Čokoladni keksi s narančom i klinčićem
Sastojci
- Čokoladni keksi:
- 50 g maslaca
- 450 g tamne čokolade (2 x 225)
- 100 g jaja
- 170 g šećera
- 85 g brašna
- 2 g soli
- 2 g praška za pecivo
- Žele od naranče
- sok 4 naranče
- 15 g kristal-šećera
- 4 g agar agara
- 5 g ribane korice naranče
- Bazna krema s klinčićem:
- 60 g vode
- 175 g šećera
- 12 klinčića
- 90 g žumanjaka
- Krema:
- 500 g maslaca
- 400 g bazne kreme s klinčićem
- Preljev
- 400 g tamne čokolade
- Mlijeko s klinčićem:
- 750 ml punomasnog mlijeka
- 8 klinčića
- 2 velike žlice šećera
- 1 naranča
- burbon viski
Priprema
- 1. Sitno nasjeckajte polovicu čokolade. Drugu polovicu otopite na pari. Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. U tu mješavinu umijesite maslac i jaje dok ne dobijete glatku smjesu. U smjesu umiješajte rastopljenu čokoladu i komadiće čokolade.
- 2. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Tijesto ravnomjerno grabite žlicom i nanosite na lim za pečenje koji je obložen papirom za pečenje. Pazite da između hrpica tijesta ima dovoljno mjesta (keksi će se malo raširiti pečenjem). Kekse pecite oko 15 minuta, dok ne postanu hrskavi.
- 3. Za žele od naranče naribajte koricu dvije naranče. Naranči odstranite koru, naranču narežite na komade i iscijedite sok.
- 4. Komade naranče i sok zakuhajte zajedno sa šećerom. Postepeno umiješajte agar agar i kuhajte još tri minute. Lonac maknite s vatre i umiješajte naribanu narančinu koricu. Prekrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi.
- 5. Nakon toga slijedi priprema bazne kreme s klinčičem. Zagrijte vodu sa šećerom i klinčićem, ostavite poklopljeno 30 minuta. Klinčiće zatim izvadite iz sirupa. Kuhajte sirup dok ne dosegne 125 °C. Vodom i kistićem povremeno očistite rubove lonca. Žumanjke izmiksajte i zatim u njih ulijte vreli sirup s klinčićem, kap po kap. Smjesu miksajte u baznu kremu, dok se ne ohladi.
- 6. Za pripremu kreme prozračno izmiksajte maslac. Baznu kremu s klinčićem umiješajte u maslac. Pazite da su oba sastojka na sobnoj temperaturi. Kremu stavite u slastičarsku vrećicu s nazubljenim završetkom.
- 7. Ako nemate mramornu ploču, čokoladu možete temperirati i u loncu. Postupak je sljedeći: dvije trećine čokolade rastopite na pari. Kad se čokolada otopila, lonac sklonite s vatre i dodajte preostalu trećinu čokolade. Čokoladu zatim snažno miješajte špatulom. Nastavite miješati dok se sva čokolada ne rastopi i temperatura ne dosegne 32 °C. Osjetit ćete da je čokolada sada gušća i sjajnija. Možete i sami provjeriti temperaturu čokolade. Umočite vrh čistog noža u čokoladu i odložite ga. Temperiranje je uspjelo ako se čokolada nakon 4 minute stvrdne.
- 8. Ogulite koricu naranče, zatim je zajedno s klinčićem, šećerom i mlijekom zakuhajte. U mlijeko ulijte malo viskija. Mlijeko prije posluživanja procijedite.
- 9. Istisnite kremu u krug na glatki dio polovice keksa. U sredinu stavite žlicu želea od naranče. Drugi keks prislonite uz njega i zatvorite ga. Napunjene kekse stavite u hladnjak da krema očvrsne. Keksiće zatim do pola umočite u temperiranu čokoladu. Pustite da se čokolada ocijedi kako čokoladni sloj ne bi bio predebeo.
- 10. Pustite da se čokolada stvrdne. Kekse poslužite uz dodatak želea od naranče, kremu i čašu mlijeka s klinčićem.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Keksi mame Emmy
Recepti Curtis Stone
Mamine pogačice sa sočnim grožđicama i tučenim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Florentineri
Recepti Kirsten Tibballs
Keksi punjeni ganacheom
Recepti Silvia Colloca
Amaretti od kave, kakaa i lješnjaka
Recepti Lora i Stoyan
Keksići od oraha s kremom od kave
Recepti Mary Berry
Trovrsni keksi
Recepti Kirsten Tibballs
Keksi od čokolade i cimeta
Recepti Justine Schofield
Hrskave čokoladne ploške na kat
Recepti Justine Schofield
Keksi s marmeladom - Linzeri