Michel Albert Roux, poznatiji kao Michel Roux Jr. je englesko-francuski kuhar te vlasnik restorana Le Gavroche u Londonu. Kuhar je s dvije Michelinove zvjezdice, a s nama dijeli ukusne francuske regionalne recepte koji će oduševiti svakoga! 

Sastojci

  • 250 g brašna
  • 80 g šećera
  • 2 žlice otopljenog maslaca ili biljnog ulja
  • 2 srednje velika jaja iz slobodnog uzgoja
  • ½ žlice vode od narančina cvijeta
  • Prstohvat soli
  • Biljno ulje za prženje
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema

  • 1. Prosijte brašno u zdjelu, dodajte sve sastojke osim ulja i dobro sve promiješajte da nastane tijesto. Mijesite ga dok ne postane glatko i elastično, uz dodavanje vode, ako je potrebno.
  • 2. Prekrijte tijesto i ostavite da odstoji na hladnom jedan sat.
  • 3. Na pobrašnjenoj površini (najbolje drvenoj) izvaljajte tijesto do debljine od 2 mm. Rastegnite ga prstima ali pazite da ne nastanu rupe.
  • 4. Razrežite tijesto u nejednake komade veličine oko 4 x 8 cm pa svaki komad zarežite oštrim nožem. Tako ćete ih lakše oblikovati tijekom prženja.
  • 5. Zagrijte ulje u velikoj posudi ili fritezi na 180 ºC i pa stavite pržiti po nekoliko komada istovremeno. Kad narastu i dobiju boju okrenite ih da se podjednako isprže s obje strane.
  • 6. Kad dobiju koricu. izvadite ih iz ulja i ocijedite na kuhinjskom ubrusu.
  • 7. Pospite šećerom u prahu i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve