Čokoladni keksi s narančom i klinčićem

Priprema

Čokoladni keksi

Sitno nasjeckajte polovicu čokolade. Drugu polovicu otopite na pari. Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. U tu mješavinu umijesite maslac i jaje dok ne dobijete glatku smjesu. U smjesu umiješajte rastopljenu čokoladu i komadiće čokolade.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Tijesto ravnomjerno grabite žlicom i nanosite na lim za pečenje koji je obložen papirom za pečenje. Pazite da između hrpica tijesta ima dovoljno mjesta (keksi će se malo raširiti pečenjem). Kekse pecite oko 15 minuta, dok ne postanu hrskavi.

 

Žele od naranče

Naribajte koricu dvije naranče. Naranči odstranite koru, naranču narežite na komade i iscijedite sok. Komade naranče i sok zakuhajte zajedno sa šećerom. Postepeno umiješajte agar agar i kuhajte još tri minute. Lonac maknite s vatre i umiješajte naribanu narančinu koricu. Prekrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi.

 

Bazna krema s klinčićem

Zagrijte vodu sa šećerom i klinčićem, ostavite poklopljeno 30 minuta. Klinčiće zatim izvadite iz sirupa. Kuhajte sirup dok ne dosegne 125 °C. Vodom i kistićem povremeno očistite rubove lonca. Žumanjke izmiksajte i zatim u njih ulijte vreli sirup s klinčićem, kap po kap. Smjesu miksajte u baznu kremu, dok se ne ohladi.

 

Krema

Prozračno izmiksajte maslac. Baznu kremu s klinčićem umiješajte u maslac. Pazite da su oba sastojka na sobnoj temperaturi. Kremu stavite u slastičarsku vrećicu s nazubljenim završetkom.

 

Temperiranje postepenim dodavanjem

Ako nemate mramornu ploču, čokoladu možete temperirati i u loncu. Postupak je sljedeći: dvije trećine čokolade rastopite na pari. Kad se čokolada otopila, lonac sklonite s vatre i dodajte preostalu trećinu čokolade. Čokoladu zatim snažno miješajte špatulom. Nastavite miješati dok se sva čokolada ne rastopi i temperatura ne dosegne 32 °C. Osjetit ćete da je čokolada sada gušća i sjajnija.

Možete i sami provjeriti temperaturu čokolade. Umočite vrh čistog noža u čokoladu i odložite ga. Temperiranje je uspjelo ako se čokolada nakon 4 minute stvrdne.

 

Mlijeko s klinčićem

Ogulite koricu naranče, zatim je zajedno s klinčićem, šećerom i mlijekom zakuhajte. U mlijeko ulijte malo viskija. Mlijeko prije posluživanja procijedite.

 

Dovršetak

Istisnite kremu u krug na glatki dio polovice keksa. U sredinu stavite žlicu želea od naranče. Drugi keks prislonite uz njega i zatvorite ga. Napunjene kekse stavite u hladnjak da krema očvrsne. Keksiće zatim do pola umočite u temperiranu čokoladu. Pustite da se čokolada ocijedi kako čokoladni sloj ne bi bio predebeo.

Pustite da se čokolada stvrdne. Kekse poslužite uz dodatak želea od naranče, kremu i čašu mlijeka s klinčićem. 

Sastojci

  • Čokoladni keksi50 g maslaca 450 g tamne čokolade (2 x 225) 100 g jaja 170 g šećera 85 g brašna 2 g soli 2 g praška za pecivoŽele od naranče sok 4 naranče 15 g kristal-šećera 4 g agar agara 5 g ribane korice narančeBazna krema s klinčićem60 g vode 175 g šećera 12 klinčića 90 g žumanjakaKrema500 g maslaca 400 g bazne kreme s klinčićemPreljev400 g tamne čokoladeMlijeko s klinčićem750 ml punomasnog mlijeka 8 klinčića 2 velike žlice šećera 1 naranča burbon viski

Priprema