dobije elastičnost potrebnu za razvlačenje.
 • - PRIPREMANJE KALUPA: kada izrežete tjesteninu u željene oblike, stavite ih na pladanj koji ste posuli palentom (kao što je već spomenuto gore). Raširite ih kako bi se sušili na zraku i ne bi lijepili. Ako pravite dugačku tjesteninu, možete je objesiti na čistu vješalicu za odjeću ili rešetku za sušenje odjeće.
 • - ČUVANJE VIŠKA TJESTENINE: kad ste izrezali željene oblike tjestenine, ako ste napravili više tjestenine nego što ćete iskoristiti, ostavite je 2-3 dana na zraku da se prosuši. Kada se tjestenina sasvim osuši, možete je nekoliko mjeseci čuvati u vrećici ili staklenci.
 • - ČIŠĆENJE: možda ćete pomisliti da smo lude, no nemojte radnu plohu brisati krpom za posuđe ako je na plohi mnogo brašna. Zapamtite, brašno + voda = ljepilo. Naša je mama znala poludjeti kada bismo hrpu brašna obrisale novom, čistom krpom. Umjesto krpe, ja se koristim bilo čime što ima čvrst, ravan rub (plastični strugač, poleđina tupog noža) kako bih uklonila suvišno brašno, a potom ostatak obrišem kuhinjskim ubrusom.

Povezani recepti

Vidi sve