Opis
Način pripreme:
1. Za osnovu naribajte batat ribežom. Stavite 30 g šećera u tavu pa na umjerenu vatru. Čim dobijete karamel, dodajte naribani batat. Ostavite na ploči za kuhanje oko 2 minute i povremeno promiješajte. Izvadite karamelizirane batate u posudu i ostavite ih da se ohlade.
2. U zdjelu za miksanje stavite brašno, jaja, šećer, ulje, prašak za pecivo i cimet. Tucite dok ne dobijete homogenu smjesu. Dodajte ohlađene karamelizirane batate i sol te ponovno kratko miješajte.
3. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva (na vrući zrak). Na dno kvadratnog lima za tortu (22 x 22 cm) stavite list papira za pečenje. Namažite stjenke maslacem i posipajte ih brašnom. Prebacite tijesto u lim te stavite u pećnicu da se peče oko 30 minuta – do zlaćane boje. Provjerite je li gotovo čačkalicom. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
4. Za kremu naribajte koru dva limuna i iscijedite njihov sok. U posudu za miksanje stavite maslac, šećer i krem sir. Dodajte koru i sok limete te tucite dok ne dobijete pjenušavu kremu. Prebacite je u vrećicu te stavite u hladnjak da se stisne.
5. Prerežite ohlađenu osnovu napola, tako da dobijete dvije kore. Na jednu koru pomoću vrećice rasporedite dio kreme. Pokrijte drugom, a na nju nanesite ostatak kreme. Posipajte tortu nasjeckanim pistacijama i bademima. Po želji je ukrasite čipsom od batata.
Savjet i trikovi:
Ako vam je ostalo batata, možete od njih pripremiti čips. Skuhajte ih, napravite pire pomiješajte s bjelancima. Na 150 g batata potrebno je 15 g bjelanjaka. Raširite smjesu u tanak sloj na silikonskom podmetaču te je stavite u pećnicu zagrijanu na 80-90 stupnjeva (na vrući zrak) nekih 30-40 minuta. Poslije toga je ohladite, izlomite te koristite za ukras.
Sastojci
Za osnovu torte:
- 350 g batata
- 3 jajeta
- 400 g šećera
- 100 g jestivog ulja (ili maslinovog ulja)
- 225 g brašna
- 13 g praška za pecivo
- 7 g mljevenog cimeta
- 1 prstohvat soli
- maslac i brašno za kalup
Za kremu od limete:
- 2 limete (na sobnoj temperaturi)
- 175 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
- 175 g krem sira (na sobnoj temperaturi)
- 175 g šećera u prahu
- pistacije i sjeckani bademi za ukras