Čokoladni kolačići s cimetom
Recept iz: Kirsten Tibballs

Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu. Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.
Sastojci
- Kolačići
- 135 g neslanog maslaca
- 135 g šećera
- 1 ½ žličica cimeta u prahu
- 1 jaje
- 110 g kvalitetne tamne čokolade
- 55 g samodizajućeg brašna
- 125 g običnog brašna
- ½ žličice morske soli
- Čokoladni preljev
- 80 g šećera u prahu
- 70 g šećera u prahu
- 25 g kakaa u prahu
- Čokolada za ukrašavanje
- 1 tabla kvalitetne mliječne čokolade
Priprema
- 1. Umutite maslac i šećer u posudi, mikserom ili ručno. Mutite dok smjesa ne postane lagana i kremasta i sav maslac je umućen.
- 2. Skinite nagomilane dijelove s ruba posude i umutite ih u smjesu. Dodajte cimet i jaje.
- 3. Rastopite tamnu čokoladu u mikrovalnoj pećnici u nekoliko zagrijavanja po 30 sekundi. Ulijte otopljenu čokoladu u bazu biskvita i nastavite miješati.
- 4. Dodajte ostale suhe sastojke i nastavite miješati dok se sve ne sjedini.
- 5. Pospite papir za pečenje brašnom i izlijte smjesu na papir. Zamotajte je s papirom u oblik cijevi debljine 4 mm i stavite u zamrzivač na sat vremena.
- 6. Izvadite smjesu iz zamrzivača i dok je još zaleđena izrežite keksiće debljine 1 cm. Poslažite keksiće na lim obložen papirom za pečenje. Ostavite razmak 15 mm između keksića kako bi imali mjesta da se dignu.
- 7. Pecite 10 do 12 minuta na 170°C u pećnici s ventilatorom. Izvadite keksiće i ostavite da se hlade na sobnoj temperaturi.
- Čokoladni preljev
- 1. Umutite mikserom šećer i maslac u posudi.
- 2. Dodajte kakao u prahu i nastavite mutiti dok se sastojci ne sjedine.
- Čokolada za ukrašavanje
- 1. Stavite mliječnu čokoladu u mikrovalnu pećnicu na 10 do 15 sekundi da omekša.
- 2. Izribajte komadiće čokolade i ostavite sa strane za ukrašavanje.
- Spajanje
- 1. Žlicom razmažite čokoladni preljev po kolačićima.
- 2. Sredinu svakog keksića ukrasite čokoladnim komadićima.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća