Opis

Priprema:

Za ovaj recept trebat će vam mikser i termometar. Bademe na 160°C pecite 15 minuta ili dok ne dobiju svijetlosmeđu boju. Dodajte pistacije i odložite na toplo. Obložite lim papirom za pečenje. Pomiješajte kukuruzno brašno i šećer u prahu i malo posipajte po limu (smjesu ćete koristiti kasnije u receptu).

U lončiću skuhajte šećer (A),glukozu i vodu. Kad smjesa dostigne 110°C, bjelanjke i vinski prašak stavite u drugu posudu i izmiksajte. Zatim dodajte kristalni šećer (B). U zasebni lonac dodajte med i prokuhajte ga. Kad med dostigne 130°C, dodajte ga u smjesu s umućenim bjelanjcima. Kad smjesa sa šećerastim sirupom dostigne  170°C, dodajte je u snijeg od bjelanjaka. Pazite da smjesa dok je izlijevate ne udara u lopatice miksera. Sve izmiješajte na niskoj brzini. Zatim zaustavite mikser i lopatice zamijenite dodatkom za miješanje. Dok miješate, pazite da se smjesa previše ne zgusne. Sitno nasjeckajte crnu čokoladu i dodajte u nugat-smjesu pa dodajte tople bademe, pistacije i voće. Kad se sve sjedini, prestanite miksati.

Izvadite nugat-smjesu iz posude i utisnite je u lim. Posipajte površinu smjesom kukuruznog brašna i šećera u prahu. Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Zatim nožem narežite na kockice koje možete čuvati u plastičnoj kutiji.

Sastojci

Sastojci

  • 180 g blanširanih badema
  • 80 g pistacija
  • 60 g kukurznog brašna
  • 60 g šećera u prahu
  • 500 g šećera (A)
  • 110 g tekuće glukoze
  • 270 g vode
  • 120 g bjelanjaka
  • 4 g vinskog praška za pecivo
  • 30 g šećera (B)
  • 300 g meda
  • 1220 g kvalitetne tamne čokolade
  • 100 g kandiranih trešanja
  • 40 g suhih brusnica

Povezani recepti