Iskoristite sezonu jagoda i napravite tortu koja će oduševiti goste izgledom i okusom!

Sastojci

  • Za kalup promjera 20 cm
  • Torta:  
  • 220 g maslaca
  • 3 šalice brašna
  • 1 cijela i još četvrtina šalice punomasnog mlijeka
  • 4 velika jaja
  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
  • 1,75 šalice šećera
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1 čajna žličica soli
  • Ružičasta prehrambena boja (što tamnija to bolja)
  • ½ šalice džema od jagoda (bez sjemenki )
  • ½ limuna (korica i sok)
  • Swiss merringue krema s maslacem:
  • 4,5 šalice šećera
  • 18 bjelanjaka
  • 3 prstohvata soli
  • 1320 g maslaca
  • 3 čajne žličice čistog ekstrakta vanilije
  • Ružičasta prehrambena boja

Priprema

  • Torta: Zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva. Postaviti rešetke na gornju i donju trećinu pećnice. Maslacem namastiti kalup za tortu i obložiti s papirom za pečenje te ponovno premazati s maslacem i posuti s brašnom. Višak brašna odstraniti. Pomiješati mlijeko, jaja i vaniliju.
  • Mikserom promiješati brašno, šećer, prašak za pecivo, sol te nastaviti lagano miješati dok se dodaje maslac. Miješati 3 minute dok se ne postane grubo mrvičaste strukture.
  • Polako usipati pola smjese mlijeka, jaja i vanilije. Kada je pjenasto, dodati i drugu polovicu smjese i sve dobro pomiješati. Podijeliti ravnomjerno u pet posudica.
  • U svaku od posuda dodati različitu količinu ružičaste prehrambene boje tako da se dobiju različite nijanse iste. Tako 4 puta, a 5.zdjelica ostaje u žute boje.
  • Staviti svaku zdjelicu u svoj kalup za pečenje i staviti u pećnicu na po 15 minuta. Nakon toga ih izvaditi na tvrdu površinu i pustiti da se ohlade. U maloj posudici zgrijati džem, koricu limuna i limunov sok.
  • Swiss merringue krema: na pari miksati 1,5 šalice šećera, 6 bjelanjaka i prstohvat soli. Miksati dok se šećer ne otopi. Paziti da se ne prekuha. Smije biti toliko toplo da možete probati nadjev rukom (i dno posude također) te da je smjesa naizgled glatka i sjajna.
  • Prebaciti smjesu u posudu od miksera i nastaviti sporo miješati dok je pjenasto te onda ubrzati brzinu miješanja narednih desetak minuta dok se smjesa ne ohladi. Smanjiti brzinu miješanja i dodati 440 g maslaca. Nemojte se zabrinuti ako će krema izgledati kao da je usirena, ponovno će se mikserom vratiti u pjenastu konzistenciju.
  • Prebacite smjesu u drugu posudu i miksajte polako 3-5 minuta dok ne nestanu svi mjehurići. Pokriti s prozirnom folijom. Ponoviti postupak s ostalim sastojcima. Ohladite i pomiješajte.
  • U kremu dodavati kap po kap ružičaste boje dok se ne postigne željena nijansa.
  • Torta se sastavlja tako da je najtamniji biskvit  najdonji a potom ide onaj malo svjetliji, pa još svjetliji sve do posljednjeg, vršnog koji je osnovne, žute boje. Svaki od slojeva se namaže s otprilike 1 šalicom nadjeva. Tortu namažite (svaki biskvit) prvo tankim slojem džema od jagode, potom i s kremom sa svih strana te stavite u hladnjak na 20 tak minuta.
  • Ostatak nadjeva staviti u vrećicu za ukrašavanje s nastavkom za velike latice. Držati vrećicu okomito u odnosu na tortu. Kružiti s nastavkom po torti istovremeno rotirajući samo tortu na stalku za kolače koji to omogućuje. Nadjev nanositi zbijeno u krug jedno do drugoga istovremeno povećavajući površinu. Po istom principu ukrasiti i bočne dijelove torte. Samo nastaviti kružiti okolo. Na kraju mora izgledati kao veliki, ružičasti cvijet.

Povezani recepti

Vidi sve