Čokoladni sufle
Recept iz: Pavel Pavlov

Pavel Pavlov rođen je u Sofiji 21.12.1987. Odrastao je u Bankyji - lijepom gradu, poznatom po svojim prirodnim mineralnim izvorima. U srednjoj školi specijalizirao se za kuharstvo, a školovanje je nastavio na kulinarskoj akademiji u Sofiji. Tijekom svoje edukacije radio je u otmjenim restoranima poput Pirandella u Nizozemskoj te SolBara (1 Michelinova zvjezdica) u Kaliforniji. Od 2010. živi u Norveškoj, gdje nastavlja s usavršavanjem te pronalazi strast u slasticama. Pavlova inspiracija u kuhinji dolazi od novih kulinarskih tendencija i izazova s kojima se susreće na različitim tečajevima koje pohađa. Nema omiljeno jelo, no kaže kako nema do kuhinje uz koju je odrastao - bugarske. Prema njegovom mišljenju, uspjeh nekog jela praćen je pokušajima i pogreškama, koji su nužni ne bi li se došlo do savršene kombinacije.
Sastojci
- 200 g crne čokolade
- 120 g maslaca
- 40 g kakaa u prahu
- 70 g žutanjaka
- 320 g bjelanjaca
- 150 g šećera
- meki maslac za mazanje
- šećer za kalupe
- 380 g svježeg mlijeka
- 70 g žutanjaka
- 35 g šećera
- 150 g crne čokolade
- 3 g želatine (u listićima)
Priprema
- 1. Za preljev zagrijte mlijeko s polovicom šećera. Izmiješajte žutanjke s ostatkom šećera. Temperirajte žutanjke u vrućem mlijeku, prelijte u lonac i kuhajte na slaboj vatri uz neprestano miješanje dok temperatura ne dosegne 81 stupanj. Maknite s plamena i umiješajte želatinu u preljev. Zalijte čokoladu smjesom i pasirajte. Ostavite preljev po strani.
- 2. Dobro namažite dno kalupa za brule maslacem, a poslije toga i stjenke – započnite od dna prema gore do ruba kalupa. Napunite jedan namazani kalup šećerom, a zatim presipajte šećer u posudu, a kako okrećete kalup tako će se šećer zalijepiti posvuda pa i po rubovima. Tako priredite sve kalupe.
- 3. Stavite bjelanca u mikser da se istuku te im postupno dodajte šećer. Trebate dobiti ne jako čvrst snijeg. Za to vrijeme rastopite čokoladu u vodenoj kupelji. Maknite s vatre i u toploj čokoladi rastopite maslac. Dobro promiješajte. Dodajte žutanjke te ponovno promiješajte. Na kraju uspite kakao, promiješajte žičanom mutilicom da se dobro rastopi. Postupno čokoladnoj smjesi dodavajte istučeni bjelanjak i pažljivo miješajte. Jednom kad dobijete ujednačenu smjesu, prestanite miješati da ne bi izašao zrak iz bjelanjaka.
- 4. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva (na vrući zrak). Napunite kalupe smjesom do vrha pomoću žlice, ali nemojte natiskivati. Poravnajte špatulom od sredine prema jednom kraju, a zatim od sredina na drugu stranu i tako još četiri puta.
- 5. Ispecite ih za 10 minuta (vrijeme ovisi o pećnici). Izvadite iz pećnice, posipajte šećerom u prahu. Žlicom zagrabite preljev i stavite na sredinu suflea, kojeg probijate tako da uđe i unutra.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća