Čokoladni mousse "Rajsko blato"
Recept iz: Božana Katsarova

Božana Katsarova pobjednica je treće sezone bugarskog Masterchefa. Hranu doživljava kao umjetnost i način izražavanja, a u svojoj kulinarskoj emisiji Nova balkanska kuhinja s Božanom gledateljima predstavlja svoju viziju balkanskih specijaliteta.
Sastojci
- 250 g crne čokolade 70%
- 100 g maslaca
- 200 g žumanjaka
- 300 g bjelanjaka
- 100 g šećera
- 200 ml punomasnog svježeg mlijeka
- 150 ml tekućeg vrhnja životinjskog podrijetla
- 1 štapić vanilije
- 70 g šećera
- 3 žumanjka
- 200 g badema u listićima
- 1 bjelanjak
- 1 žlica šećera u prahu
Priprema
- 1. Čokoladu narežite (ili upotrijebite čokoladni čips) i stavite u posudu. Dodajte maslac narezan na komade i rastopite smjesu na pari.
- 2. Isipajte 200 g žumanjaka u posudu i dodajte rastopljenu čokoladu. Promiješajte špatulom dok smjesa ne bude homogena.
- 3. Bjelanjke istucite mikserom. Polako dodajte šećer tako da miksate najvećom brzinom dok ne nastane tvrdi snijeg. U tučene bjelanjke dodajte malo čokoladne smjese i oprezno miješajte špatulom. Dodajte preostalu čokoladnu smjesu i miješajte da ne izgubite zrak iz smjese. Posudu prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku bar 30 minuta.
- 4. Za hrskave bademe isipajte bademe u lim prekriven papirom za pečenje. Dodajte bjelanjak i šećer u prahu, promiješajte i razvucite u jedan sloj. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 5 minuta. Izvadite, promiješajte i pecite još 5 minuta. Ponovite postupak dok svi bademi ne pozlate.
- 5. Za englesku kremu ulijte svježe mlijeko i vrhnje u lončić. Dodajte naribanu srčiku vanilije i promiješajte. Čim smjesa dođe do točke ključanja, dodajte jedan po jedan žumanjak te snažno miješajte pjenjačom. Kremu stavite u slastičarku vrećicu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku.
- 6. U duboki tanjur stavite 1 zaimaču engleske kreme. U nju dodajte kuglicu čokoladnog moussea. Pospite hrskavim bademima.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća