Čokoladni sufle

Čokoladni sufle

Opis

Način pripreme:

1. Za preljev zagrijte mlijeko s polovicom šećera. Izmiješajte žutanjke s ostatkom šećera. Temperirajte žutanjke u vrućem mlijeku, prelijte u lonac i kuhajte na slaboj vatri uz neprestano miješanje dok temperatura ne dosegne 81 stupanj. Maknite s plamena i umiješajte želatinu u preljev. Zalijte čokoladu smjesom i pasirajte. Ostavite preljev po strani.

2. Dobro namažite dno kalupa za brule maslacem, a poslije toga i stjenke – započnite od dna prema gore do ruba kalupa. Napunite jedan namazani kalup šećerom, a zatim presipajte šećer u posudu, a kako okrećete kalup tako će se šećer zalijepiti posvuda pa i po rubovima. Tako priredite sve kalupe.  

3. Stavite bjelanca u mikser da se istuku te im postupno dodajte šećer. Trebate dobiti ne jako čvrst snijeg. Za to vrijeme rastopite čokoladu u vodenoj kupelji. Maknite s vatre i u toploj čokoladi rastopite maslac. Dobro promiješajte. Dodajte žutanjke te ponovno promiješajte. Na kraju uspite kakao, promiješajte žičanom mutilicom da se dobro rastopi. Postupno čokoladnoj smjesi dodavajte istučeni bjelanjak i pažljivo miješajte. Jednom kad dobijete ujednačenu smjesu, prestanite miješati da ne bi izašao zrak iz bjelanjaka.  

4. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva (na vrući zrak). Napunite kalupe smjesom do vrha pomoću žlice, ali nemojte natiskivati. Poravnajte špatulom od sredine prema jednom kraju, a zatim od sredina na drugu stranu i tako još četiri puta.   

5. Ispecite ih za 10 minuta (vrijeme ovisi o pećnici). Izvadite iz pećnice, posipajte šećerom u prahu. Žlicom zagrabite preljev i stavite na sredinu suflea, kojeg probijate tako da uđe i unutra.

Sastojci

Sastojci

  • 200 g crne čokolade
  • 120 g maslaca
  • 40 g kakaa u prahu
  • 70 g žutanjaka
  • 320 g bjelanjaca
  • 150 g šećera
  • meki maslac za mazanje
  • šećer za kalupe

Za čokoladni preljev

  • 380 g svježeg mlijeka
  • 70 g žutanjaka
  • 35 g šećera
  • 150 g crne čokolade
  • 3 g želatine (u listićima)

Povezani recepti