Čokoladni truffle s karamelom
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- 110 ml vrhnja za šlag
- 20 g meda
- 22 g kvalitetne mliječne čokolade (A)
- 65 g kvalitetne tamne čokolade
- 50 g maslaca od kikirikija
- 15 ml likera od karamele
- 335 g kvalitetne mliječne čokolade (B)
- 335 g šećera u prahu
Priprema
- Prokuhajte vrhnje za šlag i med. Stavite mliječnu čokoladu (A) i tamnu čokoladu u drugi lonac i u njega ulijte vruću smjesu vrhnja i meda. Miješajte dok se sva čokolada ne rastopi.
- Dodajte maslac od kikirikija i miješajte da se sve sjedini. Na kraju dodajte liker od karamele. Pokrijte smjesu plastičnom folijom i ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi. Pokrijte lim papirom za pečenje i stavite smjesu u vrećicu za šlag s otvorom od 10 mm.
- Istisnite cjevčice na lim i ostavite da odstoji tri sata na sobnoj temperaturi. Kad se smjesa slegne, izrežite u listiće dužine 3 cm.
- Otopite čokoladu (B) ili je otopite postepeno ako sadrži kakao maslac. Kako biste je otopili, stavite čokoladu u plastičnu posudu i ugrijte je u mikrovalnoj pećnici 30 sekundi dok ne dobijete smjesu od 50% tekuće i 50% čvrste čokolade.
- Zatim miješajte dok se sva čokolada ne otopi. Pomoću vilice umočite listiće u čokoladu i zatim ih uvaljajte u šećer u prahu. Izvadite iz šećera nakon 10 minuta kako bi se čokolada slegnula.
- Truffle možete držati u nepropusnoj posudi do dva tjedna na sobnoj temperaturi.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Panna cotta s jagodama poširanima u pjenušcu
Recepti Luca Ciano
Sorbet od bosiljka s mrvicama i džemom
Recepti Lora i Stoyan
Browniji s višnjama i glazurom od snijega
Recepti Lora i Stoyan
Mini gibanice od pirovog brašna
Recepti Lora i Stoyan
Karamel-krema s jagodama
Recepti Lora i Stoyan
Palačinke s kvascem
Recepti Luca Ciano
Nabujak od parmezana s poširanim kruškama začinjen lambrusco vinom
Recepti Mary Berry
Kolač sa limunom
Recepti Primož Dolničar
Marmelada od borovnice i marmelada od maline
Recepti Primož Dolničar
Kompot od marelica