Čokoladni tart sa slanim karamelom
Recept iz: Rachel Allen
PRIPREMA
1. Slatko prhko tijesto: stavite brašno, maslac i šećer u prahu u multipraktik i kratko miksajte dok se maslac ne pretvori u male grudice. Dodajte pola žumanjaka i nastavite miksati još nekoliko sekundi ili dok smjesa ne postane kompaktna. Možda ćete morati dodati još malo žumanjka, ali ne previše jer bi smjesa trebala biti dovoljno vlažna da se ne raspada. Prstima utrljajte maslac u brašno i šećer u prahu dok ne dobijete smjesu nalik grubim krušnim mrvicama. Dodajte onoliko žumanjka koliko je potrebno da tijesto oblikujete u kuglu. Preostale žumanjke sačuvajte za poslije.
2. Rukama razvaljajte tijesto dok ne bude oko 2 cm debelo. Zatim ga zamotajte u plastičnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku barem 30 minuta.
3. Nakon što se dovoljno ohladilo, premažite maslacem 2-3 cm dubok kalup za tart s odvojivim dnom te izvadite tijesto iz hladnjaka i stavite ga između dviju plastičnih folija (većih od kalupa za tart). Valjkom za tijesto razvaljajte tijesto na najviše 5 mm debljine. Pazite da bude okruglo i dovoljno veliko da prekrije i dno i stranice kalupa.
4. Skinite gornji sloj folije, uvucite ruku dlanom prema gore pod donji sloj folije i preokrenite tijesto (tako da folija sad bude na vrhu) te ga oprezno spustite u kalup. Prstima dobro utisnite tijesto u rubove kalupa (nemojte još micati foliju) te palcem uredno odrežite višak tijesta oko kalupa. Skinite foliju, izbodite tijesto vilicom i ostavite ga u hladnjaku 30-ak minuta ili u zamrzivaču 10 minuta.
5. Zagrijte pećnicu na 160 °C. Izvadite tijesto iz hladnjaka i obložite ga folijom ili papirom za pečenje, ostavljajući da visi preko rubova. Ispunite ga keramičkim kuglicama za pečenje ili sušenim mahunarkama (i jedne i druge možete upotrijebiti više puta) i zatim stavite u pećnicu na 15-20 minuta ili dok se dno tijesta ne posuši. Izvadite tijesto iz pećnice, maknite keramičke kuglice i foliju/papir, premažite dno tijesta preostalim žumanjkom i zatim ga stavite u pećnicu na još 3 minute ili dok ne poprimi laganu zlatnu boju. Izvadite tijesto iz pećnice iz odložite ga sa strane.
6. Karamel: Stavite šećer i 75 ml vode u lonac s debelim dnom na laganoj vatri i miješajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte maslac, miješanjem ga rastopite, pojačajte vatru na srednje jaku i ostavite da se krčka, povremeno miješajući, 15-ak minuta ili dok smjesa ne poprimi boju karamela. Dodajte vrhnje i morsku sol i ostavite da vrije još 2-3 minute dok se ne karamelizira. Ostavite da se ohladi.
7. Čokoladni sloj: Umutite šećer, jaja i žumanjke dok se ne zgusnu i poprime kremastu boju. Lagano otopite čokoladu i maslac u posudi iznad lonca kipuće vode (posuda ne smije dodirivati vodu), ostavite da se čokolada ohladi jednu minutu i zatim je dodajte u smjesu šećera i jaja te sve zajedno miješajte dok ne postane glatko i sjajno.
8. Prelijte karamel preko ohlađenog tijesta i zatim na to ravnomjerno razmažite čokoladnu smjesu. Stavite u pećnicu na 20-ak minuta. Pustite da se tart ohladi u kalupu 40-45 minuta i zatim ga izvadite iz kalupa i poslužite u kriškama.
Sastojci
- Za slatko prhko tijesto200 g glatkog brašna 100 g rashlađenog maslaca narezanog na kockice (i još malo za podmazivanje) 1 žlica šećera u prahu 1/2 - 1 jaje lagano izmućkanoZa karamel225 g kristalnog šećera 100 g rashlađenog maslaca narezanog na kockice (i još malo za podmazivanje) 100 ml punomasnog vrhnja ili običnog vrhnja 1 čajna žličica morske soli u ljuskicamaZa čokoladni sloj100 g kristalnog šećera 2 jaja 2 žumanjka 250 g tamne čokolade 150 g maslaca narezanog na kockice
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Rachel Allen
Salata od komorača, grejpfruta i fete
Recepti Rachel Allen
Španjolske školjke
Recepti Rachel Allen
Torta od jagoda i nektarina
Recepti Rachel Allen
Tarka dahl
Recepti Rachel Allen
Piletina biryani
Recepti Rachel Allen
Nered od manga i malina
Recepti Rachel Allen
Huevos rancheros
Recepti Rachel Allen
Pitta kruščIćI sa začinjenom janjetinom
Recepti Rachel Allen
Fattoush
Recepti Rachel Allen
Orašasta salata s kvinojom