Okruglica u kruhu

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. 

Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova.
2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef.
 
Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja. 

Sastojci

  • ½ dugoljastog patlidžana
  • ½ tikvice
  • crvena paprika babura
  • 250 g mljevene junetine
  • jušna žlica senfa
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
  • ½ baguettea
  • glavica češnjaka
  • 2 jaja
  • zeleni ljuti feferon
  • 4 kriške grojera iz Karsa
  • 4 kriške dimljenog čerkeskog sira
  • Za turšiju
  • čaša vinskog octa
  • 3 jušne žlice soli
  • 4 jušne žlice kristal-šećera
  • crveni luk

Priprema

  • 1. Dugoljasti patlidžan i tikvicu po dijagonali narežite na tanke ploške i posolite ploške patlidžana.
  • 2. Crvenoj paprici baburi uklonite stabljiku i donji dio, rastvorite papriku tako da bude sasvim ravna i očistite je tako da izrežete koštice i bijele dijelove sa žilicama.
  • 3. Masni papir stavite na ravnu podlogu.
  • 4. U posudu stavite mljeveno meso, dodajte sol, papar i senf i dobro promiješajte žlicom.
  • 5. Mljeveno meso stavite na masni papir, pokrijte ga masnim papirom, stanjite ga lagano ga tukući valjkom za tijesto te ga nekoliko puta izvaljajte tako da bude veličine koja stane u tavu.
  • 6. Za turšiju u mali lonac stavite vinski ocat, sol i kristal-šećer te ostavite na laganoj vatri da se sastojci rastope i da uzavri.
  • 7. Crveni luk ogulite, razrežite ga po sredini, narežite na kriške poput jabuke i stavite ga u posudu. Kad se sastojci u octu rastope i ocat uzavri, mješavinu prelijte po luku, prekrijte posudu kuhinjskom folijom i ostavite da tako stoji dok sendvič ne bude spreman.
  • 8. Grill-tavu stavite na štednjak da se grije.
  • 9. Drugu tavu stavite na štednjak, zagrijte i u nju ulijte maslinovo ulje. U zagrijanu tavu poredajte komade patlidžana i tikvica i pržite dok ne omekšaju i ne poprime lagano smeđu boju.
  • 10. Baguette razrežite po dužini i rastvorite.
  • 11. Kad patlidžani i tikvice budu gotovi, na tavu stavite crvenu papriku baburu i pržite uz okretanje dok ne omekša.
  • 12. Glavicu češnjaka razrežite po sredini. Jednom polovicom premažite tavu u kojoj se nalazi paprika, za okus, i ondje ju ostavite. Drugom polovicom premažite dno grill-tave i ostavite je.
  • 13. Prženu crvenu papriku baburu izvadite iz tave, u tavu ulijte malo maslinova ulja, ubacite izvaljano mljeveno meso i, kad jedna strana bude pečena, okrenite na drugu.
  • 14. U zagrijanu grill-tavu stavite rastvoreni kruh i zagrijavajte dok na njemu ne ostane lagani trag tave.
  • 15. Kad jedna strana pljeskavice bude pečena i okrenete na drugu, zagrijani kruh izvadite iz grill-tave i opet rastvoren stavite na pljeskavicu. Još ih neko vrijeme tako zajedno pržite kako bi kruh upio okus pljeskavice.
  • 16. Ljuti zeleni feferon sitno narežite po dužini, stavite do pljeskavice i pustite da se peče.
  • 17. Dva jaja razbijte u posudu, istucite, ulijte u grill-tavu i ispecite kao omlet. U tom trenu iz tave izvadite češnjak.
  • 18. Narežite karski grojer i dimljeni čerkeski sir na kriške.
  • 19. Kada je omlet gotov, uzmite kruh i stavite ga na njega. Potom okrenite tavu i odvojite jaje od nje.
  • 20. Rastvorite masni papir i na njega stavite kruh s jajetom.
  • 21. Na kruh s jajetom stavite pljeskavicu i na jedan kraj poredajte povrće, feferone i sir.
  • 22. Kako se sastojci ne bi rasuli, s pomoću masnog papira presavijte kruh, sendvič umotajte u masni papir i po dijagonali razrežite na dva ili tri dijela. Nakon toga uklonite masni papir.
  • 23. Sendvič stavite na tanjur za posluživanje. Uz njega poslužite i ukiseljeni luk koji ste pripremili.

Povezani recepti

Vidi sve