Čokoladni sufle

Pavel Pavlov rođen je u Sofiji 21.12.1987. Odrastao je u Bankyji - lijepom gradu, poznatom po svojim prirodnim mineralnim izvorima. U srednjoj školi specijalizirao se za kuharstvo, a školovanje je nastavio na kulinarskoj akademiji u Sofiji. Tijekom svoje edukacije radio je u otmjenim restoranima poput Pirandella u Nizozemskoj te SolBara (1 Michelinova zvjezdica) u Kaliforniji. Od 2010. živi u Norveškoj, gdje nastavlja s usavršavanjem te pronalazi strast u slasticama. Pavlova inspiracija u kuhinji dolazi od novih kulinarskih tendencija i izazova s kojima se susreće na različitim tečajevima koje pohađa. Nema omiljeno jelo, no kaže kako nema do kuhinje uz koju je odrastao - bugarske. Prema njegovom mišljenju, uspjeh nekog jela praćen je pokušajima i pogreškama, koji su nužni ne bi li se došlo do savršene kombinacije.

Sastojci

  • 200 g crne čokolade
  • 120 g maslaca
  • 40 g kakaa u prahu
  • 70 g žutanjaka
  • 320 g bjelanjaca
  • 150 g šećera
  • meki maslac za mazanje
  • šećer za kalupe
  • 380 g svježeg mlijeka
  • 70 g žutanjaka
  • 35 g šećera
  • 150 g crne čokolade
  • 3 g želatine (u listićima)

Priprema

  • 1. Za preljev zagrijte mlijeko s polovicom šećera. Izmiješajte žutanjke s ostatkom šećera. Temperirajte žutanjke u vrućem mlijeku, prelijte u lonac i kuhajte na slaboj vatri uz neprestano miješanje dok temperatura ne dosegne 81 stupanj. Maknite s plamena i umiješajte želatinu u preljev. Zalijte čokoladu smjesom i pasirajte. Ostavite preljev po strani.
  • 2. Dobro namažite dno kalupa za brule maslacem, a poslije toga i stjenke – započnite od dna prema gore do ruba kalupa. Napunite jedan namazani kalup šećerom, a zatim presipajte šećer u posudu, a kako okrećete kalup tako će se šećer zalijepiti posvuda pa i po rubovima. Tako priredite sve kalupe.  
  • 3. Stavite bjelanca u mikser da se istuku te im postupno dodajte šećer. Trebate dobiti ne jako čvrst snijeg. Za to vrijeme rastopite čokoladu u vodenoj kupelji. Maknite s vatre i u toploj čokoladi rastopite maslac. Dobro promiješajte. Dodajte žutanjke te ponovno promiješajte. Na kraju uspite kakao, promiješajte žičanom mutilicom da se dobro rastopi. Postupno čokoladnoj smjesi dodavajte istučeni bjelanjak i pažljivo miješajte. Jednom kad dobijete ujednačenu smjesu, prestanite miješati da ne bi izašao zrak iz bjelanjaka.  
  • 4. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva (na vrući zrak). Napunite kalupe smjesom do vrha pomoću žlice, ali nemojte natiskivati. Poravnajte špatulom od sredine prema jednom kraju, a zatim od sredina na drugu stranu i tako još četiri puta.   
  • 5. Ispecite ih za 10 minuta (vrijeme ovisi o pećnici). Izvadite iz pećnice, posipajte šećerom u prahu. Žlicom zagrabite preljev i stavite na sredinu suflea, kojeg probijate tako da uđe i unutra.

Povezani recepti

Vidi sve