David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.

Sastojci

  • 250 g glaziranog ječma
  • namočenog preko noći
  • 500 g miješanih šumskih gljiva
  • 1 glavica luka
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 50 g maslaca
  • 50 g sira za ribanje (npr. grana padano)
  • sol i papar
  • 1 stručak svježeg peršina
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice kurkume
  • 2 naranče
  • maslinovo ulje
  • bučino ulje za dekoraciju

Priprema

  • 1. Na malo ulja izdinstamo narezani luk.
  • 2. Pažljivo očistimo (ne peremo vodom) i narežemo gljive.
  • 3. Napravit ćemo i kremu od naranče i papra. U lončiću zakuhamo vodu i u njega stavimo naranču. Tu ćemo vodu kad zakuha promijeniti i tako 4-5 puta.
  • 4. Kada se luk dobro zacakli dodajemo gljive narezane na ploške. Gljive pirjamo na jakoj vatri pa dodajemo ječam, češnjak i pustimo neka se lagano zapeče. Polako podlijevamo ugrijanim i posoljenim pilećim temeljcem. Cijelo vrijeme miješamo polako dodajući temeljac. Kuhamo dok ječam ne omekša, sve zajedno nekih 18 minuta. Dodamo sol, papar
  • 5. Našu kuhanu naranču smo stavili u blender i s malo papra izblendali u finu kremu.
  • 6. Orzottu ćemo dodati kurkumu, naribani sir i na kraju maslac te ga završiti kao što to činimo i s klasičnim rižotom.
  • 7. Servirat ćemo orzotto uz kremu od naranče i papra i malo bučinog ulja za dekoraciju.

Povezani recepti

Vidi sve