Čokoladni majmunski kruh

Rudolph van Veen imao je dječački san – postati kuharom. Godine 1985. uspješno je završio kulinarsku školu u Bredi, a potom je radio kao glavni kuhar u Švicarskoj, specijalizirao se za slastičarske proizvode i u dvadeset sedmoj godini ostvaruje SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) Master – što je najviša pohvala koju jedan Nizozemac može dobiti.

 

Sastojci

  • 300 ml vode
  • 1 vrećica suhog kvasca (7 g)
  • 500 g brašna
  • 1 prstohvat soli
  • 100 g oraha
  • 100 g lješnjaka tostiranih oguljenih i grubo sjeckanih
  • 250 g krem sira
  • 150 g čokoladnih kapljica od tamne čokolade
  • 150 g šećera
  • 1 žličica cimeta u prahu
  • 120 g maslaca
  • 200 g svjetlosmeđeg šećera

Priprema

  • 1. Zagrijte vodu da bude mlaka i u njoj otopite kvasac. Napravite rupu u brašnu i sol pospite po rubu. Ulijte vodu s kvascem u rupu i postupno umiješajte brašno. Mijesite dok ne dobijete gipko tijesto. Dodajte još malo vode ako je tijesto presuho. Tijesto stavite u zdjelu, pospite brašnom i pokrijte plastičnom folijom te ostavite neka se diže oko sat vremena.
  • 2. Zagrijte pećnicu na 175 °C. Pecite orahe i lješnjake oko 8 minuta. Stavite krem sir u vrećicu za ukrašavanje. Razvaljajte komad tijesta tako da dobijete veličinu loptice za stolni tenis. Komadić tijesta nadjenite krem sirom i čokoladnim kapljicama i zamotajte ga. Ponavljajte postupak dok ne iskoristite sve tijesto. Promiješajte šećer i cimet u prahu. Uvaljajte kuglice tijesta u tu smjesu. Zagrijte maslac i svjetlosmeđi šećer te miješajte dok ne dobijete ravnomjernu smjesu.
  • 3. Namastite kalup. Nasjeckajte orahe i lješnjake te pospite kalup s dvjema žlicama tih orašastih plodova. Napunite kalup slojem kuglica. Kuglice pospite umakom od maslaca i ostatkom orašastih plodova. Ponavljajte postupak dok ne iskoristite sve kuglice. Ostavite još 30 minuta da se kruh diže, a potom pecite majmunski kruh oko 35 minuta dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.

Povezani recepti

Vidi sve