Čokoladni mousse "Rajsko blato"
Božana Katsarova pobjednica je treće sezone bugarskog Masterchefa. Hranu doživljava kao umjetnost i način izražavanja, a u svojoj kulinarskoj emisiji Nova balkanska kuhinja s Božanom gledateljima predstavlja svoju viziju balkanskih specijaliteta.

 

Sastojci

  • 250 g crne čokolade 70%
  • 100 g maslaca
  • 200 g žumanjaka
  • 300 g bjelanjaka
  • 100 g šećera
  • 200 ml punomasnog svježeg mlijeka
  • 150 ml tekućeg vrhnja životinjskog podrijetla
  • 1 štapić vanilije
  • 70 g šećera
  • 3 žumanjka
  • 200 g badema u listićima
  • 1 bjelanjak
  • 1 žlica šećera u prahu

Priprema

  • 1. Čokoladu narežite (ili upotrijebite čokoladni čips) i stavite u posudu. Dodajte maslac narezan na komade i rastopite smjesu na pari.
  • 2. Isipajte 200 g žumanjaka u posudu i dodajte rastopljenu čokoladu. Promiješajte špatulom dok smjesa ne bude homogena.
  • 3. Bjelanjke istucite mikserom. Polako dodajte šećer tako da miksate najvećom brzinom dok ne nastane tvrdi snijeg. U tučene bjelanjke dodajte malo čokoladne smjese i oprezno miješajte špatulom. Dodajte preostalu čokoladnu smjesu i miješajte da ne izgubite zrak iz smjese. Posudu prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku bar 30 minuta.
  • 4. Za hrskave bademe isipajte bademe u lim prekriven papirom za pečenje. Dodajte bjelanjak i šećer u prahu, promiješajte i razvucite u jedan sloj. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 5 minuta. Izvadite, promiješajte i pecite još 5 minuta. Ponovite postupak dok svi bademi ne pozlate.
  • 5. Za englesku kremu ulijte svježe mlijeko i vrhnje u lončić. Dodajte naribanu srčiku vanilije i promiješajte. Čim smjesa dođe do točke ključanja, dodajte jedan po jedan žumanjak te snažno miješajte pjenjačom. Kremu stavite u slastičarku vrećicu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku.
  • 6. U duboki tanjur stavite 1 zaimaču engleske kreme. U nju dodajte kuglicu čokoladnog moussea. Pospite hrskavim bademima.

Povezani recepti

Vidi sve