Čokoladni čupavci

Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Sastojci

  • 235 g jaja
  • 1 žličica paste od vanilije
  • 125 g šećera
  • 100 g običnog brašna
  • 20 g kakaa u prahu
  • 4 g soli
  • 25 g neslanog maslaca
  • Džem od maline
  • 140 g zaleđenih malina
  • 115 g šećera
  • 30 g tekuće glukoze
  • Čokoladni sirup za umakanje
  • 240 g šećera
  • 240 ml vode
  • 90 g kakaa u prahu
  • 40 g džema od maline
  • Kokosova glazura
  • 180 g nasjeckanog kokosa
  • 25 g kakaa u prahu

Priprema

  • Čokoladni biskvit-Jaja, vaniliju i šećer u posudi mikserom mutite dok ne dobijete pjenu. Zatim brašno, kakao u prahu i sol umutite žlicom. Otopite maslac i dodajte malo pripremljene smjese za biskvit. Stavite smjesu za biskvit u četvrtasti lim dužine 160 mm i u pećnici s ventilatorom pecite na 165°C, 30 do 35 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kad se smjesa ohladi, prekrijte je plastičnom folijom i stavite je u zamrzivač. Smjesa za biskvit u zamrzivaču može stajati nekoliko tjedana.
  • Džem od maline-Maline, šećer i glukozu stavite u lončić i miješajući prokuhajte. Zagrijte dok ne dostigne 103°C ili, ako nemate termometar, provjeravajte džem dok ne dobije gustoću pekmeza. Izvadite džem iz lončića i stavite ga u posudu. Prekrijte je plastičnom folijom koja dodiruje površinu džema. Ako nemate vremena, možete upotrijebiti i kupovni džem.
  • Čokoladni sirup za umakanje-U lončiću prokuhajte šećer, vodu, kakao u prahu i džem od maline. Miješajte kuhačom i kad se sve sjedini, ostavite sa strane da se ohladi. Sirup se može napraviti do četiri dana unaprijed i držati u hladnjaku ili zamrzivaču.
  • Kokosova glazura-Kokos i kakao u prahu rukom izmiješajte u posudi.
  • Spajanje-Izvadite biskvit iz zamrzivača i nazubljenim nožem odsijecite vrh. Dok je još zamrznut, biskvit narežite na devet jednakih porcija. Drškom žličice u sredini svakog biskvita probušite rupu, ali ne do kraja. Napunite ga džemom od maline koristeći žlicu ili vrećicu za šlag. Svaki napunjeni biskvit umočite u čokoladni sirup i kokosovu glazuru. Kolač u nepropusnoj posudi može dva dana stajati na sobnoj temperaturi.

Povezani recepti

Vidi sve