Okruglica u kruhu
Recept iz: Hazer Amani

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji.
Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova.
2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef.
Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja.
Sastojci
- ½ dugoljastog patlidžana
- ½ tikvice
- crvena paprika babura
- 250 g mljevene junetine
- jušna žlica senfa
- sol
- papar
- maslinovo ulje
- ½ baguettea
- glavica češnjaka
- 2 jaja
- zeleni ljuti feferon
- 4 kriške grojera iz Karsa
- 4 kriške dimljenog čerkeskog sira
- Za turšiju
- čaša vinskog octa
- 3 jušne žlice soli
- 4 jušne žlice kristal-šećera
- crveni luk
Priprema
- 1. Dugoljasti patlidžan i tikvicu po dijagonali narežite na tanke ploške i posolite ploške patlidžana.
- 2. Crvenoj paprici baburi uklonite stabljiku i donji dio, rastvorite papriku tako da bude sasvim ravna i očistite je tako da izrežete koštice i bijele dijelove sa žilicama.
- 3. Masni papir stavite na ravnu podlogu.
- 4. U posudu stavite mljeveno meso, dodajte sol, papar i senf i dobro promiješajte žlicom.
- 5. Mljeveno meso stavite na masni papir, pokrijte ga masnim papirom, stanjite ga lagano ga tukući valjkom za tijesto te ga nekoliko puta izvaljajte tako da bude veličine koja stane u tavu.
- 6. Za turšiju u mali lonac stavite vinski ocat, sol i kristal-šećer te ostavite na laganoj vatri da se sastojci rastope i da uzavri.
- 7. Crveni luk ogulite, razrežite ga po sredini, narežite na kriške poput jabuke i stavite ga u posudu. Kad se sastojci u octu rastope i ocat uzavri, mješavinu prelijte po luku, prekrijte posudu kuhinjskom folijom i ostavite da tako stoji dok sendvič ne bude spreman.
- 8. Grill-tavu stavite na štednjak da se grije.
- 9. Drugu tavu stavite na štednjak, zagrijte i u nju ulijte maslinovo ulje. U zagrijanu tavu poredajte komade patlidžana i tikvica i pržite dok ne omekšaju i ne poprime lagano smeđu boju.
- 10. Baguette razrežite po dužini i rastvorite.
- 11. Kad patlidžani i tikvice budu gotovi, na tavu stavite crvenu papriku baburu i pržite uz okretanje dok ne omekša.
- 12. Glavicu češnjaka razrežite po sredini. Jednom polovicom premažite tavu u kojoj se nalazi paprika, za okus, i ondje ju ostavite. Drugom polovicom premažite dno grill-tave i ostavite je.
- 13. Prženu crvenu papriku baburu izvadite iz tave, u tavu ulijte malo maslinova ulja, ubacite izvaljano mljeveno meso i, kad jedna strana bude pečena, okrenite na drugu.
- 14. U zagrijanu grill-tavu stavite rastvoreni kruh i zagrijavajte dok na njemu ne ostane lagani trag tave.
- 15. Kad jedna strana pljeskavice bude pečena i okrenete na drugu, zagrijani kruh izvadite iz grill-tave i opet rastvoren stavite na pljeskavicu. Još ih neko vrijeme tako zajedno pržite kako bi kruh upio okus pljeskavice.
- 16. Ljuti zeleni feferon sitno narežite po dužini, stavite do pljeskavice i pustite da se peče.
- 17. Dva jaja razbijte u posudu, istucite, ulijte u grill-tavu i ispecite kao omlet. U tom trenu iz tave izvadite češnjak.
- 18. Narežite karski grojer i dimljeni čerkeski sir na kriške.
- 19. Kada je omlet gotov, uzmite kruh i stavite ga na njega. Potom okrenite tavu i odvojite jaje od nje.
- 20. Rastvorite masni papir i na njega stavite kruh s jajetom.
- 21. Na kruh s jajetom stavite pljeskavicu i na jedan kraj poredajte povrće, feferone i sir.
- 22. Kako se sastojci ne bi rasuli, s pomoću masnog papira presavijte kruh, sendvič umotajte u masni papir i po dijagonali razrežite na dva ili tri dijela. Nakon toga uklonite masni papir.
- 23. Sendvič stavite na tanjur za posluživanje. Uz njega poslužite i ukiseljeni luk koji ste pripremili.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Warren Mendes
Kobasica Boerewors u tijestu
Recepti Luke Nguyen
Svinjska rebarca u soku mladog kokosa (suon ram man)
Recepti Justine Schofield
Bistecca Fiorentina
Recepti Luke Nguyen
Salata sa zelenom papajom i sušenim bizonovim mesom
Recepti Adam Liaw
Janjeća lopatica s hrskavim krumpirom iz pećnice
Recepti Hera Te Kurapa
Sporo pečena plećka, pire od bundeve i mlade brokule
Recepti Mark Moriarty
Burritosi sa steakom
Recepti Mark Moriarty
Porchetta
Recepti Mark Moriarty
Giros s janjetinom
Recepti Mark Moriarty
Janjeći boulangère