Čokoladni čupavci

Čokoladni čupavci

Opis

Čokoladni biskvit

Jaja, vaniliju i šećer u posudi mikserom mutite dok ne dobijete pjenu. Zatim brašno, kakao u prahu i sol umutite žlicom. Otopite maslac i dodajte malo pripremljene smjese za biskvit. Stavite smjesu za biskvit u četvrtasti lim dužine 160 mm i u pećnici s ventilatorom pecite na 165°C, 30 do 35 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kad se smjesa ohladi, prekrijte je plastičnom folijom i stavite je u zamrzivač. Smjesa za biskvit u zamrzivaču može stajati nekoliko tjedana.

Džem od maline

Maline, šećer i glukozu stavite u lončić i miješajući prokuhajte. Zagrijte dok ne dostigne 103°C ili, ako nemate termometar, provjeravajte džem dok ne dobije gustoću pekmeza. Izvadite džem iz lončića i stavite ga u posudu. Prekrijte je plastičnom folijom koja dodiruje površinu džema. Ako nemate vremena, možete upotrijebiti i kupovni džem.

Čokoladni sirup za umakanje

U lončiću prokuhajte šećer, vodu, kakao u prahu i džem od maline. Miješajte kuhačom i kad se sve sjedini, ostavite sa strane da se ohladi. Sirup se može napraviti do četiri dana unaprijed i držati u hladnjaku ili zamrzivaču.

Kokosova glazura

Kokos i kakao u prahu rukom izmiješajte u posudi.

Spajanje

Izvadite biskvit iz zamrzivača i nazubljenim nožem odsijecite vrh. Dok je još zamrznut, biskvit narežite na devet jednakih porcija. Drškom žličice u sredini svakog biskvita probušite rupu, ali ne do kraja. Napunite ga džemom od maline koristeći žlicu ili vrećicu za šlag. Svaki napunjeni biskvit umočite u čokoladni sirup i kokosovu glazuru. Kolač u nepropusnoj posudi može dva dana stajati na sobnoj temperaturi.

Sastojci

Čokoladni biskvit

  • 235 g jaja
  • 1 žličica paste od vanilije
  • 125 g šećera
  • 100 g običnog brašna
  • 20 g kakaa u prahu
  • 4 g soli
  • 25 g neslanog maslaca

Džem od maline

  • 140 g zaleđenih malina
  • 115 g šećera
  • 30 g tekuće glukoze

Čokoladni sirup za umakanje

  • 240 g šećera
  • 240 ml vode
  • 90 g kakaa u prahu
  • 40 g džema od maline

Kokosova glazura

  • 180 g nasjeckanog kokosa
  • 25 g kakaa u prahu

Povezani recepti