Čokoladni čupavci
Recept iz: Kirsten Tibballs

Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- 235 g jaja
- 1 žličica paste od vanilije
- 125 g šećera
- 100 g običnog brašna
- 20 g kakaa u prahu
- 4 g soli
- 25 g neslanog maslaca
- Džem od maline
- 140 g zaleđenih malina
- 115 g šećera
- 30 g tekuće glukoze
- Čokoladni sirup za umakanje
- 240 g šećera
- 240 ml vode
- 90 g kakaa u prahu
- 40 g džema od maline
- Kokosova glazura
- 180 g nasjeckanog kokosa
- 25 g kakaa u prahu
Priprema
- Čokoladni biskvit-Jaja, vaniliju i šećer u posudi mikserom mutite dok ne dobijete pjenu. Zatim brašno, kakao u prahu i sol umutite žlicom. Otopite maslac i dodajte malo pripremljene smjese za biskvit. Stavite smjesu za biskvit u četvrtasti lim dužine 160 mm i u pećnici s ventilatorom pecite na 165°C, 30 do 35 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kad se smjesa ohladi, prekrijte je plastičnom folijom i stavite je u zamrzivač. Smjesa za biskvit u zamrzivaču može stajati nekoliko tjedana.
- Džem od maline-Maline, šećer i glukozu stavite u lončić i miješajući prokuhajte. Zagrijte dok ne dostigne 103°C ili, ako nemate termometar, provjeravajte džem dok ne dobije gustoću pekmeza. Izvadite džem iz lončića i stavite ga u posudu. Prekrijte je plastičnom folijom koja dodiruje površinu džema. Ako nemate vremena, možete upotrijebiti i kupovni džem.
- Čokoladni sirup za umakanje-U lončiću prokuhajte šećer, vodu, kakao u prahu i džem od maline. Miješajte kuhačom i kad se sve sjedini, ostavite sa strane da se ohladi. Sirup se može napraviti do četiri dana unaprijed i držati u hladnjaku ili zamrzivaču.
- Kokosova glazura-Kokos i kakao u prahu rukom izmiješajte u posudi.
- Spajanje-Izvadite biskvit iz zamrzivača i nazubljenim nožem odsijecite vrh. Dok je još zamrznut, biskvit narežite na devet jednakih porcija. Drškom žličice u sredini svakog biskvita probušite rupu, ali ne do kraja. Napunite ga džemom od maline koristeći žlicu ili vrećicu za šlag. Svaki napunjeni biskvit umočite u čokoladni sirup i kokosovu glazuru. Kolač u nepropusnoj posudi može dva dana stajati na sobnoj temperaturi.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Makovnjača
Recepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća