Čokoladni namaz s lješnjacima

Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu. Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.

Sastojci

  • 425 g cijelih lješnjaka
  • 1 žličica morske soli
  • 15 žličica meda
  • 15 žlica ulja od lješnjaka ili kikirikija
  • 150 g kvalitetne mliječne čokolade

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 160°C.
  • 2. Stavite lješnjake na lim prekriven papirom za pečenje i pecite 15-20 minuta. Ako se kora još lijepi za lješnjake, nastavite ih peći dok se kora ne odvoji.
  • 3. Izvadite lješnjake iz pećnice i ostavite ih da se ohlade. Kad se ohlade, stavite lješnjake u čistu vrećicu za čaj i trljajte ih dok im se korica ne oljušti.
  • 4. Stavite ohlađene lješnjake, sol i med u blender i miješajte ih na visokoj brzini jednu minutu. Skinite ostatke s ruba posude. Ponovno uključite blender i miksajte dok ulijevate ulje.
  • 5. Nastavite miješati dok se smjesa ne sjedini.
  • 6. Otopite čokoladu u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi. Miješajte u pauzama između zagrijavanja. Kad se sva čokolada otopi dodajte čokoladu u smjesu i nastavite miješati. Kad se smjesa u potpunosti sjedini, ulijte je u staklenke i zatvorite ih.
  • 7. Namaz može stajati na sobnoj temperaturi do osam tjedana.

Povezani recepti

Vidi sve